HARCÉL

Orbán Viktor: Védeni kell Magyarország szuverenitását

A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra, és minden hasonló tevékenységre.
  • Szerző: RIPOST

 

Orbán Viktor miniszterelnök az Alkotmányvédelmi Hivatal új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén azt mondta, védeni kell Magyarország szuverenitását, amelyet elsősorban az alkotmányos szervek és intézmények garantálnak.


Az Alkotmányvédelmi Hivatal új székháza Budapesten
MTI/Máthé Zoltán

Az új épület csaknem 30 milliárd forintba került – közölte. A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége – a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye –, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények „összegyűjtésére” egy helyre. Most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) már nem négy különböző helyszínen fog működni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Megjegyezte: az, hogy az államnak már van ereje biztosítani a feltételeket a létfontosságú szervek megfelelő működéséhez. A kormányfő nagy dolognak nevezte, hogy „kivergődtek” a korábbi helyzetből.

Az AH új épületének egyenes vonalai világosságot, következetességet, fegyelmezettséget sugároznak – értékelt, hozzáfűzve: a kialakítás jól adja vissza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a kormány és a belügyminiszter elvár az intézménytől.

Orbán Viktor kiemelte, hogy amióta szervezett társadalom létezik, alkotmányvédelem és titkosszolgálat is van. A különböző országok versenyeznek egymással, eltérő és ütköző érdekeik vannak, ezeket érvényesíteni próbálják. Az érdekérvényesítésnek vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek.

E területeken „az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy (...) nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok” – fogalmazott a miniszterelnök.

Kijelentette: Magyarország erősödik, és így az iránta táplált érdeklődés is nő. Az országnak egyre nagyobb a befolyása Közép-Európában, valamint az Európai Unióban, és ennek vannak következményei a rivális államokra nézve is. A fokozott érdeklődésről „tudnunk kell, ezt szabályoznunk kell, és ott, ahol kell, el kell hárítanunk” azt – tette hozzá a miniszterelnök.

 

 

És ezeket olvastad már?