Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.01.09.

Orbán Viktor: A háromgyerekes anyák szja-mentességét tervezzük

A kormányfő szerint ma a demográfiai kihívás jelenti a legfőbb problémát Magyarország számára. Ezért újabb családvédelmi akcióterv készül, és szeretnék, hogy a személyi jövedelemadó-kedvezményt, amelyet a négygyerekes anyák kapnak, kiterjeszthetnék a háromgyerekes anyákra is.

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten, hitet téve egyúttal a foglalkoztatás és a bérek növelésének folytatása mellett. Azt mondta, a következő két évnek a választási esztendő után a kormányzásról, az országépítésről kell szólnia.

Háromgyerekes anyákra is kiterjesztenék az szja-mentességet

A kormányfő szerint ma a demográfiai kihívás jelenti a legfőbb problémát Magyarország számára. Ha „nem bevándorlókat akarunk, hanem magyar gyermekeket”, és a magyar gazdaság képes a forrásokat megtermelni, akkor az egyetlen megoldás az, hogy a forrásokból minél nagyobb összeget a családok és a gyermeknevelés támogatására fordítsanak – hangoztatta.

Orbán Viktor azt szeretné, hogy a háromgyermekes anyákra is kiterjesszék a négygyermekes édesanyákra bevezetett személyijövedelemadó-mentességet. Az a cél, hogy a „családvédelmi akcióterv hegyében” az legyen, hogy 2021 január elsejétől azok, akik három gyermeket szültek és felneveltek, életük végéig ne fizessenek személyi jövedelemadót – mondta. Hozzátette: erőteljes szakmai egyeztetés folyik erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

A magyar katonák biztonságban vannak

Az iraki helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy olyan amerikai katonai bázisokat is rakétatámadások értek, amelyeken magyar katonák is vannak, de nem sérült meg egyikük sem. „Amennyire egy katona biztonságban lehet, annyira biztonságban vannak” – mondta a magyar miniszterelnök. Hozzátette, egy magas rangú katonai vezető vette át a magyar csapatok irányítását a helyszínen és minden feltétel adott, ha azonnal evakuálni kellene a magyar katonákat. Ez azonban csak akkor történik meg, ha az iraki fél felmondja a két ország kormányai közti megállapodást. Kiemelte, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a pénteki brüsszeli Külügyek Tanácsa ülésén közös uniós álláspont kialakítására tesz kísérletet az iráni helyzettel kapcsolatban.

Nőtt a migrációs nyomás Magyarország déli határán

A török bevándorlásügyi főigazgatóság adatait ismertetve Orbán Viktor elmondta , 2019-ben 450 ezer illegális migráns jutott be Törökországba, amely 70 százalékos növekedés az azt megelőző évhez képest. A magyar-szerb határon jelentősen nőtt a migrációs nyomás, mert a rossz idő miatt a migránsok nem Bosznia-Hercegovina és Horvátország felé, hanem Magyarország felé indulnak el, mert ez az út könnyebben járható. Kiemelte, hogy a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat Magyarország déli határán, ezért meg kell növelni az ott szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök számát. Ha szükséges, a V4-országok azonnal segítséget tudnak nyújtani a határvédelemben, Magyarország pedig rendőri kontingenst küld Észak-Macedóniába.

Fantasztikusan teljesít a magyar gazdaság

A magyar gazdaság teljesítményét ismertetve Orbán Viktor kiemelte, a kormányülésen megállapították, hogy „fantasztikus teljesítményt ért el a gazdaság”. 30 év után először meghaladta a 4,5 milliót a foglalkoztatottak száma, 2010-hez képest 800 ezerrel többen dolgoznak, 82 hónapja folyamatosan nőnek a bérek és a foglalkoztatottsági arány meghaladta a 70 százalékot. A miniszterelnök egyedül ez utóbbival nem elégedett, mert „az nem járja, hogy a csehek megelőznek egy orrhossznyival”, ezért Csehország eredményének elérését tűzték ki célul. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetén volt a legnagyobb. További célként nevezte meg a szegénység felszámolását. „Csak a nulla az elfogadható” – mondta. Emlékeztetett, tavaly 101 nagyberuházásról döntöttek 1700 milliárd forint értékben, így minden idők legmagasabb beruházási értéket értek el. Az új munkahelyek 38 százaléka ázsiai (kínai, japán, dél-koreai) beruházásokhoz kötődik. 2020-at gazdasági szempontból különleges évnek nevezte Orbán Viktor. Arra számítanak, hogy az eurozóna növekedése megáll, így pedig kiderül, hogy működőképes-e a 2010-ben megalkotott magyar gazdasági modell, amely lényeges elemekben különbözik az eurozóna országainak gazdaságától. Erre külön gazdaságvédelmi akciótervvel is készül a magyar kormány, azonban ennek részleteit februári évértékelő beszédében jelenti be a miniszterelnök.

Fel kell számolni a kórházak adósságát

Az egészségügy területén a legnagyobb kihívásnak a szakdolgozók és nővérek elvándorlását nevezte, akiket béremeléssel szeretnének megtartani. A fejlesztések első helyén a kórházi várók, kórtermek és ezekhez kapcsolódó szociális helyiségek felújítását említette, „addig másfajta fejlesztést nem tudunk támogatni” – szögezte le Orbán Viktor. Kijelentette, fel kell számolni a kórházak adósságát. Ezzel kapcsolatban az Állami Számvevőszék, a magyar Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági szerve súlyos jelentést fogadott el. „Minden betűjét komolyan kell venni, a kórházi adósságfelhalmozás nem bocsánatos hiba” – mondta Orbán Viktor.

Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány

A kormányülésen ismertettek egy éghajlatváltozási cselekvési tervet, amelynek részleteit egy pénteki sajtótájékoztatón közlik. A magyar kormány nemzeti energia- és klímavédelmi tervet fogadott el . Orbán Viktor elmondta, „nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás bekövetkezzen. A legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is fenntartható a magyarok közös élete a Kárpát-medencében, ha szépen, nyugodtan, tervszerűen alkalmazkodunk” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, a „kiindulópont nem kedvezőtlen, sőt ha lehet mondani kedvező”. Felidézte, Magyarország uniós szinten „a klímabajnokság élmezőnyében van”. Azon a 21 ország közé tartozik a világon, amely úgy tudott gazdasági növekedést elérni, hogy a szén-dioxid-kibocsátást csökkentette. A célokat illetően elmondta, Magyarországnak van lépésekre lebontott terve, amely szerint 2030-ra a villamosenergia termelés 90 százalékát karbon semlegessé teszik, így a paksi atomerőmű adná a villamosenergia nagy részét, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia. Magyarország gazdaságát 2050-re klímasemlegessé lehet tenni, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. „Rendkívül fontos, rendkívül drága, de lehetséges és megéri” fogalmazott. Négy fő szempontot említett, amelyet a klímavitában képviselnek: a klímarongálókkal, vagyis a legnagyobb szennyezőkkel kell megfizettetni a költségeket, nem emelkedhet a családok élelmiszer kiadása és az energiaárak, nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt, vagyis a kohéziós alapban lévő forrásokat nem lehet klímacélokra felhasználni, illetve nyíltan ki kell mondani, hogy atomenergia nélkül nem lehetséges a klímasemleges gazdaság elérése. Bejelentette, a kormány kidolgoz egy klímavédelmi akciótervet, amelyet februárban mutatnak be. Ennek része lesz, hogy 2022-ben a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni, fel kell számolni az illegális szemétlerakást, olyan döntések kellenek, amelyek mentesítik a folyókat a PET-palackoktól, illetve célként említette a műanyag csomagolóanyagok kivezetését.

Az országépítésre kell koncentrálni

Orbán Viktor kijelentette, az ősszel megtartott magyarországi önkormányzati választással lezárult a 2019-es választási év. A következő országgyűlési választásig, 2022-ig lévő időszaknak a kormányzásról kell szólnia. Addig minden területen az országépítésre kell koncentrálni, emelte ki. A nemzetközi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre a magyar miniszterelnök elmondta, nincs szükség a magyar határvédelem jogi rendszerének átalakítására. Ugyanakkor úgy látja, hogy a kötelező betelepítési kvóta miatti történelmi feszültség nem tűnik el 2020-ban sem. Elmondta, két teljesen különböző felfogású rendszer van: vannak, akik nagy mennyiségben fogadnak be migránsokat, nem csak a keresztény kultúrából, és bár tudják, hogy ez nehéz feladat, de úgy gondolják, megéri. A másik oldal nem akarja ezt a változást, a demográfiai problémákat nem bevándorlókkal akarják megoldani, nem akarják átalakítani a világukat, ehhez tartozik Magyarország. Orbán Viktor szerint az EU feladata, hogy ezt a két tábort összehozza.

Szemben állunk egy Soros György vezette csoporttal

„Nincs Soros-fóbiánk”, mondta Orbán Viktor a Soros Györggyel kapcsolatos kérdésre. Hozzátette, szemben állunk egy olyan csoporttal, amelyet „Soros György és klánja” vezet, amelynek célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára. Ehhez, ahogy fogalmazott, civil szervezeteket, politikusokat hálóz be. Elmondta, komoly vitákat fognak vívni és szóvá fogják tenni, ha Magyarországra nézve kedvezőtlen befolyási kísérletet tesz. „Tehetséges magyar embernek tartom, komoly erőt képvisel, jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, sajnálom, hogy nem velünk van, hanem ellenünk” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, Soros György szövetségesei minden uniós intézményben jelen vannak, „nem állítom, hogy többségben, de ott vannak”.

A Fideszt nem a mai formájában érdekli a Néppárt

Orbán Viktor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt. Elmondta, a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül. A miniszterelnök kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz – liberális, szocialista, centrista – irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást – fűzte hozzá. Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Emmanuel Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni – mondta Orbán Viktor.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra