Létrehozva: 2020.08.21.

Orbán Viktor: Szeptembertől szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre a járvány miatt

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli hírműsorában beszélt a járványhelyzet kezeléséról.

 

A miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy szükség lesz újabb szigorító intézkedésre a koronavírus-járvány miatt. Miközben nálunk sikerül féken tartani a vírus terjedését, a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romlik a helyzet. Most még érvényesebb az az állítás, hogy a behurcolás a legnagyobb veszély Magyarországon.

Orbán Viktor az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy az iskolák és óvodák a szokásos rend szerint kezdhessék meg a működést. A digitális oktatás ugyan sikeresnek bizonyult, de szerinte legalább a tanulók 10 százaléka eltűnt a rendszerből, akik nem, vagy csak ritkán vettek részt ebben. A hagyományos oktatási-nevelési formát semmivel sem lehet pótolni.

A miniszterelnök kijelentette, hogy van okunk bízni a saját tapasztalatainkban, mivel az első szakaszban sikerült tízezrek életét megmenteni. Tudjuk pontosan, hogyan csináltuk márciusban, és ezekre a tapasztalatokra kell építeni – tette hozzá. A fertőzések száma nem lényegtelen, de a legfontosabb, hogy megmentsük az emberi életeket.

A magyar emberek élete mindennél többet ér

A kormányfő kiemelte, hogy a járványnak legjobban az idősek vannak kiszolgáltatva, ezért rájuk továbbra is fokozottan kell figyelni. A járványellenes védekezés miatt egyébként szeptembertől a zöld, sárga és piros országbesorolás, a határátlépés rendszere meg fog változni – mondta Orbán Viktor. Mindenkit arra kért, hogy déli irányba senki ne tervezzen utazást szeptember 1-je után.

Amikor kitört a járvány, a miniszterelnök számára kiderült, hogy a jó szakemberek egyből segítenek, és rendelkezésre állnak. A kormányfő háláját fejezte ki a professzoroknak. Elmondta: tudják, amíg nincs vakcina, a bizonytalan helyzet fenn fog maradni.

A miniszterelnök elmondta, hogy nem megkönnyebbült a világ az első vakcina megjelenésétől, hanem úgy gondolja, üzleti motivációjú támadás sorozat kezdődött. Amikor pedig kész lesz a vakcina vagy akár több is egyszerre, zsibvásári hangzavar lesz.

Orbán Viktor szerint közelebb vagyunk a vakcina felfedezéséhez mint korábban, és jó esély van arra, hogy hamarosan tömegesen elérhető legyen egy vakcina. Hazánk minden irányba kinyújtja csápjait – mondta, utalva arra, hogy a lehető legtöbb oltóanyagot próbálják majd beszerezni. Orbán Viktor kiemelte: a lélegeztető gépekért is, ha kellett volna, akár háromszor ennyit is hajlandók lettek volna fizetni ért, mert a magyar emberek élete mindennél többet ér.

Kétéves növekedési terv készül

A gazdaság helyzetével kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, továbbra is tartja az ígéretet, hogy amennyi munkahelyet elpusztít a vírus, annyit fognak létrehozni. A kormányfő szerint a hiteltörlesztési moratórium nagyon eredmény volt, és bevezettek munkahelyvédelmi terveket, és új beruházásokat.

A kormány gazdaságpolitikai megbeszélést tartott, ezen a kormányfő egy növekedési terv elkészítését kérte. Szeptember közepére készüljön el a kétéves növekedési terv – tette hozzá. Ugyan több munkahelyünk van most, mint januárban, de még van bőven teendő.

A vezérhajó Lengyelország

A miniszterelnök kitért hazánk nemzetközi kapcsolataira is. Orbán Viktor szerint egykor volt a magyar politikának geostratégiai dimenziója, és jó lenne, ha ez a gondolkodásmód visszajönne. Magyarország továbbra is ott van, ahol a honfoglalás idején. Továbbra is itt vannak mellettünk a németek, az oroszok és a törökök. A legfőbb kérdés az, hogy milyen velük a viszonyunk. 10 évet fektettünk abba, hogy a magyarokat a szomszédok ne elszigeteljék, és ehhez nekünk és nekik is változniuk kellett. Erre a változásra jó példa, hogy soha ilyen jó viszonyunk nem volt például a szerbekkel és a szlovákokkal, mint most.

Ahelyett, hogy egymással szemben keresnénk külső szövetséges hatalmakat, most itt a lehetőség, hogy egymással együttműködjünk – mondta Orbán Viktor. Van Közép-Európában vezérhajó, amit Lengyelországnak hívnak. Ha jól rendeződünk el a lengyelek körül, akkor sokkal gyorsabban fog fejlődni a térség, mintha egy külső hatalomhoz kötnénk a térséget.

Vidnyánszkyt a kommunisták támadják

Végül a kormányfő reagált a Vidnyánszky Attila elleni támadásokra is. Azt mondta: miért vagyunk ezen meglepődve, mivel ezek kommunisták, olyanok, akik elvették az emberektől a pénzüket, vagyonukat. Miért gondoljuk azt, hogy ők megváltoznak? Orbán Viktor felidézte Tamás Gáspár Miklós mondását, miszerint kommunista kutyából, nem lesz demokratikus szalonna. Az a kérdés, hogy mi mit mondunk: aki kardot ránt, az kard által vész el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

vg.hu

Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lesz a benzin – nem is kevéssel

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett