Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.12.06.

Reconquete, tehát „visszafoglalás” lesz az új francia elnökjelölt, Éric Zemmour alakuló pártjának neve

Ezt maga a francia jobboldali elnökjelölt jelentette be vasárnap első nagy, Párizsban megrendezett nagygyűlésén, amelyen becslések szerint tizenötezren vettek részt.

Hívei előtt elmondott, első hivatalos kampánybeszédében Éric Zemmour bejelentette új, Vissza­foglalás névre keresztelt pártja nevét. A név valószínűleg utalás a 15. században befejeződött „reconquista” hadjárataira, amellyel a keresztény uralkodók a muszlim fennhatóság alá került mai Spanyolország területét szabadították fel. Közösségi oldalán is közzétett kijelentésében ezt úgy magyarázta, „francia létünk nem alku tárgya„ - számolt be a Magyar Hírlap.

Francia nemzetként fennmaradásunk nem függ a szerződésektől vagy az európai bírák jóakaratától. Vegyük vissza a sorsunkat!” Figyelmeztetett arra is, hogy a mai francia választási rendszer kizárja mindazokat a jelölteket, akiket az újságírók vagy a média nem kedvel. Ezt Zemmour szerint vele is meg akarják tenni, mert, ahogy fogalmazott, el akarják lopni a demokráciát. Elmondta, hónapok óta járja az országot, és szerinte két félelem gyötri a franciákat: a nagy társadalmi leépülés és a nagy lakosságcsere, utalva ezzel arra az elméletre, miszerint a nyugati civilizáció országaiban az őshonos lakosságot bizonyos politikai erők a harmadik világból érkező bevándorlókkal akarják helyettesíteni.

Kitért arra is, hogy országának jobban oda kell figyelnie saját gazdasági érdekeire, ne pedig a világ más országainak érdekeit előtérbe helyezve, „európai dogmatizmustól vezérelve” külföldi érdekek mellett döntsenek. Továbbá azt is felvetette, hogy a francia nemzeti érdekeket figyelembe véve országának NATO-tagságát is fel kéne adnia.

Zemmour népszerűsége októberben érte el csúcspontját, amikor 25 százalékos támogatással megelőzte legfőbb jobboldali riválisát, a Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pent is. A 2022-es elnökválasztás során Emmanuel Macron elnök fő kihívója nagy valószínűséggel Zemmour, Le Pen és Valerie Pécresse, a francia Republikánusok hétvégén megválasztott elnökjelöltje közül kerül majd ki.

Felmérések szerint Macron kihívó­jaként épp egy republikánus jelöltnek lenne a legnagyobb esélye a győzelemre. A szavazók körében a republikánusok új jelöltje még kevésbé ismert, de korábban a francia alkotmány megváltoztatását szorgalmazta, mivel ez véleménye szerint útját állja az ellenőrizetlen, tömeges bevándorlás megfékezésének. Vasárnap a republikánus párt sikertelen elnökjelöltje, Éric Ciotti is bejelentette, saját politikai mozgalmat indít Jobbra névvel. Beszédében viszont Éric Zemmour Ciottinak azt az üzenetet küldte, „neked köztünk van a helyed”.

Politikai földindulás a csendes többség érdekében
„Kampányában Éric Zemmour tudatosan a közösségi oldalakra összpontosít, meg akarja kerülni a hagyományos médiát, ugyanis nem a média jelöltje akar lenni, hanem a csendes többséget akarja mozgósítani” – nyilatkozta lapunknak Thibaud Gibelin francia politológus, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója. Szerinte a „Zemmour-jelenség” nagyon figyelemre méltó, ütős, gyújtó hangú és alaposan strukturált beszédei földindulást jelentenek a francia politikában. Képes lehet arra is, hogy „felrobbantsa a republikánus frontot”, amely negyven éven át kizárta, kiszorította a nemzeti jobboldalt. Ami a Zemmour előtt álló kihívásokat illeti, újságíróból politikussá kell válnia: médiajelenségként a harciasságát értékelték, politikai jelenségként azonban harmóniát is kell teremtenie. Úgy fogalmazott, a jobboldali elnökjelölt „az örök Franciaország” eszményére akarja emlékeztetni az embereket. Itt két nehéz­séggel is szembesülhet: a lakosság egy része nincs is birtokában annak a kultúrának, amire alapozva nosztalgiát ébreszthet bennük, sőt, sokan csak „adminisztratívan franciák”, a munkásosztály tagjainak jó részét pedig olyan társadalmi és gazdasági nehézségek nyomaszthatják, amelyek elterelik a figyelmüket az identitásvitákról. A politológus azt is kifejtette lapunknak, hogy az Emmanuel Macrontól politikailag alig megkülönböztethető, liberális Valérie Pécresse győzelme a jobbközép Köztársaságiak elnökjelölt-választásán Zemmournak kedvez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hír érkezett az éjjel kórházba szállított magyar színésznőről

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

mindmegette.hu

Így ismerheted fel a hamis parfümöt és ruhát – mutatjuk, mire figyelj!

magyarnemzet.hu

Megtiltották a német gyerekeknek, hogy vizet igyanak az osztályban a ramadán idején

ripost.hu

Több milliót nyert a lottón egy férfi: ki nem találnád, mit kezdett vele

magyarnemzet.hu

Újabb hatalmas nemzetközi siker a magyar világzene világában

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. március 18-24.: Kezdődik az asztrológiai újév

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Rúzsa Magdi és hármasikrei így ünnepeltek Március 15-én - Fotó

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

„A házimunkáért kapott zsebpénzemet spóroltam össze” – Még csak 8 éves, de már megvette élete első házát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?