Létrehozva: 2021.09.01.

Orbán Viktor közölte, Magyarország álláspontja világos: a migrációt meg kell állítani

Egyetlen percbe foglalta össze gondolatait a kérdésről a miniszterelnök.

Mindössze egyperces az a friss videó, amelyet Orbán Viktor tett közzé a Facebook-oldalán, mégis sok mindent elmond.

„2015-ben én voltam az első, aki fölvette a harcot az Európai Parlament elnökének koncepciójával szemben, és az első pillanattól azt mondtam, hogy az ilyen politika és megközelítés elpusztíthatja Európa kulturális identitását, és sok kétes hátterű embert hozhat Európába, ami terrorista cselekményekhez és olyan társadalmi problémákhoz vezethet, amelyekre nincs válaszunk, illetve nem vagyunk felkészülve az ilyen jellegű, új kihívásokra” – emlékeztetett Orbán Viktor.

Majd így folytatta a miniszterelnök: „Most az afganisztáni helyzet kapcsán úgy gondolom, hogy ez a probléma újra reális. Az Európai Unión belüli migrációs vita sok nehézséget és nézeteltérést eredményezett, és véleményem szerint ezeket a nehézségeket, ezeket a nézeteltéréseket nem tudjuk áthidalni. Ezért az egyetlen megoldás, ha nem akarunk olyan helyzetet teremteni, amelyben a migrációs vita elpusztítja az Európai Unió egységét – abban rejlik, hogy vissza kell adni minden, a migrációval kapcsolatos jogot a nemzetállamoknak. Ez az egyetlen megoldás, minden más esetben csak szenvedés lesz a dolog vége.”
Berobbant a migráció: végeláthatatlan embertömeg indult nyugat felé Afganisztánból Jelenleg megjósolni is nehéz, pontosan hány ember fogja elhagyni Afganisztánt a tálib hatalomátvétel miatt. Az elmúlt napokban több amatőr felvétel is megjelent arról a nagy közösségi oldalakon, ahogy az afgánok tömegesen, végeláthatatlan sorokban vándorolnak nyugati irányba a pakisztáni-iráni-afgán hármas határnál található Dast-e Lut sivatagban. A hazájuk elhagyása mellett döntő civilek úti célját jelenleg nehéz lenne megmondani, de szakértőkre hivatkozva a Daily Mail azt írja, hogy jelentős részük biztosan nem marad Iránban, mivel a céljuk egyértelműen Törökország, illetve azon keresztül az Európai Unió elérése. Egy afgán migráns azt mondta a Daily Mail munkatársának, hogy az emberáradatról készült videókon egy négyórás, zord terepen átvezető út látható, melyen az afgánok egy rövid szakaszon Pakisztánon keresztül vándorolnak, majd iráni embercsempészekkel folytatják útjukat. A fiatalember azt is elárulta, hogy ezt a migrációs útvonalat a legszegényebbek használják, mivel nekik nincs pénzük olyan embercsempészekre, akik határokon átívelően szállítanák őket.

„Több mint négy óra gyaloglás után megérkeztünk egy völgybe, ahol ránk esteledett. 10 óra körül irániak jöttek, és mindenkitől kódokat és jelszavakat kértek, melyeket még Afganisztánban kaptunk. Miután mindenki megtalálta az embercsempészét, csoportokra osztottak minket. Minden csoportnak saját csempésze volt. Aztán csoportról csoportra haladtunk Irán belseje felé.”

– fogalmazott a meg nem nevezett afgán migráns, aki azt is elárulta, hogy az afgán-iráni-pakisztáni hármas határánál annyi ember próbál meg kijutni Afganisztánból, hogy az útvonalon káosz alakult ki. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) azt mondta egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a kabuli repülőtérről történő evakuálás csak a kezdete volt „egy sokkal nagyobb humanitárius válságnak”. Az ügynökség becslése szerint akár 500 ezer afgán is elhagyhatja az országot a következő napokban. Az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása elé terjesztendő tervezetből az derült ki, hogy az EU az Afganisztánnal szomszédos és a lehetséges tranzitállamok további pénzügyi támogatásával venné elejét annak, hogy nagyszabású menekülthullám induljon el a dél-ázsiai országból Európa felé.

Az EU eltökélt abban, hogy megakadályozzon egy újbóli ellenőrizetlen, nagyszabású illegális bevándorlási hullámot Európa felé

– olvasható a dokumentumban, amely a többi között az Afganisztánból kimenekített helyi segítők biztonsági ellenőrzéséről is rendelkezik. Andrej Babis cseh kormányfő szerdán reggel újságíróknak nyilatkozva a prágai katonai repülőtéren azt mondta, hogy az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat-Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával. Emmanuel Macron francia elnök szerint a tálibok afganisztáni hatalomátvétele miatt nem várható olyan tömeges migráció Európa irányába, mint amilyen 2015-ben alakult ki a szíriai háború miatt. A kormányfő azonban hozzátette, hogy Franciaország be kívánja fogadni a tálibok által fenyegetett afgánokat. „Ez feltétel nélküli, meg kell tennünk, és mindig meg is tettük” – fogalmazott.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük