Létrehozva: 2021.10.19.

Palkovics László: A magyar háztartások számára nem érezhető az energiaárak emelkedése

A magyar fogyasztók semmit sem éreznek a hatalmas gázáremelkedésből – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Brüsszelben.

A magas energiaárak megmutatták, hogy jó az a magyar árrendszer, amely a rezsicsökkentést lehetővé teszi, ugyanis más európai országok lakosaitól eltérően a magyar fogyasztók semmit sem éreznek a hatalmas gázáremelkedésből – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Brüsszelben, az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Palkovics László Kadri Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélését követően közölte: noha az Európai Unió folyamatosan kritizálja a magyar energiaár-rendszert, Magyarország az energiaárak ingadozását kihasználva gázellátásához tartalékot képez.

Rámutatott: ez a tartalék teszi lehetővé, hogy akár magas energiaárak esetén is a rezsicsökkentés révén a magyar háztartások kevesebbet fizessenek. A kormány azon dolgozik, hogy ugyanez az árrendszer működhessen a távhőkassza esetében is – tette hozzá.

A miniszter kijelentette: Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottságnak az energiapiac liberalizációját érintő elképzelésével, azt ugyanis túl korainak tartja, illetve nem tartja összeegyeztethetőnek a magyar emberek érdekeivel.

Az Európai Bizottság múlt héten bemutatott, magas energiaárak kezelésére vonatkozó tervével kapcsolatban egyebek mellett azt közölte, Magyarország számára nem elfogadható, hogy a terheket középtávon a lakosságra terhelnék. Egy ilyen elképzelés megvalósulása legkevesebb 200-300 ezer forint pluszköltséget jelentene a háztartásoknak, ha például az üzemanyagárakon keresztül a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó kvótát az unió megjelenítené – közölte.

Nem ez a jó irány – húzta alá. Elmondta ugyanakkor, hogy Magyarország egyet tud érteni az energiatakarékosság elvével, ahogy az energiahatékonyság, vagy a megújuló energia részarányának növelésével is, ugyanakkor a célértékek mozgatását, akár megkétszerezését nem tartja helyesnek.

Palkovics László tájékoztatása szerint az energiaügyekért felelős uniós biztos megerősítette: a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós finanszírozásra vonatkozó magyar tervek zöld beruházásokról szóló fejezete teljes támogatást élvez.

A zöld átállás vonatkozásában a miniszter hangsúlyozta: Magyarország álláspontja szerint a földgáz és az atomenergia felhasználásának szerepelnie kell a 2050-ig megvalósítani kívánt klímacélok elérését szolgáló energiaforrások között.

Tájékoztatott arról is, hogy Mircea Geoanával, a NATO-főtitkár helyettesével folytatott megbeszélése során jelezte: Magyarország intenzívebben részt kíván venni a katonai szövetség új innovációs rendszerének a kiépítésében. A rendszer azt kívánja elérni, hogy a civil szférában elért kutatási eredményeket becsatornázza a hadiipar területére – mondta.

A miniszter közölte: Magyarország szívesen fogadná a rendszert működtető központot, valamint azokat az alközpontokat is, amelyek feladata a kutatási eredmények átfordítása lesz innovációs eredményekké. Magyarország a program megvalósulásához felajánlotta továbbá a Zalaegerszegen létrehozott autonóm járművek tesztközpontját is, amely a gumikerekes járművek mellett már lánctalpas járművek és drónok tesztelésére is alkalmas – tette hozzá Palkovics László.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút