POLITIK

Rákos daganat, Izraelt gyalázta a muszlim ünnepen Irán legfőbb vallási vezetője

Khamenei ayatollah uszító beszédében rákos daganatnak nevezte Izrael államot, amelyet gyökerestől el kell pusztítani és teljesen le kell rombolni.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Irán legfőbb vallási vezetője az úgynevezett Quds nap alkalmából beszélt amelyet hagyományosan a ramadán böjt után tartanak meg világszerte. A szó Quds, Jeruzsálem, a szent város arab neve. A muzulmán “Al Quds” nap ünnepének bevezetése eredetileg Khomeini ajatollah nevéhez fűződik, aki az 1979-es iráni forradalom során került a perzsa állam élére. Egymástól távol, mégis ugyanazzal a céllal gyűlnek össze ilyenkor a muzulmán hívők a Ramadán végén tartott Jeruzsálem nap alkalmából Iránban és szerte a világon.

A korábbi években Iránban az eseményen az Iráni Gárda rakétáit is felvonultatták, ez idén a koronavírus járvány miatt elmaradt. A ünnep központi üzenete azonban továbbra is az világszerte, hogy Izraelt a földdel kell egyenlővé tenni.

A német fővárosban 1996-ban rendezték meg először ezt a megmozdulást, és azóta minden évben megtartották annak ellenére, hogy többek között az izraeli kormány – tiltakozását kiváltotta, ám a Németország és Irán között fennálló baráti kapcsolatra való tekintettel minden évben zöld utat kapott a felvonulás. Korábban a város szociáldemokrata színekben megválasztott polgármestere, Michal Müller adta meg a hivatalos engedélyt. Általában azzal védekezett, hogy jogilag védhetetlen lenne a felvonulás betiltása. Idén azonban a Hezbollah terrorszervezet törvényen kívül helyezése átvágta a gordiuszi csomót.

Andreas Geisel belügyminiszter a következő Twitter-üzenetet tette közzé: „Az Al-Quds felvonulás rendezője törölte a megmozdulást erre az évre, így mindannyian megmenekültünk egy gusztustalan antiszemita rendezvénytől. Ez jó hír Berlinnek”. Még tavaly is mintegy ezer ember vett részt a zsidó állam pusztulását követelő megmozduláson.

Khamenei ajatollah beszédében nemcsak rákos tumornak nevezte Izraelt, de hasonló stílusban szidalmazta a zsidó államot felfegyverző, a zsidókat atomfegyverrel ellátó nyugati államokat is. Beszédében több alkalommal a koronavírus járványhoz, valamiféle fertőzéshez hasonlította Izraelt.

A képbe illő fordulat, hogy

iráni hackerek, többnyire nem védett izraeli weboldalak tízezreit támadták meg a napokban, jellemzően úgy, hogy vagy letiltották, vagy fenyegető üzeneteket helyezte el rajtuk.

A szövegek és a belinkelt videók például Tel-Aviv és Izrael pusztulásáról szólnak, más fenyegetések mellett.

Az ilyen jellegű akciókkal foglalkozó izraeli kormányügynökség megerősítette, hogy tömeges támadásról van szó. A szervezet meghozta a szükséges intézkedéseket, egyben mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne kattintson a feltört weboldalakra kirakott linkekre.

Az utóbbi időben rendszeresek voltak a kölcsönös támadások, áprilisban iráni hackerek az izraeli vízszolgáltatót próbálták nehéz helyzetbe hozni, pár napja pedig – az amerikai hírszerzés információi szerint – Izrael az iráni Sahid Rajaee kikötő informatikai rendszerében okozott nagyon komoly károkat.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka nemrég ugyancsak Izrael megsemmisítésével fenyegetőzött.

Hosszein Szalami a gárdatisztek egyik teheráni rendezvényén arról beszélt, hogy negyven évvel az iszlám forradalmat követően Iránnak megvan a képessége „a hitvány cionista rezsim megsemmisítésére” – közölte a Gárda Sepahnews nevű internetes oldalán.

„A (forradalom) második fázisában a sötét rezsimet le kell törölni a térképről, s ez többé már nem álom vagy ideál, hanem egy karnyújtásnyira lévő célkitűzés” – mondta Szalami.

Az Izrael-ellenesség az iszlám köztársaság külpolitikájának egyik alappillére az 1979-es forradalom óta. A teheráni vezetés nyíltan támogatja a Hezbollah libanoni síita, valamint a palesztin Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezeteket.

címkék:
És ezeket olvastad már?