Létrehozva: 2017.09.29.

Növekvő biztonság, erősödő honvédelem

Három földrész tucatnyi országában szolgálnak magyar katonák, miközben több ezren védik a magyar határokat is. A honvédség létszámát növelni kell, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak fellépni vészhelyzet esetén.

Jelenleg is több ezer önkéntes tartalékos katonája van a honvédségnek, ám a létszámot tovább kell bővíteni. A tervek szerint az elkövetkező tíz évben minden járásban megalakul egy önkéntes területvédelmi század. Ezek a tartalékosok egy rendkívüli helyzetben – árvíz vagy természeti katasztrófa esetén – gyorsan mozgósíthatók lennének.

A katonai pálya – a tartalékos szolgálat is - vonzó lehet a fiatalok számára is, hiszen a kiképzés során olyan képességeket szerezhetnek, amelyeket a civil életben is hasznosítani tudnak. Javul a tájékozódási képességük, megtanulják, hogyan viselkedjenek vészhelyzetben, ami a mai világban egyre fontosabb.

A Magyar Honvédség kiszámítható életpályát és biztos jövőképet tud garantálni a katonák számára. Nagyfokú illetményfejlesztés is megkezdődött, amelynek eredményeképpen a bérek 3 év alatt átlagosan 50%-kal emelkednek. Míg egy legénységi állományban lévő katona 2010-ben 138 ezer forintot keresett, addig 2018-ban 215 ezer forintot fog keresni, egy pályakezdő/felsőfokú végzettségű tiszt pedig, aki 7 éve még 206 ezer forintot keresett, jövőre már 363 ezer forintot fog keresni. Emellett számos más juttatást kapnak, és még a családjuk is kedvezményekben részesül.

A kormány célja, hogy egy regionális szinten komoly és ütőképes haderő álljon rendelkezésre az ország védelmében. Ennek a megvalósulását a haderő széles spektrumának modernizálására létrehozott, az elmúlt negyed évszázad legkomplexebb és legátfogóbb haderőfejlesztési koncepciója, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program teszi lehetővé. A modernizációs folyamatok katonaközpontú szemlélettel valósulnak meg.

A védelmi költségvetés 2024-re eléri a GDP legalább 2%-át, amelynek érdekében 2016-tól a fejezet részére biztosított források 53%-kal emelkednek. Már 2017-től folyamatosan növekszik a honvédelmi költségvetés, amelynek több mint 20%-át fejlesztésre fordítják. Ezzel Magyarország már most eléri azt fejlesztési szintet, melyet a NATO is kívánatosnak tart.

A Magyar Honvédség a rendőri erőkkel közösen részt vesz az illegális migrációs helyzet kezelésében is. A déli határok védelmében jelenleg közel 3000 katona szolgál, tartalékban további mintegy 3000 katona áll rendelkezésre, míg a feladatban összességében eddig 16 000 katona vett részt. Összesen három földrész tucatnyi országában szolgálnak magyar katonák. A nemzeti és szövetségi érdekeink mentén növeltük missziós szerepvállalásunkat a számunkra kiemelt területeken, így a Balkánon és Irakban, de továbbra is jelen vagyunk Afganisztánban is. Magyarország érdeke ugyanis, hogy azokból az országokból, ahonnan nagy számban érkeznek bevándorlók, ismételten béke és biztonság legyen.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt