Létrehozva: 2021.12.01.

Planet 21 – Áder János: Globálisan és helyben is cselekedni kell, csak így lehet megfékezni a klímaváltozást

Néhány héttel az ENSZ Glasgow-ban megrendezett klímacsúcsa után Budapesten találkoznak ismét a szakértők és politikusok. Magyarország nem áll rosszul ezen a területen: a jelenleg megtermelt áram 70 százaléka már szén-dioxid-mentes, egyre nagyobb területet borít erdő, és néhány éven belül a szennyvíz száz százaléka megtisztítva kerül majd vissza a környezetbe.

PET-palack, fa és papír – csupa újrahasznosítható anyagból készült standok sorakoznak a Hungexpón, ahol a szemetet is szelektíven gyűjtik. A Planet Budapest 2021 egész héten a fenntarthatóság jegyében zajlik. Kedden a közönség előtt is megnyílt a rendezvény, amelynek kivitelezése sokakat lenyűgözött.

Több mint 180 kiállító van jelen csaknem húszezer négyzetméteren. A Planet Budapest 2021 hazánk és Közép-Európa eddigi legnagyobb fenntarthatósági eseménye.

A kiállítók többsége magyar, de lengyel, cseh és szlovák vállalkozók is érkeznek; a cél, hogy összekössék az ötletgazdákat a felhasználókkal.

Ez a színes, kissé ruganyos anyag képes összegyűjteni az ivóvízrendszerek csöveiben található szennyeződéseket, vagyis azokat a baktériumokat, lerakódásokat, amelyek szennyezik az ivóvíz minőségét. Az anyagot ez a kamion állítja elő” – mutatta be talámányát Ormay Tamás, az egyik kiállító.

A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet arra: még nincs késő, az emberiség jövőjét beárnyékoló környezeti, gazdasági, társadalmi folyamatok megfordíthatók.

Joó István, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos elmondta: több mint száz országból érkeznek vendégek, Latin- Amerikától egészen Délkelet-Ázsiáig. Kiemelte:

a magyar kormány célja, hogy minél gyorsabban átálljunk az innovatív zöld, digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaságra.

„Az elmúlt tizenegy év gazdaságpolitikájának eredményeként ma már arra is lehetőségünk van, hogy a vállalkozások új, külföldi beruházásait is vissza nem térítendő támogatással segítsük az úgynevezett kifektetési program keretében” – tette hozzá a kormánybiztos.

A Planet Budapest 2021 fővédnöke, Áder János köztársasági elnök hangsúlyozta: cselekedni kell globálisan és lokálisan is, és a globális cselekvés nemzetállami tettek révén válhat eredményessé.

Hazánkban jelenleg a megtermelt áram hetven százaléka szén-dioxid-mentes, egy évszázad alatt pedig a duplájára nőtt a magyarországi erdőterületek nagysága. Áder János hangsúlyozta:

megoldásokat kell keresni a fenntartható életmódhoz, és erre keresi a válaszokat a Planet Budapest 2021 Expo is.

„Tudjuk, hogy azok a természeti erőforrások, amiket évezredeken keresztül végtelennek hittünk nagyon is végesek. Tudjuk, hogy társadalmaink biztonsága, gazdasági tevékenységünk sikere a természeti környezet megóvása nélkül nem lehetséges. Tudjuk, hogy a természet törvényei nem aszerint érvényesülnek, hogy milyen PR-akciókba kezdünk” – fogalmazott Áder János.

A Planet Budapest 2021-re csaknem 4600 diákot is várnak. Már elérhető az interneten az államfő podcastjának új része, amelyben ezúttal azt a beszédet lehet meghallgatni, amelyet Áder János a fenntarthatósági expón mondott el.

Mint ismert, hétfőn elkezdődött a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, a rendezvény vasárnapig tart a Hungexpo területén. Több mint száz országból érkeznek vendégek az eseményre. A találkozó központi kérdése, hogy miként lehet a bolygót megőrizni a következő generációknak. A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A Planet Budapest 2021 rendezvény vasárnapig tart a Hungexpo területén, és több mint száz országból érkeznek vendégek az eseményre. A találkozó központi kérdése, hogy miként lehet a bolygót megőrizni a következő generációknak. A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Még nincs késő, az emberiség jövőjét beárnyékoló környezeti, gazdaság társadalmi folyamatok megfordíthatók – ez a célja Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozónak. A vasárnapig tartó rendezvényen részt vesznek a V4-tagországok is.

