Létrehozva: 2018.02.17.

Razziák kezdődnek a panelekben

Kiderült: a lakosság általában tud a katasztrófavédõk érkezésérõl. Az ellenõrzés elõtt bepakolják az egyébként tiltottan folyosón tárolt dolgokat, utána pedig újból kirakják azokat ugyanoda. Hol lesz így baleset-megelõzés?

Egy közösségi csoportban tette fel a kérdést egy panelházban élő: hamarosan érkeznek házukba a katasztrófavédők ellenőrzésre, maradhat-e a folyosón a fagyasztója? Az internetezőket rendkívül megosztotta a kérdés: egyik részük szerint nincs semmi baj a lépcsőházakban tiltottan tárolt személyes dolgokkal, míg mások szerint felháborító és veszélyezteti az emberi életét az odapakolt holmi.

A Ripost megkereste a kérdést feltevőt, hogy megtudja, honnan értesült az ellenőrzésről, mire azt felelte, hogy a közös képviselő szólt nekik. Kiderült, hogy az Országos Katasztrófavédelem a legtöbb esetben valóban értesíti a várható ellenőrzésről a ház közös képviselőjét.

Nem a büntetés a cél

Ezt azzal indokolják, hogy ő engedi be őket, másrészt pedig nem a bírság kiszabása a céljuk, hanem a figyelemfelkeltés. Vagyis tudják az emberek, a szabadon hagyott folyosók az ő érdekeiket, értékeiket védi, hiszen tűzesetnél a tűzoltók azokon keresztül könnyebben megközelíthetik az oltani, menteni kívánt területeken.

A közös képviselő azonban nyilvánvalóan intézkedni fog az ellenőrzést megelőzően, hiszen a büntetés több tízezer forinttól indul, ám egy társasházat a veszélyes folyosószakaszok miatt akár 10 millió forintra is megbüntethetnek. Így látszólag rendet tesznek a lakók a szakemberek látogatásának idejére, majd mindent visszapakolnak. „El lehet férni tőle” – hangzik legtöbbször az indoklás.

120 centi szélesség az elvárás

Nem véletlenül tartanak ellenőrzéseket, hivatalosan 120 centiméter szélességben kell szabadon hagyni a folyosókat. Ezt hívják menekülő útvonalnak.

„Nem a tűzoltók miatt van ez a szabály, ők mindenhová bemennek, hanem az ott élőkért. Ha például egy konyhában keletkezik tűz, a füsttel azonnal telítődik a lakás és a lépcsőház is. Menekülés közben esetleg valaki a rossz látási viszonyok között elesik egy folyosóra pakolt tárgyban, eszméletét veszti, és túl későn találják meg”

– illusztrálta egy példával a menekülő útvonal fontosságát Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Hidegen hagyja a tiltás az embereket

Hiába tilos leszűkíteni a 120 centiméter széles menekülő útvonalat, sok helyen ennél jóval kevesebbet mértünk. A Ripost munkatársai több lépcsőházat is felkerestek, s a legkülönfélébb tárgyakat találták a folyosókon.

Akad, aki szobabiciklijét, vagy elromlott televízióját tárolja ott, illetve új műszaki cikkének termetes papírdobozát „felejtette” a lépcsőházban. Az egyik nagykörúti társasház lépcsőfordulójában valaki rendkívül gyúlékony festékes tégelyt, kartont, műanyag sámlit és nejlonzsákot pakolt a lépcsőfordulóba, ahol az előírt szélességnek a fele sincs meg.

Másutt létra szűkíti a menekülő útvonalat, de találtunk kerékpárt is, amelyet a szintén aggályos folyosói rácshoz láncoltak... Vajon ezeket az embereket ki, mikor és hogyan készteti majd a szabályok betartására? Tényleg személyes dráma kell a változáshoz? A váratlan razzia és a súlyos pénzbírság egyszerűbb lenne…

Büntetési tételek

Az idevágó kormányrendelet értelmében:

20 000–800 000 forint: Menekülésre számításba vett kijárat, vészkijárat leszűkítése oly módon, hogy a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség nem biztosított.

30 000– 1 200 000 forint: Menekülésre számításba vett kijárat, vészkijárat lezárása, leszűkítése oly módon, hogy a menekülő számára az nem szüntethető meg azonnal.

20 000–500 000 forint: Épületek menekülési útvonalain és azokkal egy légteret alkotó helyiségrészben szabálytalan tárolás, a rendeltetéssel nem összefüggő elektromos berendezés felügyelet nélküli üzemeltetése, továbbá a menekülési útvonalnak a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség mértékén túli leszűkítése.

20 000–500 000 forint: Az épületek menekülési útvonalain éghető anyagú installációk, dekorációk, szőnyegek, falikárpitok, továbbá egyéb éghető anyagoknak az elhelyezéssel érintett fal- vagy a padló felületének 15%-ánál nagyobb mértékű részét borító elhelyezése (a beépített építési termékek és a biztonsági jelek kivételével).

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük