NÍNÓ

Új módszerrel figyeli a rendőrség az autósokat, így büntetik őket

A térfigyelő kamera mindent lát. Ezt használják ki a rendőrök is, akik az autósokat büntetik meg, ha látják a kamerafelvételeken a szabálytalanságot! Az új módszerrel országszerte élnek, Miskolcon például pillanatok alatt több autóst büntettek így meg.
  • Szerző: RIPOST

Gyorshajtás, elsőbbség megadásának hiánya, tilosban parkolás. Ezek azok a szabálysértések, amikre leginkább legyintenek a sofőrök, ugyanis kevés esélyük van lebukni: csak akkor, ha látja őket a rendőr. Még a fix traffipaxokat is lassabb sebességgel közelítik meg az autópályákon, nehogy bemérjék őket, ehhez pedig segítséget nyújt több okostelefonos alkalmazás. Ha nem látja senki a szabálysértést, az nem történt meg, – gondolhatják a sofőrök.

De ez mostantól nem így van: a rendőrök egy új módszerrel figyelik a közlekedőket és akkor is büntetnek, ha nincsenek jelen a szabálytalanságnál!

Az már korábban is gyakorlat volt, hogy a helyi rendészek a térfigyelő kamerákon keresztül szúrják ki a bűncselekményeket, ezek alapján értesítik a járőröket, akik még időben el tudják kapni a bűnözőket. Egy együttműködés eredményeként azonban újabban maguk a rendőrök is beülnek a monitorok elé, hogy elcsíphessék a szabálysértő autósokat! Legutóbb Miskolcon pásztázták a köztéri kamerák élő felvételeit a zsaruk, akik így a két órás akció alatt számos büntetést szabtak ki.

A program a városban rendszeresített térfigyelő kamerákra és a rendőrjárőrök azonnali intézkedésére alapoz. A szabálysértésekről továbbított információk alapján a járőrök azonnal ki tudták szűrni a forgalomból a szabályok ellen vétőket

– közölte a Miskolci Rendőrkapitányság.

A miskolci ellenőrzésen a kamerafelvételek alapján 3 sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök. Két autós nem adott elsőbbséget a zebrán áthaladó gyalogosoknak. A sofőröket a rendőrök helyszínbírsággal sújtották, és 6-6 büntetőpontot kaptak.

A harmadik pedig nem a megfelelő sebességgel közelítette meg a gyalogátkelőhelyet, így őt ugyancsak helyszíni bírsággal büntették a járőrök

– tájékoztatott a rendőrség, majd hangsúlyozták: a közlekedők, így az autósok, motorosok, biciklisek és a gyalogosok is számíthatnak a közös akcióra a közeljövőben!

Országosan ellenőriznek

A %% a miskolci akcióval kapcsolatban megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk: mennyire alkalmazzák országosan a fenti, új módszer. „A Miskolcon alkalmazott ellenőrzési módszer nem egyedi. A rendőrség központi, területi és helyi szervei folyamatosan elemzik a rendelkezésükre álló adatokat, melynek eredményeként önállóan döntenek arról, hogy a helyi adottságok figyelembe vételével mely jogsértésekkel kapcsolatban és milyen módszer alkalmazásával lépnek fel a közúti közlekedési balesetek számának csökkenése érdekében” – írta válaszában az ORFK. Vagyis nem érdemes szabálytalankodni, mert lehet, hogy a közterületi kamerák mögött is rendőrök ülnek! 

A rendőrség egy összeurópai akció során ellenőrizte kiemelten a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatát egy héten keresztül, az egész országban. Egy hét alatt összesen 4363 alkalommal állapították meg a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztását.4266 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 3511 esetben – a sofőr nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 79-szer nem használták, míg 18 motoros bukósisak nélkül közlekedett.

És ezeket olvastad már?