Áder János köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadással fogadta Andrzej Dudát, a Lengyel Köztársaság elnökét és Zuzana Caputovát, a Szlovák Köztársaság elnökét.

Az államfők ezután a Szépművészeti Múzeumban tárgyaltak, amelybe már Milos Zeman cseh elnök is bekapcsolódott, virtuálisan. Áder János korábban arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy

a Planet Budapest 2021 nem csupán egy egyhetes klímakonferencia, hanem egy vállalkozói kiállítási is lesz egyben: olyan zöldtermékeket mutatnak majd be, amelyek már elérhetők a piacon.

Áder János nyitóbeszédében Márai Sándort idézte, aki Füves könyvében a feladatról és pillanatról így írt:

„Vigyázz arra, hogy ne mulaszd el a pillanatot, amely csak a te pillanatod, műved kivitelének végzetszerűen kijelölt időszaka. Kényelem, szöszmötölés, gyávaság, lustaság néha késleltetik feladatod kivitelét, noha szíved mélyén tudod jól, hogy az idő telítve van azzal, amit rajtad keresztül el akar mondani. (…) Tudományban, művészetben, irodalomban, közéletben vannak ilyen sürgető pillanatok, mikor egy igazság megérett és ki kell mondani. S ha úgy érzed, végzetesen éppen téged jelölt ki e feladatra a sors, ne késlekedj, mint a rossz színész, aki elmulasztja a jelenet végszavát. Nemcsak műved van, az idő is van. S az időn belül meg van a te pillanatod, melyet nem szabad elmulasztani.”

A köztársasági elnök azt mondta: a gálakoncerten fellépő fiatalok, négy ország művészei, nem mulasztották el a pillanatot, tehetségüket kamatoztatva, már most nagyszerű élménnyel ajándékozzák meg közönségüket. „Nekünk pedig, aki Budapesten a közös jövőért viselt felelősség miatt összegyűltünk, az a feladatunk, az a pillanatunk, hogy ezek a fiatalok olyan, vagy jobb világban éljenek, mint amiben mi élhettünk” – fogalmazott.

A köztársasági elnök azt mondta: a termékek egyebek mellett a vízgazdálkodásra, az energiahatékonyságra és a közlekedésre kínálnak megoldásokat. A kiállítók többsége magyar, de érkeznek lengyel, cseh és szlovák vállalkozók is. A cél, hogy összekössék az ötletgazdákat a felhasználókkal.

„Tehát megmutatjuk azokat a vállalkozói megoldásokat, melyek korábban az ilyen rendezvényeken nem szerepeltek. És a fiataloknak külön egy programot készítettünk, ami az ő tudásukat megpróbálja gyarapítani, érdeklődésüket pedig kielégíteni” – jelentette ki Áder János.

Az államfő hozzátette: a rendezvénynek otthont adó Hungexpóra 180 kiállítót várnak. Áder János arról is beszélt, hogy tudományos tanácskozást szerveznek a fenntartható kérdésekről, megoldásokat mutatnak be, és interaktív tájékoztatást adnak a résztvevőknek, valamint a fiatalokat játékos formában ismertetik meg a fenntarthatóság kérdésével.

„Fontos volt, hogy a kiállítást a lehető legkisebb környezeti lábnyommal szervezzük meg”

– mondta Joó István, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában. „Az eseményt negyven elektromos busz segítségével közelíthetik meg az érdeklődők, ezenkívül természetesen szelektíven gyűjtjük a hulladékot, egy hulladékudvarban szét is válogatjuk ezeket, elektromos kukásautók szállítják el a keletkező szemetet, és nagyon fontos, hogy például a száznyolcvanöt kiállítónak a standját is újrahasznosítható anyagokból építettük fel, majd aki kilátogat, az látni fogja, hogy teljesen minimalizáltuk a papírhasználatot, digitális applikációkon keresztül közlünk minden szükséges információt” – számolt be a kormánybiztos.

A november 29. és december 5. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón a 185 kiállító mutatkozik be a legkisebb startupoktól a legnagyobb vállalatokig, mintegy 20 ezer négyzetméteres területen.

Több mint egyharmaduk a visegrádi négyek (V4) államaiból érkezett. Bemutatják, hogy milyen előrelepések történtek Közép-Európában például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén. A közönségnek szóló programokat keddtől tekinthetik meg az érdeklődők.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért osztogatja el a vagyonát az egykori Nagy Ő, Jákob Zoltán

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

mindmegette.hu

Utálja a magyar konyha egyik kedvenc fűszerét Gwyneth Paltrow

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól