Létrehozva: 2020.03.02.

Orbán Viktor: A klímaválság elérte a Jobbikot, olvadásnak indult, mint a jéghegy

Tízmillió ember 2010 óta azért küzd, hogy amit a Jobbik szövetségesei elkövettek, sikerüljön semlegesíteni – jelentette ki Orbán Viktor a parlamentben az azonnali kérdések órájában. A miniszterelnök az Országgyűlésben történtekről videót is megosztott a közösségi oldalán.

A kormányfő egy jobbikos kérdésre úgy reagált: Magyarország 2010-ben pénzügyi csődbe jutott, és a Jobbik mostani szövetségesei vitték csődbe. Tízmillió ember 2010 óta azért küzd, hogy amit a Jobbik szövetségesei elkövettek, sikerüljön semlegesíteni – közölte, majd úgy fogalmazott: „a klímaválság elérte a Jobbikot, olvadásnak indult, mint a jéghegy”. A Jobbikból kilépőknek az nem tetszik – mondta -, hogy nem szeretik a pártelnök „gyurcsányista irányvonalát”, mert „bolsevik típusú leszámolások és a nemzeti, értékelvű politizálás teljes feladása történik”. A kormány és az ország hangos szidalmazása helyett inkább kapják össze magukat, amíg nem késő – mondta Jakab Péternek.

A miniszterelnök viszonválaszában gratulált az új dunaújvárosi képviselőnek, ez a siker – jelezte – felhívja a figyelmet arra, hogy a Jobbik a Gyurcsány-féle baloldallal szerezte a mandátumot. Idézte Jakab Péter korábbi szavait, miszerint „ne gondolja, hogy nekem annyira egyszerű mondjuk, Dobrev Klárával egy színpadon állni, igenis akkor nyelnem kell nagyokat, meg ki kell lépnem a komfortzónámból”. „Jó nyeldeklést kívánok önnek (...), és csak arra hívom fel a figyelmet, hogy amikor eljön az igazság pillanata, és ön lesz az utolsó Jobbik-párttag, aki elhagyja a székházat, ne felejtse el lekapcsolni a villanyt” – zárta válaszát.

Orbán Viktor egy szocialista képviselő kérdésére azt mondta: az MSZP azon gondolkodjon el, hogy egy olyan párttal van szövetségben, amelynek az alelnöke a zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását javasolta. A fiatalok esélyeiről a miniszterelnök úgy nyilatkozott: 2010 után egy olyan Magyarországon élünk, ahol a nehéz helyzetből induló fiataloknak jóval több esélyük van, mint 2010 előtt.

A kormányfő viszonválaszában kiemelte: míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott az országban, addig ma 4,5 milliónyian.

A miniszterelnök a koronavírus ügyében azt felelte: még nincs ilyen fertőzés Magyarországon, de nagyon valószínű, hogy lesz, ezért fel kell rá készülni. Ez azonban alapvetően szakmai kérdés, az ellenzék viszont politikát csinál belőle – tette hozzá. A kormány felkészült, az operatív törzs felállt, a szakemberek teszik a dolgukat, „képesek leszünk arra, hogy amikor ideér a fertőzés, akkor azt majd kezelni tudjuk” – közölte, kérve az ellenzéket is az egészségügyi dolgozók és döntéshozók támogatására.

Orbán Viktor a DK képviselőjének adott viszonválaszában azt mondta: 2003-2009 között, a baloldal kormányzása idején, egyedül Magyarországon csökkent az egy főre jutó egészségügyi kiadás az egész OECD-térségben. A Gyurcsány-kormányok alatt 600 milliárd forintot vettek el az egészségügytől, 16 ezer aktív ágyat számoltak fel, 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el, és a baloldali kormány volt az is, amely bevezette a tandíjat, „amit nekünk egy népszavazással kellett megsemmisíteni” – sorolta.

Orbán Viktor miniszterelnök egy másik kérdésre válaszolva közölte, elismeréssel van azon fiatalok iránt, akik úgy döntenek, kipróbálják magukat külföldön. Ők nem rossz dolgot tesznek, hanem azt teszik, amit a saját életük szempontjából a leghelyesebbnek ítélnek – fejtette ki. Kitért arra, tavaly történt az először, hogy többen jöttek haza, mint távoztak az országból, és a folyamat erősödik.

A kormányfő szerint nincs olyan szén-dioxid-kibocsátásmentes gazdaság, amely mellőzni tudná a nukleáris energiát. Nukleáris energiára szükség van az energiatermeléshez – rögzítette. Orbán Viktor szerint már megkérdezték az embereket a beruházásról 2014-ben, amikor az LMP egyik választási ígérete a beruházás leállítása volt. Megkapták a választ az emberektől, ezt a kérdést eldöntöttnek tekintjük – mondta. Szólt arról is, hogy van olyan ország, amely bezárta az atomerőműveit, de nemcsak hogy megtartja, hanem új szénerőműveket is épít.

Orbán Viktor szerint „az idő múlása jól láthatóan megzavarja az ember emlékeit”, hiszen a Mellár Tamás által „feldicsért” kommunista rendszerben a fiatalok kevesebb mint 10 százalék ment felsőoktatásba, most meg 30 százalékuk megy. Azt akarja elmesélni, hogy az volt a jó világ? – kérdezte.

Orbán Viktor válaszában felidézte Mellár Tamás egy 2011-es elemzését is, miszerint a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés nélkül bedőlhet a magyar gazdaság, de ez nem reális forgatókönyv, ugyanis a szerződésnek nincs alternatívája. Gratulálok! – zárta felszólalását.

A kormányfő az egészségüggyel kapcsolatban leszögezte: tény, hogy ma hatezerrel több orvos dolgozik Magyarországon, mint 2010 előtt, és soha annyi pénzt nem fordítottak az egészségügyre 10 év alatt, mint a mostani kormány, de még ez is kevés, többre van szükség.

Közölte, határőrség van, két részből áll: rendőrökből és a katonákból, akik ellátják a határ őrizetét. Magyarország határai védve vannak – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy még az ellenzékkel szimpatizáló választópolgárok sem vonják kétségbe, hogy a magyar rendőrök és katonák nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő teljesítményt végezve védik a határokat. Elismerést érdemelnek és nem támadást – hangsúlyozta.

Orbán Viktor a jobbikos képviselő felvetésére úgy reagált: a határvédelem nem filozófiai kérdés, hanem „kemény meló”, amit a rendőrök és a katonák hibátlanul ellátnak. Miért kellene akkor ezen változtatni? – tette fel kérdést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Így omlik össze a hatalmas híd, miután nekimegy egy nagy hajó + videó

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat