NÍNÓ

Rejtélyes öngyilkosságok egy debreceni gimnáziumban

Két hónapon belül két Debrecenben tanuló középiskolás is véget vetett az életének. Tavaly novemberben egy fiú, a múlt héten pedig egy lány követett el öngyilkosságot, egyelőre nem tudni, mi állhat a háttérben.

Mélyen lesújtotta az osztálytársakat és az egész iskolaközösséget a kettős tragédia, amelynek okait egyelőre nem tudják. A Debreceni Hírek számolt be a szörnyű esetekről: két hónapon belül két fiatal diák is öngyilkos lett a helyi Szent József Gimnáziumban. További érdekesség, hogy osztálytársakról van szó.

Az intézményben a felekezeti lelki gondozás mellett iskolapszichológus is segíti a diákok problémáinak megoldását

– hangsúlyozta Bódis Zoltán igazgató. Már az első, novemberi haláleset után elkezdték az iskolai krízishelyzet kezelését. A múlt heti, második tragédia után egy szülői értekezleten a családokat is bevonták ebbe a munkába. Az intézmény külső szakemberek segítségét is kérte ahhoz, hogy az osztály és az egész iskolaközösség fel tudja dolgozni a két diák halálát.

Az iskola egy debreceni alapítvánnyal együtt dolgoz ki most egy olyan programot, melybe bevonják a diákokat és a szülőket is. Ugyanis mindenkinek fontos, hogy a gyerekek minél előbb kapjanak lelki támaszt vagy orvosi segítséget.

A szülők válása, egy szeretett személy elvesztése, valamint további kudarcélmények mind összeadódhatnak. Ha nem kap segítséget, támogatást a fiatal ebben az időszakban, akkor sokkal nagyobb problémák jelentkezhetnek

– figyelmeztet Berényi András pszichológus, aki szerint a serdülőkori tragédiák megelőzésében mindenkinek szerepe lehet. Az odafigyelő család éppúgy segíthet a gondokkal küzdő kamasznak, mint a barátok, az iskolatársak és a tanárok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?