Létrehozva: 2019.11.02.

Salvini kegyetlenül beolvasott az új olasz belügyminiszternek

Ismét megindult a migránsáradat az olasz partok felé, mióta nem Salvini Itália belügyminisztere. Éles szópárbaj az olasz médiában.

Matteo Salvini a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy az új római kormány vagy hülyének nézi az olaszokat, vagy tehetetlen, vagy az embercsempészek cinkosa. Salvini felsorolta, hogy amióta távozott a belügyminiszteri székből, szeptemberben 2498 migráns érkezett a tavaly szeptemberi 947-hez képest, októberben pedig 2015 a tavalyi 1007-hez képest.

Az új olasz belügyminiszter a La Repubblica balközép napilapnak adott interjúval válaszolt Matteo Salvininek, aki korábban inváziónak nevezte az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) által szeptember elején megalakult kormány migrációs politikájának következményeit.

Lamorgese bevallotta, hogy az utóbbi két hónapban a tengeri migrációs útvonalon olasz partot ért mintegy ötezer migráns nagy része önállóan, kisebb hajókkal és csónakokkal kötött ki. A Tunéziából érkezők – és ezért gazdasági bevándorlónak minősülők – többségét azonban szerinte már hazatoloncolták.

Kénytelen-kelletlen elismerte hogy az év eleje óta érkezett migránscsoportokban 86 embercsempészt azonosítottak és vettek őrizetbe az olasz hatóságok. Elismerte azt is, hogy év eleje óta Németország több mint 1350 migránst szállított vissza Olaszországba: olaszországi partra érkezett és itt regisztrált személyeket, akik továbbjutottak Németországba, de, mint kiderült, nem voltak jogosultak menedékkérelemre.

Tény, hogy amióta ő vezeti a belügyi tárcát, szeptemberben és októberben is emelkedett a migránsok száma. A belügyminisztérium honlapjának naprakész adatai szerint az idén január elseje és november elseje között több mint 9600-an érkeztek.

Ráadásul az olasz parlamentben napirendre került a migránsok által gyorsított eljárásban megszerezhető állampolgárság kérdése is.

A Liga vezetője, Matteo Salvini kemény szavakkal reagál a napirendre került témával kapcsolatban, különösen a bevándorlók gyerekei miatt ott ragadó nagycsaládok miatt:

„Így itt maradnak majd, szülők, nagyszülők, nagynénik és nagybácsik, de nekem tele van a hócipőm a bűnözőkkel.” Az Il Messaggero napilapnak így nyilatkozott: „a leegyszerűsített állampolgársághoz jutás, akárhogy is nevezzük, nem tetszik. A beilleszkedés egy folyamat, az állampolgárság pedig nem vidámparki belépő”

.Azonos véleményen van Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke: „az állampolgárság nem kiárusítható” – jelentette ki, illetve tüntetésre és aláírásgyűjtésre hívta az olaszokat a törvény megvitatásának napjára a parlament épülete előtti térre. Emellett a köztársasági elnökhöz, Sergio Mattarellához fordult, hogy „akadályozza meg ezt az ostobaságot”. Azzal vádolta meg a kormányt, hogy adócsökkentés, a munkanélküliség leküzdése, vállalatok támogatása vagy a családok megsegítése helyett „a Ius Solit tartja elsőrendű feladatának” (ez az ország területén születettek állampolgárságának automatikus megadását jelenti, ami szintén része a törvényjavaslatnak).

„Az Olasz Testvérek párt készen áll, hogy barikádokat emeljen az automatikusan megszerezhető állampolgárság ellen, amelyet minden idők legolaszellenesebb kormánya javasol” – írta Meloni Facebook oldalán.  

Tovább áradnak a migránsok

Az elmúlt hetek dél-európai hírei szerint kétszáztizenöt migráns érkezett Leszboszról a görög szárazföldre egy komp fedélzetén a hatóságok engedélyével. Az ERT görög állami tévécsatorna úgy tudja, a következő napokban több száz további bevándorlót szállítanak át a görög szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiból a pireuszi kikötőbe. Mintegy négyszáz menedékkérő tüntetett a leszboszi Mória menekülttáborban azt követelve, hogy telepítsék át őket a görög szárazföldre.

Közel négyszer annyi Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztatott fel a török parti őrség az Égei-tengeren, mint az előző években. A török hatóságok tegnap közölt adatai szerint 2017 és 2018 szeptemberében 2929, valamint 2992 migránst fordítottak vissza a török partok felé, az elmúlt hónapban számuk viszont már elérte a 11 370-et.

Idén is már több mint ezer, Európába tartó migráns fulladt a Földközi-tengerbe – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tegnap. Az UNHCR szóvivője, Charlie Yaxley Twitter-bejegyzésében a tengeren járőröző hajók számának megnövelését sürgette.

Már több mint tízezer illegális határátlépést akadályoztak meg idén a boszniai határőrök a boszniai határőrség vezetőjének beszámolója szerint, amelyet a Dnevni Avaz című helyi lap közölt. Zoran Galic kiemelte, hogy a határőrség ugyanakkor óriási munkaerőhiánnyal küzd. Az idei évben egyébként csaknem harmincezer migráns érkezett a balkáni országba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

metropol.hu

Heti top – erre voltak kíváncsiak az olvasók

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

metropol.hu

Szerdáig még bírd ki tankolás nélkül: komoly árzuhanás jön a hét közepén

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

travelo.hu

300 év után először mozdítják el helyéről Magyarország legidősebb nagyharangját

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban