Létrehozva: 2020.02.28.

Orbán Viktor: Magyarország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésekről, a migrációs válság újabb fejleményeiről, és az új nemzeti konzultáció kérdéseiről is beszélt. A kormányfő kijelentette, hogy egy járványhelyzet kialakulása esetén a szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

Két új fejlemény van a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök. Először is kialakult egy európai koronavírus-gócpont, másodszor pedig, a szomszédos országokban is vannak már betegek. Orbán Viktor hangsúlyozta: lehetetlen Magyarországot légmentesen lezárni.

A vírus valószínűleg nálunk is megjelenik

Arra készülünk, hogy a vírus valószínűleg megjelenik hazánkban. A hangsúly most a megelőzésen van, de felkészültünk a járvány kezelésére is – tette hozzá a kormányfő.

Rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a vírus azonosításához, és nemzetközi szinten elismert járványügyi szakemberek állnak rendelkezésre a védekezésben.

Ilyen szempontból mi a jobban szervezett országok közé tartozunk. Szűrőmechanizmusokat léptettünk életbe a határokon, a repülőtereken, de a legfontosabb most a magyar emberek együttműködése és fegyelmezettsége. A miniszterelnök megerősítette a külügyminisztérium és az Operatív Törzs határozott kérését, hogy (amennyiben lehetséges) a magyarok ne utazzanak a járvánnyal sújtott területekre, országokba.

Megértem az emberek félelmét az új vírussal kapcsolatban, hiszen – míg az influenzát ismerjük és tudunk ellene védekezni – most egy ismeretlen bajjal állunk szemben. Ez az emberek számára egy nem belátható következményekkel járó kór, de mindenkitől nyugodtságot kérek – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A történelmi kihívás továbbra is a migráció

A migrációval kapcsolatos legújabb törökországi hírekkel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy most ugyan a koronavírus minden figyelmet magához vonz, de a történelmi kihívás továbbra is a migráció. Történelmi trend a felfelé áramlás délről, és mi ennek az útjában vagyunk – tette hozzá. A fő kérdés, hogy a délről való áramlást, hol sikerül megállítani. Mindig is azt képviseltem, hogy a migránstömegek inváziója hullámszerű. Ismét számítani kell migránshullámra, és tömeges támadásra a magyar határkerítésnél, és meg kell védeni a magyar határt – mondta Orbán Viktor. A magyar határrendészeti szervezetek képesek a jogi, műszaki és humán erőforrásokat biztonságos védelemmé szervezzék – tette hozzá. A miniszterelnök hozzátette: minden tiszteletünk a görögöké, de belátható, hogy az illegális bevándorlók azért tömörülnek a szerb-magyar határon, mert Görögország nem tudja megakadályozni őket abban, hogy keresztülmenjenek rajta a migránsok, ezzel Magyarországnak komoly gondokat okoz.

 

Nemzeti konzultáció: egyetértési pontok kellenek

A nemzeti konzultációról azt mondta a kormányfő, hogy annak célja, hogy bizonyos kérdések eldöntésében az emberek be tudjanak szólni. Orbán Viktor szerint egyes politikusok azt gondolják, azért választják meg őket, mert okosabbak, mint a többi ember. Én nem így gondolkodok, mert minket nem azért választottak, mert a legokosabbak lennénk, hanem mert mi tudunk a legjobban kiállni a magyar érdekek mellett. Éppen ezért is tartunk nemzeti konzultációkat – tette hozzá. Egy nemzeti konzultáció megerősítheti a kormányt, hogy jól tudjon kiállni a véleménye mellett a nemzetközi porondon is. A börtönbiznisz és a gyöngyöspatai szegregációs ítélet, valamint a bírósági ítéletekről kérjük ki az emberek véleményét – mondta a kormányfő.

A bűnözőket nem szabad kínozni, ebben egyetértés van – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint arra is törekedni kell, hogy a bűnözők visszatérjenek a mindennapi életbe. Egy dolog biztos, a börtön arra való, hogy valaki letöltse a büntetését, és nem lehetnek olyan viszonyok a börtönökben, mint otthon. A kínzás mára olyan értelmet kapott, hogy az sérti az emberek igazságérzetét - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy erőszakos bűnelkövetőknek kellene milliókat adni, azért mert kisebb négyzetméteren van, mint amennyi megengedett. 12 ezer ilyen eset van, ami azt mutatja, hogy ez egy biznisz – tett hozzá. Ebből nemzetközi viták lesznek, és ezért van szükség minél nagyobb támogatottságra.

Soros György világa és az ellenzék összenőtt

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nekünk nem az ellenzék a fő politikai ellenfelünk, hanem Soros György és világa. A végén mindig arról van szó, hogyan tud a Soros-birodalom befolyást szerezni a kormányzati világra, és ebből pénzt szerezni. A magyar ellenzék összenőtt ezzel a birodalommal – tette hozzá. Ez egy jól szervezett civil ruhában lévő, de katonai logika alapján működő szervezet – mondta Orbán Viktor. A céljuk, hogy ki akarják fosztani az országot – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy ezt az elmúlt 30 évben háromszor próbálta meg Soros György.

Igazságos uniós költségvetés kell

Orbán Viktor az uniós büdzséről azt mondta, a vita most ott tart, hogy a tagállamok hány százalékát fizessék be a jövedelmüknek a közös politikákra. Egyesek 100 forintból 1 forintot, míg mások 1 forint 30 fillért fizetnének be. A kormányfő kijelentette, hogy Magyarország ma több pénzt fizet be egy főre vetítve, mint Németország, vagy Hollandia. A leghangosabban európai szolidaritást követelők kevesebbet fizetnek be, mint a náluk jóval szegényebb országok. Igazságos költségvetés kell, és a gazdagabbak ne fizessenek be kevesebbet arányaiban, mint a szegények – mondta Orbán Viktor. Jelenleg a vita ebben a szakaszban tart – zárta szavait.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat