POLITIK

Novák Katalin: A nyugati világ egyik legnagyobb problémája, hogy nem születik elég gyermek,

A családnak nincs alternatívája – jelentette ki a családokért felelős miniszter a záróbeszédében a IV. Demográfiai Csúcson.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze a találkozó tanulságait.

A nyugati világ egyik legnagyobb problémája, hogy nem születik gyermek, pedig nincs fenntarthatóság család nélkül

– kezdte felsorolását az első két ponttal a politikus.

Novák Katalin szerint fontos, hogy ki tudjunk állni a hagyományos értékek mellett, és hogy ténylegesen segítsük a családokat. – Ugyanilyen lényeges, hogy határozottan kell kiállnunk az értékeink mellett – fűzte hozzá.

Szavai szerint szükség van arra, hogy találkozzunk egymással, és beszélgessünk a családról, a demográfiáról. – Egyre többen vagyunk – emlékezett vissza a 2015-ös első demográfiai csúcsra a miniszter, ahol még csak a magyar kormány képviseltette magát, idén pedig

nyolc EU-s tagállamból jöttek döntéshozók a csúcstalálkozóra.

– Feladatunk van. Amikor ilyen találkozókra megyünk, akkor mindenki tettre készen távozik, de utána nem teszünk semmit – fogalmazott a politikus, majd megjegyezte:

gondolkodó, cselekvő emberekre van szükség,

ezen a csúcstalálkozón pedig cselekvő emberek voltak. Hozzátette: született egy deklaráció is, ami az alapja lehet a konkrét akcióknak.

Hazánk kulturális értékeit méltatva a kormánypárti politikus kijelentette: Magyarország egy gazdag ország. Szólt arról is, hogy négy egyházi vezető áldotta meg az eseményt, mindemellett gondolkodók, olimpikonok jöttek el Budapestre, Magyarország gyönyörű fővárosába.

Novák Katalin tisztázta: elutasítják azt a logikát, hogy a világ fel van osztva gyarmattartókra és gyarmatokra, mondván: nem akarunk sem az ideológiai gyarmatok, sem a gyarmattartók közé tartozni.

– Szükségünk van még egy kormányzati ciklusra, mert

ha letérünk erről a rendíthetetlenül családközpontú kormányzati politikáról, akkor egy pillanat alatt lerombolhatunk mindent

– fejtette ki tizedik pontként Novák Katalin. Elmondta, hogy nem egy-két ciklusra terveznek családpolitikát, mert a fiataloknak hosszú ideig biztonságban kell magukat érezniük, hogy merjenek családot alapítani.

A magyar emberek szerint is fontos a család és a gyermek, és ez nem témája a politikai csatározásoknak – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson pénteken, a Várkert Bazárban.

Orbán Balázs a Család és demográfia az ideológiai harcok szorításában című panelbeszélgetésen közölte: kutatások szerint azok is elismerik a család és a gyermek fogalmának fontosságát, akik nem támogatják a jelenlegi jobboldali kormányt.

A nyugati társadalmakban – folytatta – ez túlpolitizált kérdés lett, a baloldal kilépett ebből a konszenzusból, és nyíltan ellenzi ezeket az egyébként természetes elképzeléseket.

Phillip Blond filozófus, a ResPublica think-tank igazgatója úgy fogalmazott, hogy a baloldal egy extrém liberális projekt; ez az individualizmus egyik különleges formája, amit semmi nem korlátoz. Mint mondta, ebben a projektben mindenféle hierarchia illegális és illegitim, forrása pedig az az akarat, amely dönthet például úgy, hogy az egyik nap férfi, a másik nap pedig nő lesz valaki. Megjegyezte:

a korlátlan akarat ilyen szélsőséges és szörnyű formája lényegében a gyermekek korlátozását és az anyaság megtagadását is jelentheti.

Frank Füredi, a University of Kent szociológus professor emeritusa, akadémikus nem értett egyet a baloldali projekt előtte említett gondolatával, de megerősítette, hogy ennek az ideológiának a képviselői szerint a család egy sötét, félelmetes, rossz hely. A mi oldalunkon

rá kell világítani arra, hogy milyen pozitív, átalakító erővel bír a család, ami erőt ad az egyén és az emberiség kiteljesedéshez, felvirágzásához

– mondta.

Dan Schneider, az American Conservative Union ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok baloldalijai utópistákká váltak, akik azt hiszik, rövid idő alatt el lehet érni a tökéletes világ állapotát. A baloldal most a saját tökéletességét szeretné elérni, amelyben az egyén autonómiája nem szenvedhet korlátokat, ezt pedig másokra is rá akarják erőltetni – mondta.

Michael A. Blume érsek, apostoli nuncius a hozzászólásában kiemelte, hogy

az egyre gyakrabban tapasztalt emberi gyökértelenséget a kommunikáció és a média is erősíti.

Orbán Balázs kijelentette: a nyugati ideológiák szerint a túlnépesedésre és a saját gyermek problémájára a migráció a megoldás. Ez nagyon egyszerű válasz, de lehet-e egy társadalom stabil, ha a nyitott határok és a migráció mellett elkötelezett? – tette fel a kérdést.

Dan Schneider azt mondta, a nyitott határok inkább lerombolják az adott állam szövetét, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államokról vagy éppen Magyarországról van szó.

Frank Füredi közölte: a probléma ott kezdődik, amikor a társadalom előtt álló demográfiai kihívás megoldásának a migrációt tekintik. Olyan helyzet alakul ki, amelyben a migránsok egy nagyon jól látható alsó osztályt hoznak létre, ez és az egyes országokban tapasztalható multikulturalizmus pedig egy új politikai blokkot generál, amely aláássa a társadalom alapjainak lényegét – mondta.

Phillip Blond kifejtette, hogy a baloldal csak azért képes nyerni, mert éket tud verni a konzervatív projektbe.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legjobb töltött káposzta receptek
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?