NÍNÓ

Olaszliszkai lincselés: váratlanul rengeteg pénzhez juthatott a vádlott

A 17 évre elítélt lincselő gazdag emberként szabadulhat. Az ügy egy másik vádlottnak is ötletet adott...
  • Szerző: Ripost

A nem megfelelő „tartási körülmények” miatt pert nyert az állammal szemben ifjabb H. Dezső. Az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 évre elítélt férfi ötmillió forintot kapott kártalanításként az általa kifogásolt börtönállapotok miatt.

Az ítélet tavaly novemberben jogerőre emelkedett. Sokáig úgy tűnt, hogy ez az összeg az áldozat családjának megítélt 42 millió forintnyi kártérítés része lehet, ám a Bors információi szerint a Szögi család jelen pillanatban nem számíthat arra, hogy végrehajtsák H. Dezsőn a tartozást.

A Szögi családot képviselő dr. Helmeczy László szerint ifjabb H. Dezső büntetés-végrehajtási számlájára alighanem már meg is érkezett az ötmillió. Ezt elmondása szerint a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy aztán a Szögi családnak megítélt kártérítés részeként átutalják nekik.

"Egyelőre nem tudom megmondani, hogy valójában mikor juthat hozzá a Szögi család eh­hez az összeghez. Ugyanis if­jabb H. Dezső jogi képviselője a végrehajtás elévülésére hivatkozik annak ellenére, hogy közokirattal tudjuk igazolni: nem évült el. Akár még az is előfordulhat, hogy pert indítanak a végrehajtás megszüntetéséért (azaz az ötmillió megtartá­sáért ), ez megint el­odázhatja a kifizetést" – magyarázta a Borsnak dr. Helmeczy László.

Ugyanakkor a Szegedi Törvényszék azt közölte: a bíróság megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy kiderüljön, a terhelttel (vagyis H.-val) szemben van-e kártérítési eljárás. A lap megkeresésére a következőt válaszolták: „Az volt megállapítható, hogy a kártalanítás iránti kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jo­gi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt.”

A Bors szerint ez annyit tesz, hogy a Szögi Lajos családjának megítélt 42 milliós kártérítés rendezése, pontosabban egy részének törlesztése helyett az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja kapja meg a pénzt. 

Mindeközben úgy tűnik, újabb olaszliszkai lincselő fejében gyúlt fény: a lap információi szerint ugyanis a harmadrendű vádlottként 15 évre ítélt Sz. András is keresetet nyújtott be az állammal szemben, szintén a rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

A köztiszteletben álló tiszavasvári pedagógust, Szögi Lajost a kislányai előtt verte halálra a feldühödött tömeg 2006. október 15-én, miután a kocsijával elhaladt egy akkor 11 éves olaszliszkai kislány mellett. A családapát több mint 140 ütés-rúgás érte, a gyilkosságot közfelháborodás kísérte.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?