POLITIK

Roncstemetővé válnak az utcák?!

Elhagyott autók foglalják a parkolóhelyeket. Folyik belőlük az olaj, beléjük költöznek az állatok. Meglepő módon az abszurd szabályozás is oka a terjedő jelenségnek.
  • Szerző: MZ/x

Egyre nehezebb parkolóhelyet találni Budapesten és nagyvárosaink belső részein, miközben egyre többször azt tapasztalják a környéken lakók: sok parkolóhelyet hosszú ideje ugyanazok az autók foglalnak el. Mégpedig roncsautók, melyeket örökre ott felejtettek a tulajdonosaik…

Ezek az autók nemcsak a helyet foglalják mások elől, de a környezetet is szennyezik!

Pedig a roncsautókról szóló szabályozás egyértelmű – de sajnos úgy tűnik, azt ki is lehet játszani! Ha egy autó baleset vagy a kora miatt használhatatlanná válik, javíthatatlan lesz, minél előbb ki kell vonatni a forgalomból, ugyanis a személyautók után egészen addig fizetni kell a kötelező biztosítást és teljesítményadót, amíg ez meg nem történik.

A forgalomból való kivonás ráadásul nem is kerül sokba! Egyszerűen 

abszurd a szabályozás!

Hogy miért hagyják mégis sokan az utcákon használhatatlan autóikat?

Meglepő, de a Fővárosi Önkormányzat gyakorlatilag elvégzi helyettünk a teljes forgalomból való kivonási procedúrát, sok esetben ingyen.

Sőt, bizonyos esetekben még pénzt is fizetnek a tulajdonosoknak!

A Fővárosi Önkormányzat, miután talál egy ilyen elhagyott autót (legtöbbször bejelentés alapján) kihelyez a szélvédőre egy értesítőt, felvesz egy jegyzőkönyvet, és elindul az eljárás...

Aki időben elmegy a kocsiért, az fizethet! Az elszállításért 20.000 Ft-ot, a tárolásért pedig napi 1200 Ft-ot.

Ha van rendszám, tehetetlen a rendészet

A Zuglói Önkormányzati Rendészet adatai szerint 2017-ben csak Zuglóban eddig 27 autót kellett elszállítaniuk, jellemzően Suzukikat, Peugeot-okat és Fordokat.

A roncsautókkal évek óta küzdő XIV. kerületi rendészet igazgatója, Kardos Pál a %%-nak elmondta: dolgukat 2016-tól az is nehezíti, hogy már csak a rendszámtábla nélküli autókat szállíthatják el. 

A teljes elszállítási procedúráról, és arról, hogy mennyit fizethet vissza az Önkormányzat egy otthagyott autó tulajdonosának, hogy mi lehet az oka a hátrahagyott autók szaporodásának, a szerdai számában írunk részletesen!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?