POLITIK

Óriási hiba, 7 terroristát elengedtek a börtönből Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyságban az elmúlt 7 évben kilenc terrortámadást tervező személy közül hetet engedtek ki a börtönből, és közöttük volt Usman Khan, a múlt pénteki London Bridge-i terrortámadás elkövetője.
  • Szerző:

A férfiak ráadásul részesei voltak egy olyan sejtnek is, amely fel akarta robbantani a Londoni Értéktőzsdét és merényletet tervezett Boris Johnson brit miniszterelnök ellen.

A kilenc terrorista egyike, Usman Khan meghalt a pénteken általa elkövetett londoni támadásban, egy másik még mindig börtönben van, a harmadikat pedig további terrorista szerveződésért ítélték el. Ám így is hat terrorista járkál az utcákon szabadon, holott közülük többen is határozatlan idejű börtönbüntetést kaptak korábban.

Az nem tiszta, hogy a terroristákat mikor engedték ki a börtönből, az viszont bizonyos, hogy közük volt a hitoktató Anjem Choudaryhoz. Choudary szintén börtönben töltött két évet, miután kiderült, hogy az Iszlám Államot támogatta és az ahhoz való csatlakozásra biztatta a környezetében lévő embereket – például az ő nevéhez köthető a 2017-es London Bridge-i terrortámadás egyik elkövetője, Khuram Butt radikalizálása.

Choudarynak is szerencséje volt azonban és sikerült előbb kiszabadulnia a börtönből. Ősszel érkezett a jelentés, hogy újra fenyegetést jelent a brit nemzetbiztonságra... Ennek az oka, hogy a hírek szerint a férfi illegális dzsihadista csoportja, az al-Muhajiroun újra működik és találkozókat tart – írja a Daily Mail.

 

És ezeket olvastad már?