NÍNÓ

Nyelvvizsgabotrány: a vizsgáztatók szinte mind megúszták

Némi pénzbüntetést és próbára bocsátást kaptak azok, akik 300 000-ért kínálták a nyelvvizsgákat a Corvinuson.

2010 óta működött a Corvinus Egyetemen a nyelvvizsgagyár: 4 tanár és egy közvetítő fejenként 300 000 forintot kért azoktól, akiknek nem sikerült a vizsga, de a diplomájukhoz szükségük volt a papírra - írja a Lokál

Az ügyben nemrég született jogerős ítélet: ebben csak a csoport legfőbb szervezőjét ítélték börtönre, a többiek megúszták. 

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 fővel szemben a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottak között volt 13 vizsgázó, a négy nyelvvizsgáztató tanár és a közvetítő. 

A "vizsgán" még az sem jelentett gondot, ha valaki a kérdést sem értette: nekik a többiektől eltérő időpontban kellett bemenniük, ahol előre megkapták a válaszokat. Sőt, a vizsgáztatók még a hibákat is bejelölték, amiket el kellett követniük, hogy ne legyen túl feltűnő az eredmény. 

A csoport vezetője V. Zsolt 2 év 4 hónapot kapott. A három idős tanárnő közül az egyiket 400 ezer forint pénzbüntetésre, a másik kettőt pedig 2 évre próbára bocsátásra ítélték. Az ő esetükben az ügyvédjük végig tagadta a vádakat, állításuk szerint soha egy fillért sem kaptak. 

Az egyik vizsgázó szerint a hamis papírokkal elhelyezkedők is megúszták: közülük csak két rendőrt függesztettek fel, a többieknek még a fizetésük sem csökkent a munkahelyükön. A férfi szerint a papírgyár ugyanúgy működik, csak a módszer változott: most az "alteregózás" megy, azaz a nyelvvizsgára áhítozó személy helyett egy rá nagyon hasonlító, ám a nyelvet tökéletesen beszélő hasonmás megy be a terembe - természetesen ugyanúgy jó pénzért. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?