POLITIK

Orbán Viktor és Sebastian Kurz Prágában találkoznak a V4-csúcson

Prágába utazik csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, ahol Ausztria kancellárjával, Sebastian Kurzcal tárgyalnak a visegrádi államok (V4) kormányfői; Orbán Viktor mellett a cseh Andrej Babis, a lengyel Mateusz Morawiecki és a szlovák Peter Pellegrini – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
  • Szerző: RIPOST

A megbeszélésre a prágai Nemzeti Múzeumban kerül sor, ahol először a V4-ek kormányfői tárgyalnak, majd csatlakozik hozzájuk az osztrák kancellár. A munkaebédet követően közös sajtótájékoztatót tartanak.
Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a program során külön tárgyalást terveznek Orbán Viktor és Sebastian Kurz között is.


Legutóbb 2018 júniusában volt V4+Ausztria csúcstalálkozó a Várkert Bazárban Budapesten
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A frissen kinevezett osztrák kancellár, aki másodszor tölti be ezt a posztot, Brüsszelben az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel találkozott a hétvégén.

Megbeszélésük után Kurz sajtótájékoztatóján azt mondta: „Ausztria Európa szívében helyezkedik el, és mindig nagyon jó kapcsolatot ápolt Kelet-Európával. Arra törekszünk, hogy megerősítsük ezt a köteléket.”

A nemzetközi migrációval kapcsolatban a kancellár aláhúzta, hogy különös figyelmet kell fordítani a külső határok védelmére, és minden erővel az illegális bevándorlás és az embercsempészet ellen kell küzdeni.

Ursula von der Leyen a kancellárral egyetértésben megállapította, hogy nagyon fontos lesz egy fenntartható egységes migrációs politika kialakítása a közeljövőben. Összpontosítani kell a külső határok védelmére, az emberkereskedelem elleni küzdelemre, és meg kell reformálni az úgynevezett „dublini rendszert”, amely a menedékjog iránti kérelem elbírálására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok összességén alapul – mondta.
„Az első negyedév végére ki kell dolgoznunk egy hatékony módszert a migráció kezelésére. Ebből mindenkinek ki kell vennie a részét, beleértve a származási országokat is”- hangsúlyozta Von der Leyen.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?