Létrehozva: 2019.11.18.

Orbán Viktor: Mi nemcsak kiabálunk, le is tettünk valamit az asztalra

Hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnököt kérdezték a képviselők. Orbán Viktor a régi kormánytagokat visszahozó MSZP-nek azt javasolta, söprögessenek a saját házuk előtt. A DK-s Gréczy Zsoltnak azt mondta, ha valódi büntetést akarnak pedzegetni, fizessék be a 4-es metró ügyében kiszabott uniós bírságot.

Jakab Péter (Jobbik) a miniszterelnökhöz fordulva egy külföldre kényszerült édesapa kérdését idézte, miszerint mennyi kártérítést kellene kapnia a lányaitól külön töltött napokért. Mit üzen neki, hogy Magyarország jobban teljesít, vagy hogy fontosak a magyar családok?

Orbán Viktor, miniszterelnök a felvetésére így reagált: a szakmájuknak van egy nagyon előnyös tulajdonsága, az emberek időnként leadják a szavazataikat, és elmondják, ki mennyit ér. A Jobbik 2010-ben még 20 százalékot ért, 2019-ben pedig 6 százalékot.

Ennek oka ott kereshető, ahol a képviselő kérdése is: önök visszaélnek az emberek türelmével – fogalmazott a kormányfő. Idézte jobbikos politikusok korábbi nyilatkozatait, miszerint Gyurcsánynál lejjebb csak pokol van, a Jobbik egyetlen baloldali párttal sem fog össze, Gyurcsány 2006-os tevékenysége pedig büntetőjogi kérdés kellene, hogy legyen. Ma összeállnak, együttműködnek vele, osztozkodnak vele, mindent, amit tesz, magukra vállalják – összegzett a miniszterelnök, s hozzátette: aki közösködik, az közösséget vállal.

Uraim, meddig él vissza a Jobbik az emberek türelmével? – tette fel a kérdést a kormányfő. 2010-ben a minimálbér 73.500 forint volt, 2019-ben 149 ezer forint. A szakmunkás minimálbér 2010-ben 89.500 forint volt, idén már 195 ezer forint.

Az új házszabályokról a kormányfő úgy vélekedett: az ellenzék trágárságot, rendbontást és agressziót hozott be az ülésterembe, ez nem jó, és komolyabb következmények kellenek. Rendbontás, agresszió és trágárság egyetlen munkahelyen sem engedhető meg, és, ha ezt nem teheti meg egy magyar munkavállaló, miért tehetnék meg a Jobbik képviselői.

A Jobbikról szólva kiemelte: érti, hogy a hatalom meg a pénz érdekli őket, de ennek ára van. Emlékszik a legradikálisabb, antikommunista pártra Magyarországon, amelyik a végén összeállt Gyurcsányékkal, meg az MSZP-vel, és ma alulról szagolja az ibolyát.

Orbán Viktor Gréczy Zsolt DK-s képviselőnek azt mondta: a képviselő egyetlen állítása sem igaz.

Gréczy arról beszélt, az uniós pénzek felhasználása során súlyos szabálytalanságokat tártak fel, és két opció merült fel az unió részéről. Átvizsgálják az egész rendszert és ennek alapján kell a büntetést megfizetni, vagy egy tízszázalékos átalányt rögzítenek, ami 5-700 milliárd forintot jelent. Kiemelte: azt a megoldást választotta a kormány, hogy nem átvilágítják a rendszert, hanem egy tízszázalékos átalányt fizetnek be büntetésként, amit szerinte az állampolgárok pénzéből finanszíroznának.

A kormányfő szerint Gréczy vagy nem akar igazat mondani, de tudja, illetve, hogy nem ismeri a tényeket. A kormányfő jelezte: egyelőre utóbbiból indul ki. Rögzítette: az a helyzet, hogy Magyarországot senki semmilyen büntetésre nem ítélte, egyetlen forintot sem vesztett az uniós forrásokból. Ezek a tények – jelentette ki a miniszterelnök.

Az a helyzet, hogy Magyarországot senki semmilyen büntetésre nem ítélte, egyetlen forintot sem vesztett az uniós forrásokból. Orbán Viktor kiemelte: a magyar nyelvnek vannak szabályai, a korrekció nem jelent büntetést. Kijelentette: nem lehet Magyarországtól pénzt elvenni, ugyanis az uniós pénzeket 113 százalékban felhasználja. Képtelenség, hogy egyetlen forintnyi összeget is elveszítsen Magyarország. Arról, hogy ki mit fizessen meg, azt mondta: büntetési tételként ott a négyes metró, ami az önök kormányzása alatti esemény. „Esetleg fizessék be önök!” – mondta a miniszterelnök.

Harangozó Tamás (MSZP) a magánnyugdíjpénztári megtakarítások után érdeklődött. Mi van három millió ember egyéni számlájával amit megígértek korábban? – firtatta.

Orbán Viktor azt mondta: a valóság az, hogy a szocialisták már kormányoztak. „Ízlésem szerint a kelleténél hosszabb ideig” – fogalmazott. Hozzátette: el is vettek egyhavi nyugdíjat, megkurtították őket. Ezt önökön kívül ebben a házban még soha senki nem tette meg. Ezzel szemben a kormánynak van egy megállapodása a nyugdíjasokkal, miszerint a nyugdíjak értéke nem csökkenhet, amíg polgári kormány van Magyarországon. Egyetlen évben sem csökkent, és olyan évek is voltak, amikor emelkedtek, és emelkedni fog ezután is – rögzítette a kormányfő, és kitért arra, hogy a gazdaságpolitikai sikereknek köszönhetően nyugdíjprémiumot tudnak fizetni, ami emeli a járandóságot.

