Létrehozva: 2020.09.11.

Orbán Viktor: Az emberek azt akarják, hogy az ország működjön

A magyar kormányfő pénteki rádiós interjújában a koronavírus-járvány terjedéséről is beszélt.

Szerző Ripost

Orbán Viktor a műsorban közölte: az első hullám sok mindenben különbözik a második hullámtól, de a közös pont, hogy a vírus elsősorban az időseket fenyegeti, a szüleinket és a nagyszüleinket, rájuk kell különösen odafigyelni! Ennek kapcsán a miniszterelnök üzent a neki levelet író Karácsony Gergelynek a Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában történt megbetegedések és haláleset okán:

„Ez nem olyan, mint egy biciklisáv felfestése, hogy vagy sikerül vagy nem, nem babra megy a játék” – fogalmazott Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor közölte: a nemzeti konzultációból kiderül, az első hullám tapasztalatai alapján mit hajlandók az emberek elfogadni a második hullámban.

„Az emberek azt akarják, Magyarország működjön. Az a cél, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. Nem engedhetjük meg, hogy a vírus megbénítsa az országot!”

Orbán Viktor elmondta: általános korlátozásokra nem kell számítani, emlékeztetett, hogy nincs általános óvoda és iskolabezárás. A kötelező maszkhasználatot szükség esetén szélesíteni fogják. Hangsúlyozta: az idősek védelmében az idősotthonokat, kórházakat le kell zárni, a látogatási tilalomnak, ha kell, rendőri intézkedéssel is eleget kell tenni! – fogalmazott.

Orbán Viktor arra utasította dr. Kásler Miklóst, hogy az influenza elleni oltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen biztosítsák, s szeretnék hatósági árassá tenni a koronavírus-teszteket.

Az oktatásban általános korlátozásra nem kell számítani, elsőként a fertőzötteket és a kontakt személyeket emelik ki a közösségből, majd pedig az adott osztály működését kell felfüggeszteni – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint el kell kerülni, hogy a szülők otthon maradjanak, ezért minden helyzetben egyedi döntéseket kell hozni.

A miniszterelnök reagált arra is, hogy akadnak, akik tiltakoznak a kötelező maszkhasználat ellen. „Igazuk van azoknak, akik szerint a kötelező maszkviselés az egyéni szabadságjogokat korlátozza, de járvány van. Most nem tudunk százból egy ilyen polgártársunkhoz türelemmel lenni. Ha fegyelmezetlenek vagyunk, másokat fertőzünk meg” – fejtette ki Orbán Viktor.

A járványügyi intézkedések lényege, hogy a szabályokat mindenkinek be kell tartania – mondta a kormányfő. Ha fegyelmezetlenek vagyunk, akkor másokat hozunk bajba. Ha a büntetés sem segít, akkor bizony le kell szedni a járatokról azokat, akik nem hajlandók maszkot viselni. Ezért a mikniszterelnök kéri, hogy ne haragudjanak rendőreinkre, ha határozottan lépnek fel a szabályokat megszegőkkel szemben.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a térségbeli országokkal szoros kapcsolatok jöttek létre, és ezt most a járványügyi szabályok terén is alkalmazni fogják. Szükséges az információk cseréje. Az összeurópai bajban létre lehet hozni egy közép-európai biztonságos szigetet.

A miniszterelnök a nemzetközi kapcsolatokról szólva elmondta: „Tegnap Donald Trump hívott fel, és beszéltünk több fontos kérdésről – mondta Orbán Viktor. Másképp van a politika világa mint régebben, de a mindennapi kollegiális együttműködésnek van egy része, hogy beszélünk egymással. A kormányfő bízik benne, hogy Trump marad az elnök, mert az jó a térségnek is. Orbán Viktor szerint Európa nem akar beszorulni szendvicsként az USA és Kína közé. A geopolitikai ügyeknél persze jobban érdekli az embereket, hogy az iskolákat be kell-e zárni.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar kormánynak van egy haditerve arról, mit kell tenni, és azt gyakorlati lépésekre kell lefordítani. Már most többen dolgoznak, mint idén januárban. A turizmus helyzetéről azt mondta, hogy vidéken működött a turisztikai ágazat a lépéseknek köszönhetően. A fővárosi önkormányzatnak legalább 50 milliárd forintot kell felhasználnia a 100 milliárdos megtakarításból a turisztikai ágazat fejlesztésre. Ezt a pénzösszeget fel is kell használnia.

A gazdaság működtetéséről szólva a kormányfő elmondta, hogy béremeléseket, beruházásokat szeretnének. ”A következő két-három hétben sokkal aktívabban fogok én is kommunikálni ezen a téren. A költségvetés hiánya nem néz ki jól, ha tartanánk a korábbi vonalat, akkor megbénulna az ország.„

Orbán Viktor úgy látja, a magyar gazdaság iránti bizalom nagyon erős, mert az ország emelkedő pályán van. A kormányfő szerint szeretnék mozgósítani az embereknél lévő készpénzvagyont, hogy azt fektessék állampapírba az emberek. A nemzetközi színtéren is megvan a bizalom a magyar gazdaság iránt, és ha bizalom van, akkor pénz is van – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök azt is jelezte, hogy a közeljövőben sorra jelentik majd be a gazdaság élénkítéséhez szükséges lépéseket.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük