POLITIK

Orbán Viktor: Magyarország és Japán érdekelt egymás sikerében

A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóján érkezett a kormányfő Japánba, ahol tegnap az üzleti élet képviselőivel, majd Abe Sinzó japán miniszterelnökkel találkozott. A magyar kormányfő közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Japán sikere nekünk fontos, mert Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon. Minél sikeresebb lesz Japán, annál nagyobb összegben fektethet be Magyarországon.
  • Szerző: RIPOST

Orbán Viktor hangsúlyozta: japán kollégája biztosította, hogy Japán is érdekelt Magyarország sikerében, ezért támogatja, hogy modern technológiai beruházások érkezzenek Magyarországra. Közölte: Abe Sinzóval a megbeszélésen áttekintették a világ katonai, biztonsági és gazdasági átalakulásának nagy kérdéseit.
Kifejtette: a magyar-japán kapcsolatok különlegesek, „van lelki tartalmuk is”. Felidézte, hogy 1990-ben ott volt a magyar Parlamentben, amikor át kellett alakítani Magyarországot, és a világ bizalmatlan volt, hogy sikerül-e. Volt azonban egy ország, amelyben „egy percnyi bizalmatlanság sem volt”: Japán, amely nem kérte vissza azonnal a hiteleit, fejlesztéseket hozott Magyarországra és segített, hogy az ország ezt a nehéz időszakot túl tudja élni – emlékeztetett. Hozzátette: a magyarok erre emlékeznek és hálásak ezért.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak”, mert „a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi”, a japán kultúrát pedig egyedinek és megismételhetetlenek tartjuk.

A kormányfő üdvözölte, hogy 600 japán fiatal tanul magyar egyetemeken – közülük 400-an orvostanhallgatók –, és a magyar állam 100 ösztöndíjat biztosít, hogy japán fiatalok jöjjenek Magyarországra tanulni.

Kitért arra: értjük az észak-koreai nukleáris fenyegetés súlyát, átérezzük Japán biztonságára gyakorolt hatását. Magyarország rendíthetetlenül az észak-koreai nukleáris leszerelést követeli, és megbízható partnere Japánnak a térség békéjének megőrzésében –- közölte.

Orbán Viktor elmondta: van egy terület, amelyen éles versenyben áll Japán és Magyarország, és bár ez egy békés verseny, fontos, hogy nekünk van előnyünk. Ez az olimpiai aranyak begyűjtésének versenye, és Magyarország sok sikert kíván a tokiói olimpiához, de annyi aranyérmet szeretnénk ott gyűjteni, hogy Japán ne érjen utol bennünket ebben a versenyben – fogalmazott.