NÍNÓ

Özvegyasszonyokat vert át a vízórás maffia

A csalóknak semmi sem szent: a négyfős banda idős, egyedülálló asszonyokat lopott meg, szerte az országban.
  • Szerző: Ripost

Eddig tizenegy megye tizenhat városában mintegy félszáz esetet bizonyítottak rá egy négytagú csalóbandára úgy, hogy az ORFK a hasonló ügyeket összehasonlítva leleplezte az elkövetőket. Még vizsgálják, van-e több áldozat. A módszer régi, mégis működött: a csalók vízműveseknek adták ki magukat.

Kifejezetten özvegyasszonyokra specializálódott egy szervezetten működő csalóbanda. A társaságot a 49 éves R. Csaba irányította, akit letartóztattak, a többieket kihallgatásuk után elengedték. A banda főnöke részletes tervet eszelt ki, amit pontról pontra követtek társaival. A nagyvárosok lakótelepein keresték áldozataikat. Egyenruhát is beszereztek, kék inget és ugyanolyan sapkát viseltek, hogy minél hitelesebbnek tűnjenek. A kapucsengőkön azt nézték, hol lakik özvegy. Egyikük a környéket figyelte, ketten pedig becsöngettek a kiszemelt áldozathoz. Azt mondták, hogy hibás a vízvezetékrendszer, speciális tömítőt kell feltenniük. Erre 12 ezer forintot kértek. Ennyi pénz általában nem volt az idős asszonyoknál, ezért a megtakarított pénzükért nyúltak. Ezután egyikük hízelgő beszélgetéssel vonta el a háziasszony figyelmét, míg a másikuk kivette a rejtekhelyről az összes pénzt. Egy városban sosem maradtak egy napnál tovább – számolt be a Zsaru magazin a részletekről.

Egy idő után feltűnt, hogy több nagyvárosban is hasonló bűncselekmény történt, így az ORFK összehasonlította és elemezte az eseteket, így jutottak el a gépkocsihoz, amit a banda használt, és a következő akciónál lecsaptak rájuk. Most azt vizsgálják, írhatók-e még a számlájukra további esetek.

Dolenszki Emese pszichológus szerint a csalók könnyebben találnak áldozatot azok között, akiknek túl kevés figyelem jut, akik magányosak, és szép szóval, hízelgéssel altatják el gyanakvásukat.

- Az időseket, az egyedülálló nőket, a gyengébb, lelkileg befolyásolhatóbb személyekkel lehet szerencséjük

– mondta a szakember a %%-nak. - Jellemzően határozottak és nagyon kedvesek, segítőkészek. Kihasználják, hogy a szolgáltatók és a hatóságok emberei iránt eleve bizalommal vagyunk.

A szakember azt tanácsolja, mindig kérjünk igazolványt, mielőtt valakit beengedünk a lakásba, és gondoljuk át, életszerű-e az, amit mond. A túlzott kedvesség, a hízelgés és az, ha helyben készpénzt akarnak kérni, mindig legyen gyanús!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?