Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.03.

Oltáslottót indítanak Szlovákiában

Szlovákiában útjára indították vasárnap azt a lottójátékot, amely az oltási hajlandóság növelését hivatott szolgálni a parlament júliusi jóváhagyásával.

Az országban állandó lakhellyel rendelkező, az új koronavírus ellen már teljesen beoltott állampolgárok vasárnap estétől kezdhettek regisztrálni a szerencsejátékra, amelynek első számhúzására augusztus 15-én kerül sor. A legmagasabb nyeremény 100 ezer euró (36,5 millió forint) lesz, a kormány együttvéve mintegy 10 millió eurót (3,65 milliárd forint) szán a nyeremények kifizetésére.

A Pravda című szlovák lap azt írta, hogy a játék szabályzata bírálatokat váltott ki, mivel a főnyereményt csak az viheti el, aki élő televíziós adásban válaszol a műsorvezető egy kérdésére. A szervezők ezzel akarják fenntartani a közönség érdeklődését a játék októberi lezárultáig.

Igor Matovic pénzügyminiszter, volt kormányfő lelkes híve volt a játéknak. Nagyrészt az ő erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a parlament végül jóváhagyta a javaslatot.

Helyénvaló dolog az ingadozó embereket ösztönözni. Ráadásul a közfinanszírozás szempontjából is nagyon jó befektetés

– mondta Matovic, hozzátéve, hogy az effajta oltásra ösztönzés költsége töredékrészét teszi ki a súlyos Covid-esetek kórházi gyógyításához szükséges forrásoknak.

Szakértők és közgazdászok ezzel együtt is kételkednek abban, hogy a lottó hatására valóban több szlovák veszi-e majd föl az oltást.

Az Our World in Data elnevezésű adatközlő portál szerint Szlovákiában eddig kétmillió ember lett teljesen beoltva a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus ellen. Ez a szám a teljes lakosság 36 százalékának felel meg, miközben a szomszédos Csehországban már elérte a 45 százalékot a teljesen beoltottak aránya.

Több százan tüntettek múlt csütörtök reggel Pozsonyban az elnöki palota előtt a járványügyi intézkedések ellen, valamint Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, a kormány és a parlament tagjai ellen. A demonstrálók elutasítják a Covid-19 elleni védőoltást és a tesztelést. Közben a reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket Szlovákiában. Az Egészségügyi Elemzések Intézete ezért közölte, hogy Szlovákiában elkezdődött a járvány harmadik hulláma.
A szlovák fővárosban összegyűlt tüntetők átverésnek tartják a világjárványt. Közölték, hogy általános sztrájkot hirdettek, a jogaik korlátozása és a nemzet irtása ellen tiltakoztak. Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, a kormányt és a parlament tagjait bírálták. Negatívan nyilatkoztak a sajtóról és az újságírókról is. „Le a maszkkal, fel a fejjel!” – skandálták többször is a Grassalkovich-palota előtti téren. Néhány tüntető nemzeti zászlót, vagy „A vakcina gyilkosság”, „Nem adjuk Szlovákiát!”, illetve „Apartheid” feliratú transzparenst tartott a magasba.Elutasítják azt a rendelkezést, amely előírná, hogy a digitális Covid-kártyát vennék figyelembe az intézkedések meghozatalakor. A rendet több tucat rendőr felügyelte a helyszínen. A rendőrség közölte, hogy megtették a szükséges intézkedéseket. A csütörtöki már a második komolyabb demonstráció az oltásellenesek részéről. Múlt pénteken, a parlament épülete előtt tiltakoztak több százan a járványügyi intézkedések és a kormány intézkedései ellen. Közben a reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket az országban. Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa közölte, hogy Szlovákiában elkezdődött a járvány harmadik hulláma. „Ebben a hullámban a vírus új, Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns fertőzőbb, mint a korábbi változatok. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal” – mondta Pavelka. A szakember hozzátette, hogy a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz már fiatalabbaknál is. A korábban az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott. A szlovák egészségügyi minisztérium szerint járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen, rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják. A szaktárca megerősítette, hogy felkészült a koronavírus-járvány harmadik hullámára. „Az elmúlt két hétben regisztrált új fertőzöttek 76 százaléka még egyetlen védőoltást sem kapott. A kórházak készen állnak arra, hogy szükség esetén átalakítsák kapacitásaikat a Covid-betegek fogadására, a minisztérium pedig aktívan dolgozik a lakosság oltásán. Többféle lehetőség is van: a kórházakban lévő oltóközpontokban, a nagy kapacitású oltóközpontokban, egyes cégekben, a körzeti orvosi rendelőkben is lehet kérni az oltást, de mobil oltócsoportok is részt vesznek a munkában” – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Hozzátette, dolgoznak a kontaktuskövetés, a szekvenálás és a szennyvízvizsgálat egyszerűsítésén is. Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerkészleteket is ellenőrzi. „A Covid-19-ben szenvedő betegek terápiájához regisztrált és nem regisztrált gyógyszerek is rendelkezésre állnak” – jegyezte meg a szóvivő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen még nem volt: aranyat lövell ki egy vulkán

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

vg.hu

Alba Aréna: megnyílt Magyarország legújabb sportarénája – fotók

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra