POLITIK

Rémhírterjesztés a Mátrai Erőmű körül

A Mátrai Erőmű környezetében lévő településeken riadalmat okozott az a hír, hogy az Erőmű visontai telephelyén kedden, 2019. november 12-én erőteljes szagú bomlástermékeket észleltek. Az Erőmű megtette a szükséges óvintézkedéseket a dolgozók körében, és haladéktalanul felvette a kapcsolatot a hatóságokkal.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lakosság és az ipari park dolgozói az észlelés napján sem voltak veszélyben. A folyamatos légtérelemzési vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy sikerült javítani a helyzeten, a bomlástermékek koncentrációja az Erőmű területén található Őzse-völgyi víztározó környékén csökkent.

Az Erőmű környezetében élők és a dolgozók változatlanul biztonságban vannak. A katasztrófavédelmi mozgó labor műszeres mérései szerint 2019. november 14-én, csütörtökön 13:38-kor az Erőmű területén belül sem volt már mérhető egyetlen vizsgált paraméterre sem érték. Az Őzse-völgyi víztározóban keletkezett bomlás okainak vizsgálata tart.

A vizsgálatot a Mátrai Erőmű szakemberei a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság illetékeseivel, valamint külső szakértőkkel közösen végzik. A Mátrai Erőmű kizárólag a vizsgálat lezárulta után, annak eredményének ismeretében tud pontos tájékoztatást adni a bomlástermékek kiváltó okáról, és kizárólag a vizsgálat lezárulta után alakíthatja ki végleges álláspontját a történtekkel kapcsolatban.

 

A Mátrában, az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén 30 hektáron kialakítandó szolármezőn 72 ezer 480, déli irányba tájolt napelemet helyeztek el. Az innen nyert energiát a meglévő távvezeték-hálózatba táplálják be. Te.

Ezzel a beruházással Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve jött létre.

A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező erőmű Magyarország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és az energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme, amely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő.

A naperőmű-projekt helyszínéül a közel húszéves üzem után megtelt és a termelésből kivont Őzse-völgyi zagytározó szolgál. A leendő naperőmű által megtermelt villamosenergia átlagosan egy kisebb várost, mintegy ezer négytagú háztartást lát el zöldenergiával.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?