POLITIK

Orbán Viktor: A nemzet eltűnik, ha nem születnek gyermekek

A III. Budapesti Demográfiai Csúcs délelőtti programjában szólalt fel Orbán Viktor miniszterelnök. Beszédében összegezte, mikért, milyen alapokon születhetett meg és működik a családtámogatási rendszer és milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a népességfogyás biztosan megállítható, megfordítható legyen.
  • Szerző: ripost

Orbán Viktor bevezetőjében üdvözölte a résztvevőket, külön kiemelve a V4 országokból érkezett vezetőket. Majd arról beszélt, hogy gyermekkorában nem tartottunk ilyen tanácskozásokat, mert mindenki tudta, hogy az élet véges. Ez a törvény.

Van, aki erre az élvezetek habzsolásával, a mértéktelen fogyasztással válaszol, vagyis nem vesz tudomást az élet végességérő.

A másik lehetőség a Teremtőhöz fordulni válaszokért. Ennek eredménye sok csodálatos kulturális alkotás lett.

A harmadik válasz: a saját életünk folytatásáról gondoskodni, vagyis gyermekeket vállalni.

A miniszterelnök feltette a kérdést: mire vezethető vissza a népességfogyás? Nem világjelenség, nem is a keresztény civilizáció hanyatlása, hiszen a kereszténység világszerte erősödik. Az Európában általános jelenséget a miniszterelnök a két nagy polgárháború (azaz Világháború) pusztításában, 50 millió európai elvesztésében látja. A bajt a politika idézte elő, tehát megoldani is a politikának kell.

A miniszterelnök ismételten elvetette annak lehetőségét, hogy migránsok betelepítésével pótoljuk a csökkenő népességet, hangsúlyozva, hogy hazánk nem hajlandó elfogadni a népességcserét.

Esztelennek nevezte azt a „zöld érvelést”, hogy a gyermekek vállalása környezetterhelő. Így fogalmazott: a természetnek része és nem ellenfele az ember.

A gyermekvállalás létkérdés, ha nem születnek gyermekek, elfogy a nemzet, márpedig ha ez megtörténik, pótolhatatlan veszteség. A gyermekeknek pedig joguk van apához és anyához. Ez a magyar családmodell alapja.

Orbán Viktor a demográfiai helyzet javításáról, ennek feltételeiről azt mondta, hogy megfelelő alkotmányos és jó gazdasági alap mellett a családtámogatást össze kell kötni a munkavállalással, a szülői felelősséggel.

A miniszterelnök szerint már sokat tettünk a helyzet javítása érdekében, de a kedvező folyamatok még nem visszafordíthatatlanok. Csak akkor lesznek azok, ha elérjük, hogy az, aki gyermeket vállal, jobban éljen, mint aki nem.

Arra a kérdésre, elérhető-e ez a cél, sikerülhet-e megállítani, majd megfordítani a népességfogyást, biztos válasz nincs. Sőt a legtöbben azt mondják, nem sikerülhet. De azt mondták az IMF hazaküldésével, a bankok megadóztatásával, az arányos adórendszer megteremtésével, vagy éppen a migráció megállításával kapcsolatban is. Mégis sikerült.

Végezetül Orbán Viktor megnevezte azt a négy szempontot, amely mindenképpen feltétele a sikernek: az európai kereszténység megerősödése, az, hogy legyenek társaink, a nemzeti össztermék még legalább 10 évig 2%-kal magasabb legyen az uniós átlagnál – és mindehhez a kitartásunkra is szükség van.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?