NÍNÓ

Újabb fejlemény a várpalotai hintabaleset ügyében

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség a várpalotai hintabaleset ügyében a szerkezet üzemeltetője és megfelelőségi tanúsítványának kiállítója ellen.
  • Szerző: Ripost

A tragédia 2017 szeptemberében történt: egy rendezvényen a 9,4 méter hosszú karral forgó, nyolcszemélyes körhinta egyik karja letört, a tartóoszlopnak csapódott, majd oldalra lendült.
A hintából két utas kiesett, egyikük életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket, míg a másik töréses-zúzódásos sérüléseket szenvedett. A többi könnyebben sérült utast pedig a rendőrök és a tűzoltók szabadították ki a hintából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vádirat szerint a hinta üzemeltetője számos szabályt megszegett: a karok forgatásának lassítására alkalmas fékszerkezet és a hintakarok megfelelő mechanikai biztosítása nélkül működtette a berendezést.
A megfelelőségi tanúsítvány kiállítója is több szabályszegést követett el, köztük azt, hogy a tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította úgy, hogy annak tervét korábban éppen ő maga hagyta jóvá.

 

És ezeket olvastad már?