Létrehozva: 2020.03.19.

Nyilatkozott a kínai kormány első számú koronavírus-szakértője

Dr. Zhong Hanshan arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-világhelyzet és a Kínában a kezdeti időpontban tapasztaltak sok tanulságot hordoznak.

A Kínán kívüli fertőzések száma már meghaladta a 40 000-ret és a halálozási ráta elérte a 3,2 százalékot. Ez nagyjából a Wuhanban korábban tapasztalt aránynak felel meg.

Kínában ma már egyre inkább a külföldről behurcolt fertőzésekre összpontosítanak, a legutóbbi héten már 79 ilyen esetet regisztráltak. Ráadásul közülük többen az első napokban az országba belépve még nem mutatták a fertőzés jeleit.

Dr. Zhang a koronavírussal küzdő országok figyelmébe ajánlotta, hogy a megbetegedettek jelentős része, a kínai tapasztalatok szerint akár 50 százaléka nem mutat lázas tüneteket, legfeljebb köhög illetve általános megfázásos tüneteket mutat. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki maradjon otthon, függetlenül a tünetektől vagy a tünetek súlyosságától.

Dr. Zhong véleménye szerint a koronavírus-járvány júniusig véget is érhet, ha az országok Kína példáját követve mindenütt szigorú korlátozó intézkedéseket vezetnek be, s így megállítják a kórokozó terjedését.

Sürgette az országokat, hogy vegyék komolyan a koronavírus jelentette veszélyt és érjék el azt is, hogy polgáraik is így tegyenek.

Dr. Zhong emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet tegnap több ország kormányát „riasztó szintű tétlenséggel” vádolta meg.

A WHO-szóvivő kijelentette, hogy „mélységesen aggasztja a járvány terjedésének és súlyosságának riasztó szintje”. Sokan figyelmen kívül hagyják a WHO határozott és szigorú lépések megtételére irányuló ismételt indítványait.

A Kínán kívüli halálesetek száma hétszeresére nőtt az olasz, iráni, spanyol, németországi és franciaországi adatok összegzése után.

Figyelemre méltó, hogy az új megbetegedések 70 százalékára ma Európában kerül sor, így kimondható, hogy a járvány „epicentruma” ma ez a földrész. Nagyban Európán múlik, hogy a járvány milyen gyorsan terjed tovább vagy milyen gyorsan ér véget.

A kínai kormány egy mobilapplikációval követi a polgárokat A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hivatalosan bejelentette, hogy az országban túl vannak a koronavírus-járvány csúcsán, és már lecsengőben van – írja a BBC. A Reuters szerint Hupej tartományban az elmúlt napon már nem jelentettek fertőzött személyt. Kínában a szárazföldön nyilvántartott esetek száma 80 793. Eddig 62 880 ember gyógyult fel, 3172 ember pedig meghalt a betegség miatt. A vírus további terjedését megakadályozandó, az ország vezetősége előírta egy szoftver használatát a lakosok okostelefonján. A program megállapítja – eldönti –, hogy az illetőnek karanténba kell mennie, vagy változatlanul mutatkozhat nyilvános terekben (metrón, utcán stb.). A kínai állampolgárok az Aliplay digitális pénztárca alkalmazáson keresztül iratkozhatnak fel rá, majd ezt követően egészségügyi állapotukat jelző színkódot kapnak. A válasz színe alapján kapnak engedélyt a szabad mozgásra, vagy éppen tiltják meg nekik például a tömegközlekedés használatát. Mihelyst a felhasználó engedélyezi az Aliplay Health Code (Aliplay egészség-kód) nevű szoftvernek a személyes adataihoz való hozzáférést, egyik komponense továbbítja aktuális tartózkodási helyét, a város nevét és egy azonosító kódszámot a szervernek. A fejlesztők elmondták, hogy az Aliplay Health Code osztályozza az illető fertőzési kockázatát. Sem a fejlesztőcég, sem a hivatalos szervek nem magyarázták el részletesen, hogy mi alapján osztályozza, csoportosítja az embereket. A magyarázat hiánya félelmet és nemtetszést váltott ki a program által karanténra ítélt személyekben, mert egyszerűen nem értik, miért született ez a gépi döntés.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

mandiner.hu

Nagyon aggódnak Amerikában: „Orbán Viktor győz, győz és győz – most már a liberálisoknak is foglalkoznia kellene vele”

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben