POLITIK

Rétvári Bence: A TAO-ellenes küzdelem Che Guevarája Varju László – videó

Az Országgyűlésben Varju László ismét a TAO-rendszert támadta.
  • Szerző: Ripost

Varju felszólalásában azzal vádolta a kormányt, hogy ellenőrizhetetlen módon használják fel a TAO sporttámogatási kereteket és ezt egy újpesti beruházással példázta. Megismételte azt a baloldali vádat is, hogy az egészségügyre kevesebbet fordítanak a következő évi költségvetésben, mint eddig.

Rétvári Bence válaszában kifejtette, hogy a jövő évre tervezett egészségügyi kiadások 77 százalékkal magasabbak, mint a legutolsó baloldali kormány idején.

Az államtitkár a TAO ügyével kapcsolatban Varju Lászlót egy „vegaburgerbe került húspogácsához” hasonlította, aki egy nem létező probléma ellen lép fel. A TAO-támogatások elleni küzdelem Che Guevarájának nevezte a DK-s politikust és ismertette, hogy a sporttámogatási rendszert az önkormányzatok támogatják, valamint Brüsszel is engedélyezte 6 évre a rendszer működtetését. Ezért sem állja meg a helyét az az állítás, hogy a TAO átláthatatlan.

Mi az a TAO-támogatás?

Minden, Magyarországon társasági adót fizető vállalkozás élhet azzal a lehetőséggel, hogy fizetendő társasági adójának egy részét akár közvetlenül (támogatás útján), akár az adóhivatalon keresztül (rendelkezés útján) valamely arra jogosult filmalkotásnak, előadó-művészeti szervezetnek vagy látvány-csapatsportban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és röplabda) érdekelt sportszervezetnek fizeti meg / ajánlja fel.

Közvetlenül nyújtott támogatás

Ebben az esetben a vállalkozások az adózási kedvezményt az általuk kiválasztott kedvezményezett szervezet közvetlen támogatása alapján vehetik igénybe.

Filmalkotások támogatása esetén közvetlenül a filmprodukciók vagy a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. (letéti számla), előadó-művészeti szervezetek esetén főként színházak, míg a látvány-csapatsport támogatása esetében a kiemelt csapatsportágak szövetségei, egyesületei, utánpótlás-nevelő alapítványai és a Magyar Olimpiai Bizottság fogadhatnak be támogatást, a Tao. tv-ben törvényben meghatározott mértékig.

A támogatási folyamat az alábbi főbb lépésekből áll:

  • Az első lépés olyan kedvezményezett szervezet azonosítása, amely megfelel a Tao. tv-ben meghatározott feltételeknek, és képes is a vállalkozás által nyújtani szándékozott támogatási összeg befogadására.
  • A társaság az általa kiválasztott kedvezményezett szervezettel támogatási szerződést köt.
  • A támogatási szerződés megkötését követően a támogatás és az elérhető adókedvezmény összegéről a törvényben meghatározott szervezet, szakmai hatóság támogatási igazolást állít ki, amely az adókedvezmény igénybevételének feltétele.
  • Az igazolás birtokában a vállalkozás elutalja a támogatott szervezet részére a támogatás összegét, amely a társasági adóban elszámolható költségnek minősül. (Előadó-művészeti szervezetek támogatásánál a sorrend megfordul, az igazolás kiállítására csak a támogatás és a kiegészítő támogatás elutalása után kerülhet sor.)
  • A támogatás „költsége” a kiegészítő támogatás, amely a támogatásra eső társasági adó 75%-a, és amelyet szintén a törvényben meghatározott szervezetek részére és törvényben megszabott határidőben kell a támogatónak megfizetnie, az adókedvezmény érvényesítésének feltételeként. A kiegészítő támogatás nem minősül a vállalkozás érdekében felmerült költségnek.
  • A támogatási szerződés és igazolás birtokában, a támogatási összeg és a kiegészítő támogatás pénzügyi teljesítését követően kerülhet sor az adóévre vonatkozóan a társasági adókedvezmény igénybevételére.

A támogatók az adóelőnyt egyrészt a támogatási összeg társasági adóalapban történő elszámolhatóságán keresztül, másrészt a fizetendő adóból levonva, adókedvezményként érvényesíthetik, a számított társasági adó 70%-át meg nem haladó mértékben. A kedvezményezett célok támogatásával így 9%-os nominális hozam érhető el (100 egység támogatásért cserébe összesen 109 egység adózási szempontból érvényesíthető kedvezmény, amely az elszámolható 100 egységnyi költségre jutó 9 egységnyi adóból, és emellett a fizetendő adóból levonható 100 egység adókedvezményből áll össze). Ez a hozam megegyezik a társasági adókulccsal. A nominális hozamot természetesen csökkenti a kiegészítő támogatás összege (6,75 egység), így a tényleges hozam 2,25%.

A támogatás juttatásának adóévében nem érvényesített adókedvezményt a következő 8 adóévre tovább lehet vinni.

 

És ezeket olvastad már?