NÍNÓ

Rémisztő, mit mond a katasztrófavédelem a magyar tüzekről

Hihetetlennek tûnik, de az emberi felelőtlenség miatt naponta több mint negyvenszer riasztják a tûzoltókat szabadtéri tüzekhez. A riasztások száma a nyári hőségben még több. A lángok sokszor a házak udvarán csapnak fel. A kerti tüzekben idén már hárman meghaltak és kilencen megsérültek.
  • Szerző: Ripost

„Idén eddig 7256 tűzhöz riasztották a kollégákat, ráadásul ezeknek mintegy harmada, több, mint 2 ezer tűzeset lakott területen belül, a házak kertjében keletkezett. Sokan felelőtlenül égetik el a kerti zöldhulladékot, de gond lehet akár egy félresikerült grillezéssel is. Idén már hárman meghaltak, kilencen pedig megsérültek ilyen tüzekben” – mondta a %%-nak Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szóvivő szerint sokszor az a baj, hogy az emberek nem tudnak megfelelően bánni a tűzzel.

„Előfordul, hogy égetés közben kigyullad a ruházatuk, azt pedig nem tudják eloltani. Főleg a kora tavaszi avarégetéskor, illetve a nyári hőségben szaporodnak meg a befutó riasztások”

– tette hozzá Mukics Dániel.

Pedig nagyon egyszerű szabályokat kell csak betartani:

  • a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül

  • legyen elegendő oltóanyag a közelben (víz, homok)

  • legyen a közelben szerszám, amivel kordában tarthatjuk a tüzet

  • ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet

  • baj esetén mindenképpen hívjuk a 112-es segélyhívót

 

Betiltották az erkélyen cigizést a tüzek miatt

A vasi megyeszékhelyen megelégelték a Szent Gellért utcai lakótelepen, hogy bajt okoz a panelházak erkélyéről szétdobált cigarettacsikk, ezért a lakóközösségben hoztak egy szabályt.  Eszerint az erkélyeken tilos cigarettázni. Erre azért volt szükség, mert tavaly két esetben is erkélytűzhöz kellett riasztani a tűzoltókat az egyik panelhoz, ráadásul az egész háztömbökre vonatkozó biztosítás miatt ilyenkor a ház összes lakója pórul jár, ugyanis az emelkedő biztosítási díjat mindenkinek be kell fizetnie. A változás mintegy 1580 lakást érint. 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?