Emlékeztetett az önkormányzati választások eredményére, eszerint hat megyében az MSZP a közgyűlésbe sem került be, azaz nem ugrották meg az öt százalékot. Ennyit a nép hangjáról – jegyezte meg a kormányfő.

Arról is szólt, miközben sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy oligarcha tartja el. Nem sok ez a képmutatásból? – kérdezte.

A miniszterelnök kitért arra, hogy az önkormányzati választások óta csak néhány hét telt el, ezalatt a szocialisták a saját fizetésüket megemelték, a Gyurcsány-korszak embereit visszahozták, élén Draskovics Tibor egykori miniszterrel, Havas Szófiát, aki az 56-os forradalmárokat nácikhoz hasonlította, szinté sikerült visszahozni a Városházára, egy büntetőügyben elítélt, és eljárás alatt álló Czeglédyt pedig folyamatosan megbízásokkal látnak el. Söprögessenek a saját házuk előtt – jelentette ki.

Schmuck Erzsébet (LMP) azt kérdezte, lesz-e változás a kormány környezetpolitikájában? Szerinte e területről az elmúlt tíz évben sok jót nem lehet elmondani. 2010-ben első lépésként szétverték a környezetvédelmi intézményrendszert, megszűnt az önálló környezetvédelmi tárca – sorolta.

Szóba hozta a Normafánál tervezett 220 fa kivágását Natura 2000 területen, és a 2022-es gyorsasági motoros világbajnokság magyarországi rendezését.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: lehetne nagyvonalúbb is a képviselő, nagyon sok jó dolog is történt. A kormány – szemben az LMP-vel – nem a bürokratákat védi, hanem a környezetet. Ön állást akar szerezni embereknek a környezetvédelemre hivatkozva – mutatott rá. A motoros vb-ről azt mondta, az emberek Magyarországon szeretik a motorsportot, de vitassák meg, ez egy nyitott kérdés, nem lezárt ügy. A Normafáról jelezte: ott lakik, a 12. kerületben. Tartottak egy népszavazást, amit hosszú kampányt előzött meg, majd hoztak egy döntést és érdemes eszerint haladni.

Orbán Viktor jelezte: alig várja, hogy a főváros elfogadja a klímavészhelyzetre vonatkozó tervét, intézkedéseket hozzon és ami jó, nemzeti szintre emelhessék. Kár, hogy egyetlen ilyen döntés sem született – jegyezte meg.

Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormányfő október 13-a után azt mondta, együtt kíván működni az ellenzéki vezetésű városokkal. Ugyanakkor azt látják, hogy a kabinet sorra nyújtja be azokat a javaslatokat, amelyek arra mutatnak, meg akarják fojtani ezeknek a városoknak a vezetését.

Orbán Viktor kiemelte: azt látja, az ellenzék továbbra is „diktatúrásdit” játszik, ami ma már inkább mulatságos. Volt egy önkormányzati választás, és néhány helyen elég jól szerepelt az ellenzék. Ez diktatúrában nem szokás, s továbbra is elnyomásról, ellehetetlenítésről beszélnek. Úgy fogalmazott: „a győzelem soha sem végleges, és a vereség soha sem végzetes, ez egy politikai verseny”. Megjegyezte: nincs olyan beadvány a Ház előtt, hogy iparűzési adót csak tömegközlekedési célra lehetne használni. Ezt félreérti, az szerepel a javaslatban, hogy első helyen – hívta fel a figyelmet.

Kitért arra, abban egyetértés volt Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy a legfontosabb a tömegközlekedés biztosítása, és ez a lépés ebbe az irányba mutat. Ennél fontosabbat ő sem tudott volna mondani – közölte a kormányfő.

 

Rétvári Bence: A kormány nem bezár, hanem épít kórházakat

A kormány nem tárgyal semmilyen kórházi előterjesztést – szögezte le napirend előtt Rétvári Bence. – Ez álhír, a kormány nem zár be kórházakat, hanem kórházak építésével foglalkozik. Szuperkórházat építenénk, de a DK-s polgármester azt mondja: arra nincs szükség – fogalmazott az Emmi parlamenti államtitkára. Lukács László György (Jobbik) által felvázolt drámai egészségügyi helyzetre reagálva Rétvári azt is elmondta: míg a orvosexportőrként ténykedő képviselő azt állítja, a kormány bezárja az intézményeket, az igazság az, hogy a balliberális kormány alatt zárták bea svábhegyi gyermekkórházat, míg a jobboldali kormány a Heim Pál kórházat fejlesztette. – Az önök szövetségesei ideje alatt bezárt az OPNI, a Szabolcs utcai kórház. A jelenlegi kormány 91 kórházat újított fel. Bezárták a Schöpf-merei kórházat, míg ma Bethesda gyermekkórházban több milliárd forintból új szárny épül – sorolta az államtitkár. Hozzátette: a jövő évi költségvetésben 770 milliárddal több jut egészségügyre, mint 2010-ben. – Önök egyik emelést sem szavazták meg – emlékeztetett Rétvári Bence.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt