POLITIK

Peking bízik az együttműködés folytatásában Berlinnel, de...

Peking bízik az együttműködés folytatásában Berlinnel, ugyanakkor arra figyelmeztette az alakuló kormányt, hogy ne avatkozzon bele más országok belügyeibe.
címkék:
 • Szerző:

Veszélyesnek és az illegális migráció legalizálásának tartja több német kereszténydemokrata politikus a kormányzásra készülő baloldali pártok menekültügyi terveit. A liberális Christian Lindner szerint ugyanakkor a CDU felelőssége, hogy sok migráns érkezik Németországba.

Élesen bírálta a szociáldemokrata SPD, a liberális FDP és a Zöldek koalíciós megállapodását Ralph Brinkhaus, az új német szövetségi kormány megalakulásával ellenzékbe kerülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti csoportjának vezetője. A politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva „nagyon, nagyon szélsőbaloldalinak” nevezte a pártok szerződésének menekültügyi passzusait. Kiemelte, hogy a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nem mutatott volna ilyen „brutális nyitottságot” a migráció ügyében, ha ismét kormányra kerül.

A közös kormányzásra készülő pártok az illegális bevándorlást visszaszorítanák ugyan, de legális migrációs útvonalakat hoznának létre. Több kereszténydemokrata politikus veszélyesnek és az illegális migráció legalizálásának nevezte a terveket. Thorsten Frei, a CDU parlamenti frakciójának alelnöke szerint a leendő kormány még vonzóbbá tenné Németországot a bevándorlók számára.

Erre reagálva az FDP-t vezető Christian Lindner azt mondta, valójában a CDU és a CSU felelőssége, hogy egyes tényezők, mint a lassú menekültügyi eljárások és az akadozó kitoloncolások az országba vonzzák a menekülteket.

Külföldről is kritika érte a koalíciós szerződés egyes elemeit. Zhao Lijian kínai külügyi szóvivő az ARD közszolgálati csatorna híradója, a Tagesschau szerint arra figyelmeztette a kormányzásra készülő német pártokat, hogy ne avatkozzanak bele Kína belügyeibe. Mint mondta, Peking azt várja el az új német kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az egy Kína-elvet. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy folytatni tudják a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést Berlinnel. A pártok közös dokumentuma szerint fontos, hogy betartsák az emberi jogokat a tízmillió ujgurnak otthont adó Hszincsiang tartományban, emellett jobban bevonnák Tajvant a nemzetközi szervezetekbe.

Ezeken kívül is számos vitatott pontot tartalmaz a pártok közötti megállapodás, a leendő kormány ugyanis európai egyesült államokat vizionál, olyan változtatásokat szorgalmaz, amelyeket csak a tagállami szerződések módosításával lehet elérni, illetve szándéka, hogy LMBTQ-szervezetek is szerepet játszhassanak a nevelésben, már az óvodától kezdve.

Bár az alakuló német kormány minisztereinek névsora még nem nyilvános, a Zöldek vezetése csütörtök este megállapodott az általuk vezetett minisztériumok elosztásáról. Eszerint Robert Habeck társelnök vezeti majd a klímaügyi minisztériumot, valamint alkancellári posztot is betölt majd. Az ökopárt másik vezetője, Annalena Baerbock lesz a külügyminiszter, Cem Özdemir kaphatja a mezőgazdasági minisztériumot, Steffi Lemke, a Zöldek korábbi vezetője pedig a környezetvédelmi tárcát vezetheti. A családügyi, idősügyi, nőügyi és ifjúsági minisztérium élére Anne Spiegelt jelöli a párt.

Lezárultak a német szövetségi választások után megkezdett koalíciós tárgyalások a jelzőlámpa-koalíció pártjai között. A három párt vezető politikusai csütörtökön 15.00 órától kezdődően mutatták be a tárgyalások eredményeképp megszületett 177 oldalas koalíciós szerződést. A Magyar-Német Intézet kutatói gyorselemzésben foglalták össze a 6000 soros szerződés legfontosabb pontjait, amelyeket a pártoknak még jóvá kell hagyniuk, hogy decemberben sor kerülhessen a szövetségi kancellár hivatalos megválasztására.

A koalíciós tárgyalások hivatalos lezárásaként – közel két hónappal a választásokat követően – a tervezett új német kormánykoalíció pártjainak vezetői 2021. november 24-én közös sajtótájékoztató keretében mutatták be a három párt koalíciós szerződését.

