POLITIK

Novák Katalin: Amerikának is minta a magyar családtámogatási rendszer

Magyarország szoros együttműködést tervez családvédelmi ügyekben az Egyesült Államokkal, Lengyelországgal és Brazíliával – jelentette ki az MTI-nek Washingtonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
  • Szerző: Ripost

Novák Katalin azon a washingtoni tanácskozáson vett részt, ahol nemzetközi eszmecsere is folyt. A konferencián Lengyelország és Brazília is képviseltette magát.

„Jó látni, hogy az Egyesült Államokban mintaként tekintenek a magyar családtámogatási rendszerre, igyekeznek átvenni bizonyos elemeit, és általában is nagyra értékelik a magyar családpolitikát” – összegezte tapasztalatait Novák Katalin az MTI-nek a konferencia után. Az elismerés egyik jeleként értékelte, hogy a tanácskozáson beszédet mondott a Fehér Ház magas rangú tisztségviselője és Andy Harris marylandi republikánus képviselő. Fontosnak mondta, hogy csatlakoztak az eszmecseréhez a civil világ olyan képviselői is, akik a családi értékek elismertetéséért, megőrzéséért küzdenek.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: Partnerség a családokért néven szövetség formálódik az Egyesült Államok, Magyarország, Brazília és Lengyelország részvételével. „Ezt a héten szerdán jelentettük be az ENSZ-ben” – fogalmazott, aláhúzva, hogy a kezdeményezők nem laza, hanem nagyon is szoros együttműködést terveznek. A gyakorlatban ez közös fellépést jelent majd a családi életet háttérbe szorító, családellenes intézkedések ellen.

„De mi nem valami ellen, hanem valaminek az érdekében akarunk cselekedni, és kifejezetten a családok jólétét elősegítő javaslatokkal szeretnénk előállni. Nem reagálni szeretnénk a folyamatokra, hanem éppen ellenkezőleg, az élére állni a családokat segítő javaslatoknak” - hangsúlyozta Novák Katalin az MTI-nek.

És ezeket olvastad már?