KÜLFÖLD

Nyitási káosz Németországban

Bajorország a legszigorúbb, Brandenburg a legmegengedőbb a korlátozások megszüntetésének ügyében.
  • Szerző: M.M

A szövetségi kormány vezetői és a tartományi kormányfők múlt szerdai tanácskozásán általános érvényű alapelveket fektettek le a járványlassító intézkedések lazításáról. Megállapodtak a többi között arról, hogy április 20-tól megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb kiskereskedelmi üzletek, és mérettől függetlenül az autókereskedések, a kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok.

Peter Altmaier gazdasági miniszter felszólította a szövetségi és az állami kormányokat, hogy legyenek egységesebbek a nyitások tekintetében. „Nem szabad úgy rohanni, mint egy rakás csirke, és mást és mást kiemelni a rendelkezések közül” – figyelmeztette a CDU politikusa.

A tanítás május 4-től indulhat újra, elsőként a végzős évfolyamokban. Maszkviselési kötelezettséget nem vezetnek be, de – a megállapodás szövege szerint – „nyomatékosan javasolják” az arcot és az orrot takaró, házilagos vagy kisipari készítésű, nem orvosi, hanem úgynevezett közösségi (community) maszk viselését minden helyzetben, amelyben nem lehet állandóan betartani a társadalmi távolságtartás szabályát, így például a tömegközlekedésben.
Az új típusú koronavírus elleni védekezésben érintett területek többsége – például az oktatás és a járványügyi szabályozás – tartományi hatáskör, a helyi kormányok így önállóan döntenek. A tartományi rangú fővárosban, Berlinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában már el is határozták, hogy április 20-tól kezdik meg az oktatási rendszer fokozatos újraindítását.

Hogy milyen különbségek lehetnek az egyes tartományok között, azt a Bild nevű napilap Bajorország és Brandenburg példáján keresztül mutatta be.

Üzletnyitás

► Brandenburg: Az üzletek akadályszalagokkal is csökkenthetik értékesítési területüket 800 négyzetméterre, függetlenül attól, hogy vállalkozásuk mennyire nagy. A bevásárlóközpontok szerdától is újra nyithatók.

► Bajorország: Az üzleteket csak április 27-én nyitják meg. A 800 négyzetméteres trükköt nem engedélyezik.

Kiállítások

►Brandenburg: Minden kiállítási csarnok szerdától kezdve ismét fogadhat látogatókat. A látogatóknak a kiállítások megtekintésekor legalább 1,5 méterre kell állniuk.

► Bajorország: Minden múzeum legalább május 3-ig zárva marad.

Állatkertek

► Brandenburg: Az állatkertek szerdán nyithatók meg.

► Bajorország: Az állatkertek május 3-ig zárva tartanak.

Gyülekezési tilalom

► Brandenburg: A gyülekezési tilalom megszűnt, kérésre jóvá lehet hagyni a 20 résztvevővel tartott szabadtéri eseményeket.

► Bajorország: augusztus 31-ig tilos szabadtéren két embernél több találkozása szabadtéren.

 

És ezeket olvastad már?