NÍNÓ

Rémisztő, mire bukkantak az internet sötét bugyrában

"A sötét internet is magán a világhálón van rajta, mondhatjuk úgy is, hogy ez az egyik rétege."
  • Szerző: Ripost

Az internetnek van sötét oldala is, ahol minden megtalálható, ami illegális. Azonban a net ezen része nem a bűnözés melegágyának lett kitalálva, eredetileg titkosított információkat küldtek egymásnak a felhasználók a rendszeren keresztül."A sötét internet is magán a világhálón van rajta, mondhatjuk úgy is, hogy ez az egyik rétege. Ezt az úgynevezett TOR böngészőn keresztül tudjuk elérni, amit bárki szabadon letölthet. Itt nem tudunk keresgélni, mint a normál világhálón, hanem konkrétan tudnunk kell, hogy mit szeretnénk" - magyarázta az elvet Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója.

Arról is beszélt a Borsnak, hogy a TOR böngésző nem tárolja el az adatokat, a felhasználó fizikai helyét is igyekszik elrejteni. Mint mondta, az információcserét is úgy lehet bonyolítani, hogy abba más ne lásson bele, ugyanakkor a sötét interneten is vannak szabályok, egyfajta önszabályozás. A gyermekpornográfiát például a legtöbb helyen tiltják.

Az említett okok miatt a rendőrségnek nehéz elkapnia azokat, akik a sötét weben keresztül illegális dolgokat vesznek vagy árulnak.

"Félelmetes, mi minden megtalálható itt. Bérgyilkos, szervkereskedő, de már olyan weboldalba is belefutottam, ahol 2,5 millió forintnak megfelelő összegért teljesen új személyazonosságot ígérnek" - mondta el a lapnak egy neve elhallgatását kérő informatikus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?