NÍNÓ

Veszélyes csalás terjed: ha ilyen levelet kapsz, ne válaszolj rá!

Több tízezer forintot csalnak ki a gátlástalan csalók áldozataikból, veszélyben vannak a magyar apróhirdetők!
  • Szerző: Ripost

A csalók ezúttal az apróhirdetések feladóit pécézték ki maguknak, akikkel angol nyelven kezdenek levelezni, majd jelzik, hogy megvennék az adott tárgyat - és ezért PayPalon keresztül fizetnének. Ha az előadónak még nincsen ilyen fiókja, akkor arra kérik, hogy regisztráljon.

 

Ezt kövezően elkérik a fizetéshez szükséges adatokat, majd rövid időn belül e-mailt küldenek arról, hogy a vételi árat és néhány száz eurónyi postaköltséget kifizettek, sőt a postaköltség összegével, de az eladó azt előre fizesse ki, Western Union-utalással a szállítmányozónak az általuk megadott címre. Eközben egy ál-PayPalüzenetet is kap az eladó a befizetett összegről, hogy biztos legyen a csalók sikere. Mivel a levélben az áll, hogy a tranzakció csak a postaköltség kifizetésével lesz végleges, az eladó vagy a 200-300 eurót fizeti be, vagy elküldi a tárgyat - és soha többé nem látja viszont a pénzét.

A rendőrség arra kéri az interneten hirdetőket, hogy ne postázzanak csomagot addig, amíg a fizetés valódi visszaigazolása meg nem érkezik, vagy a pénzt valóban meg nem kapták. A PayPal sosem hivatkozik a konkurens Western Unionra, és a tranzakciók eredménye azonnal látható a számlán is - tehát ha a csaló befizetésre hivatkozik, de a számlánkra nem érkezett meg a pénz, gyanakodjunk! Ráadásul a 2-300 eurós postaköltség irreálisan magas!

Aki mégis a csalók áldozatául esett, tegyen feljelentést a rendőrségen.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?