Az SPD, Zöldek és FDP megállapodása alapján a tervek szerint december első felében felálló, Olaf Scholz kancellár által vezetett, új kormányban az SPD hat, a Zöldek öt, míg az FDP négy tárcát kap majd meg. A kancellárhelyettest a Zöldek, míg a Szövetségi Kancellári Hivatal vezetőjét az SPD delegálja majd.

A kancellári tisztségen túl konkrét személyek még nem lettek megnevezve, erre előreláthatólag az elkövetkező napokban-hetekben kerül majd sor. A koalíciós tárgyalások hivatalosan október 21-én vették kezdetüket, melynek keretében a pártok egy fő és 22 szakértői munkacsoportban folytattak megbeszéléseket. Az új kormány létrejöttét megelőzően a koalíciós szerződésben foglaltakat még mindhárom párt képviselőinek jóvá kell hagynia. Az SPD és az FDP esetében erről a rendkívüli pártkongresszus küldöttei, míg a Zöldek esetében közvetlenül a párttagok szavaznak majd. A tervek szerint az új kormány felállására és a kancellári eskütételre a december 6-i héten kerülhet sor.

Minisztériumok felosztása

 • Az új kormány összesen 15 minisztériumból és 16 miniszterből áll majd.
 • Ezek közül az SPD jelöl hat minisztert (illetve a Kancellári Hivatal miniszteri rangban lévő vezetőjét): a belügyminisztert, munkaügyi és szociális minisztert, a honvédelmi minisztert, az egészségügyi minisztert, az építésügyi minisztert (új minisztérium), továbbá a gazdasági együttműködési és fejlesztési minisztert.
 • A Zöldek jelölnek öt minisztert: a külügyminisztert, a gazdasági és klímavédelmi minisztert, a család-, idős-, nőügyi és ifjúsági minisztert, a környezetvédelmi, természetmegőrzési, építési és atombiztonsági minisztert, valamint az élelemügyi és földművelési minisztert.
 • Az FDP jelöl négy minisztert: a pénzügyminisztert, az igazságügyminisztert, a közlekedésügyek és a digitális infrastruktúráért felelős minisztert, valamint az oktatási és kutatási minisztert.

Gazdasági és Szociális kérdések

 • Minimálbér 12 euróra való emelése – ezzel 10 millió német munkavállaló bérének a megemelése.
 • Új nyugdíj-kiegészítés bevezetése.
 • Az alapjövedelem-támogatás helyébe egy új „polgári jövedelemrendszer„ bevezetése.
 • A német szövetségi képzési segítségnyújtási törvény alapvető átalakítása.
 • Az Európai Parlamenti és Szövetségi Parlamenti-választásokon a választójogi korhatár 16 évre való csökkentése.
 • Új gyermek-alapellátás, amely tartalmazza az összes korábbi külön pénzügyi juttatást.
 • A gyermekek jogainak Alaptörvényben való rögzítése.
 • Új állampolgársági törvény bevezetése, a legális bevándorlás elősegítése.
 • A kannabisz-fogyasztás legalizálása, ellenőrzött körülmények között való forgalmazása felnőttek számára.

Energia és klímavédelem

 • Az új kormány 2030-ig el szeretné elérni a teljes szénkivezetést, a fenntartható energiaforrás-kapacitás jelentős kibővítése mellett.
 • Modern gázerőművek építése.
 • A magas energiaárakra való tekintettel az üzemanyag, fűtőolaj és gáz ún. széndioxid-adója nem kerül további emelésre.
 • Egyszeri fűtési pótlék bevezetése az alacsony jövedelmű családok számára.
 • Az adóból leírható home office kedvezmény 2022 végéig meghosszabbításra kerül.
 • Az elektromos és hibrid meghajtású autók vásárlásának állami támogatását átalakítják, majd 2025 végéig fokozatosan megszüntetik.

Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések

 • Az idősgondozásban dolgozó munkavállalók bérének emelése és munkakörülményeinek javítása. Ezen munkavállalók pénzügyi bónuszban való részesítése – erre egymilliárd eurót különít el az új kormány.
 • Kötelező védőoltás bevezetése idősotthonokban.
 • A kötelező védőoltás kiterjesztésének mérlegelése.

Lakhatás

 • Lakbérárak növelésének kormányzati lassítása 2029-ig. A lakhatási szempontból leginkább kritikus övezetekben az új kormány maximum 11%-os lakbér emelést tenne lehetővé egy hároméves periódus alatt.
 • Évente 400.000 új lakás építése, ebből 100.000 közfinanszírozás útján. E célból külön építésügyi minisztérium kerül létrehozásra.

Honvédelem

 • A fegyverexport szigorúbb ellenőrzése.
 • Felfegyverezhető drónok beszerzése a hadsereg számára.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?