RIPOSTER

Salvini: Mi vagyunk a keresztények utolsó reménye

Szégyen, felfoghatatlan szégyen! Így reagált Matteo Salvini az olasz jobboldal vezetője arra, hogy egy szicíliai iskolában idén eltörölték a hagyományos karácsonyi misét és a betlehemállítást a nem keresztény gyerekekre való tekintettel – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Salvini a Liga karácsony előtti kongresszusán is reagált az ügyre, egy kerámia betlehemmel a kezében érkezett. „Mi vagyunk a keresztények utolsó reménye", jelentette ki.

„A kisebbségek tisztelete" miatt idén egy szicíliai iskolában nem tartanak hagyományos karácsonyi szentmisét, és betlehemet sem állítanak. Az eset nagy felháborodást váltott ki, Matteo Salvini volt belügyminiszter szégyennek nevezte a dolgot.

Bejegyzésében azt is írta, személyesen küldd majd egy betlehemet az igazgatónak, aki nyilvánvalóan megbukott a pedagógiai pályán.

De Salvini nem hagyta ennyiben a dolgot, a Liga szombati kongresszusára is egy betlehemmel a kezében érkezett.

„Mi vagyunk az utolsó mentőkötél a nyugati keresztény embereknek, és ők számítanak ránk", jelentette ki. Elmondta, Olaszország mélyen keresztény, és annak is kell maradnia; büszkének a gyökereire és a történelmére.

Megszavazta új alapszabályát szombaton a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga a milánói pártkongresszuson, ahol az eddigi Északi Liga végérvényesen Ligára változtatta elnevezését, országos szintűvé alakította át saját pártszervezetét, valamint a színét is zöldről kékre változtatta.

„Keresztelőnek számított a kongresszus, olyan mozgalmat indítottunk útjára, amely Olaszországot újra naggyá akarja tenni a világban!”- nyilatkozta Matteo Salvini, hozzátéve, hogy pártja a „történelmi igazság oldalán áll”.

Nem engedhetünk teret azoknak, akik karddal akarják meghódítani a világot – mondta a Liga milánói kongresszusán Matteo Salvini.

Figyelmeztette a jelen lévő ötszáz delegáltat, hogy a jelenlegi történelmi pillanatban egy globális harc van folyamatban, amelyet elveszíthetnek. „Időnként az az érzésem, nem mindenki van tisztában azzal, hogy globális harcban állunk, hanem csak a kicsinyes érdekeiért csatázik”

„A szabadság és a diktatúra összecsapása zajlik. Ha a szabadság védelmezői vagyunk, nem lehetünk lusták, és nem szabad félnünk – magyarázta. – Ha a gazdasági diktatúra egyesül az iszlám fanatizmussal, akkor gyermekeinknek hagyatéka az éhezés, szegénység és a kilátástalanság lesz. Tisztában kell lennünk azzal, hogy kik az ellenfeleink.” A párt vezére kemény szavakat intézett az olasz papokhoz is: „Az a plébános, aki a ramadán rendelkezésére bocsátja templomát, nem a saját hite és vallása iránt tiszteletlen, hanem bűncselekményt követ el gyermekeink jövője ellen. Nem engedhetünk teret azoknak, akik karddal akarják meghódítani a világot.”

Az ellene indított sorozatos eljárásokról így szólt: „Nem akarok az áldozat szerepében feltűnni, de szürreálisnak tartom, hogy büntető eljárást indíthatnak az ellen, aki megvédte országa határait, biztonságát, becsületét és méltóságát.”

A pártkongresszuson a mintegy ötszáz küldött kézfeltartással szavazta meg a párt új alapszabályát.

Salvini beszédében kijelentette, a Ligának nem elegendő az olaszországi tartományokban a következő hónapokban esedékes választások megnyerése: „kulturális forradalmat vezetünk, amely a diktatúrára szabadsággal, a múltra a jövővel, a haragra mosollyal válaszol”. Matteo Salvini az úgynevezett Hering-mozgalomra utalt, amely november közepe óta utcai tüntetéseken tiltakozik a Salvini vezette jobboldallal szemben. Salvini szerint tüntetni mindenkinek joga van, de a Heringek „nem valamiért, hanem valakivel szemben” vonulnak utcára, miközben a Liga megmozdulásai szerinte javaslatokat és kezdeményezéseket képviselnek.

A Liga vezetője bejelentette, hogy a párt következő nagy rendezvénye Maranellóban lesz január 18-án, majdnem egy héttel az Emilia Romagnában soros tartományi választások előtt és két nappal a parlament mentelmi bizottsága döntése előtt Matteo Salvini mentelmi jogának megvonásáról. Ezt az ügyészség kérelmezte a Gregoretti, a parti őrség hajójának ügyében, amelyet 131 migránssal a fedélzetén a volt belügyminiszter Salvini júliusban nem engedett kikötni. Az ügyészség többek között a migránsok személyi szabadságának korlátozása miatt akar eljárni Salvinivel szemben.

„Politikai perről” beszélt a Liga vezetője, szégyennek nevezve, hogy azt akarják bíróság elé állítani, aki „a határokat, a biztonságot, az olaszok becsületét és méltóságát védi”. Hozzátette: senki sem fogja tudni megállítani a Ligát.

Matteo Salvini kezében egy nápolyi kézműves betlehemmel érkezett meg a kongresszus helyszínére: ezzel Salvini a karácsonyi hagyományok jelentőségét kívánta hangsúlyozni, miután egy délolasz iskola igazgatója bejelentette, nem állítanak betlehemet az intézmény nem keresztény tanulóira tekintettel.

A Liga kongresszusa átalakította az Umberto Bossi által alapított párt szerkezetét. Módosították az 1991-es alapszabályzatot, és az eddigi lumbárd zöldről kékre változtatták a párt hivatalos színét is: a kék eddig a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), az „azzurrik” színének számított és a mérsékelt politikát képviselte.

A beteg Umberto Bossi is részt vett a milánói párteseményen, ahol a Liga örökös tiszteletbeli elnökének nevezték ki. „Ez nem temetés, a párt átalakulása elkerülhetetlen volt” – jelentette ki Bossi.

Az Északi Liga vezetését Matteo Salvini 2013-ban vette át, amikor a párt 4 százalékon állt, a 2018-as parlamenti választásokra 17 százalék, majd a 2019-es európai parlamenti választásokra 34 százalék fölé emelte a párt támogatottságát, amivel a Liga a legnagyobb olasz politikai erő lett. Olasz sajtókommentárok szerint Matteo Salvini az egykori „szakadár” pártot végérvényesen szuverenista és országos erővé alakította át.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?