Létrehozva: 2018.06.20.

Lelepleztük, így működik a koldusmaffia Budapesten

Elöntötték a panaszok az internetet: Budapest szívében, a Deák téren zaklatják a járókelõket "süketnéma" koldusok egy állítólagos alapítvány nevében. Hamar kiderült róluk, hogy nem süketnémák, sõt megöléssel fenyegették leleplezõjüket. Miért tehetetlen a rendõrség?

Szerző Ripost

Kéregető süketnémának adta ki magát és egy kamu alapítványnak gyűjtött pénzt

– meséli a Ripostnak Szegő Andor, aki a Deák tér mellett futott bele a koldusmaffia egyik tagjába.

 

Megkértem, hogy mutasson valamilyen papírt, mert az általa mutogatott nyomtatott lap nagyon amatőrnek tűnt. Erre elsétált. Amikor lefotóztam, hirtelen újra tudott beszélni és a hallása is visszatért, de magyarul nem tudott. Nem sokkal ezután előlépett egy társa, aki megfenyegetett, hogy megölnek és elásnak

– mesélte lapunknak, hozzátéve: természetesen feljelentést tett a rendőrségen. A férfi le is videózta a tetteseket, és feltette az internetre a felvételt – majd rögtön áradni kezdtek a panaszkodó kommentek a „koldusmaffiáról”.

 

Sokféle trükk: rokkantság, fejkendős néni, gyerekes anyuka

A kamu romániai koldusok hálózata egész Európát behálózza. Nem csupán nem létező alapítványoknak kérnek pénzt: gyógyszerre, halálos beteg gyermek kezeltetésére, vagy súlyosan sérültek ellátására is koldulnak. Begyógyszerezett, ezért mindig alvó gyermekkel is koldulnak az utcán, aluljárókban. Gyakran mozgássérültnek adják ki magukat, erőszakosan kérnek, követelnek pénzt. Tipikus a nagyon beöltözött, mindig a földön térdelő helyzetben fekvő, kolduló fejkendős néni is, akiről gyakran kiderül: nem is „néni”, hanem fiatal, sokszor fiú.

Szervezetten hozzák-viszik őket

Lapunk információi szerint szervezetten szállítják a koldusokat. Kijelölt helyük van, kötelezően elvárt teljesítménnyel: reggel hozza őket a kisbusz, leteszi a „törzshelyen”, majd este elviszi ismeretlen helyen lévő szálláshelyükre. Az elkövetők és a szervezők többsége is roma. A koldusokat erőszakkal kényszerítik, gyakran saját hozzátartozóik a koldulásra.

A hálózat egész Európában működik, ugyanezekkel a „típusokkal”: öregasszony, kisgyerekes anyuka, rokkant, alapítványi kéregető... Nemrég Ausztriában egy kéregető által okozott baleset kivizsgálása közben hullott le a lepel egy koldultatással és egyéb bűncselekmények elkövetésével foglalkozó banda ténykedéséről.

 

Napi 25 ezer forintot kell leadniuk, milliók jönnek össze

Egy 22 éves román fiú kihallgatásán elmondta a szörnyű részleteket: három román testvér kényszerítette arra, hogy "Pénzre van szükségem a gyermekem műtétjéhez" feliratú táblával a kezében kéregessen Ausztriában. A fiatalembert a bűnözők állandóan figyelték, a szabadban kellett éjszakáznia, alig kapott enni. Rendszeresen bántalmazták és fenyegették, ha nem akart "dolgozni". Napi 80 eurót (25 ezer forint) kellett leadnia, különben átkutatták a holmiját. Jó napokon állítása szerint 100 eurót (30 ezer forint) is megkeresett. Néhány hónap alatt több mint 4500 eurót (1,3 millió forint) adott át a testvéreknek. De a banda sok más bűntény, betörés, lopás elkövetésére is rákényszerítette.

 

Ha nem jön a bevétel, lopniuk kell

Egy spanyol lap beszámolt egy ugyanilyen madridi történetről is: egy eperszedésre az országba érkezett lányt kényszerítettek koldulásra.

„Mindennap kiállok ugyanarra a helyre. Úgy működik, mint a maffia. Mindig százalékot adok a területi vezetőnek.”

Az olasz rendőrség Milánóban tavaly úgy fülelt le egy bandát, hogy egy éven át figyelték a közlekedési lámpáknál és utcasarkokon őket.  Napi 10-12 órát voltak kint az utcán, a főnök is megjelent néha. Barakkokban aludtak a külvárosokban, enni és inni sem mindig kaptak.  Az útlevelüket elvették tőlük és kényszerítették a koldulásra. A főnökök naponta 35 eurót vártak el, aki nem volt rá képes, annak lopással vagy más módon kellett pótolnia.

Az olasz rendőrség szerint a koldusmaffia csoportjai felosztották egymás között a városokat. A milánói koldusokat kézben tartó Ibram Saba néhány év alatt egymillió eurót keresett a rabszolgáival", és Konstanca mellett épített magának belőle villát – írta a Corriere della Sera.

 

Csodapalotákat építenek a pénzből Erdélyben

Erdélyben az Aranyosgyéres és Bánffyhunyad közötti falvakban rengeteg a pazar „cigánypalota”: elképesztő méretű, kínai pagodára vagy angol kastélyra hasonlító luxusvillák épültek úgy, hogy évente alig egy-két hónapig laknak bennük. A közbeszéd szerint nagyon sok közülük koldulásból épült, nemrég a BBC és a Daily Mail is cikkezett a koldusmaffia palotáiról – mint mondják, a koldusok, tolvajok és fémkereskedők európai hálózata önti ide a pénzt...

Miért tűnik tehetetlennek a magyar rendőrség?


A koldulás Magyarországon nem bűncselekmény. A szabálysértései törvény szerint:  „…aki gyermekkorú személy társaságában koldul, szabálysértést követ el… aki közterületen vagy nyilvános helyen, olyan módon koldul, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, továbbá az is, aki házról házra, illetve lakásról lakásra járva kéreget, szabálysértést követ el.”

Az önkormányzatnak a közterület-felügyelők révén van módja ellenőrizni a koldulókat, és szükség esetén ők intézkednek.

A koldulók, és az őket működtető hálózat közötti szálak felderítése szinte lehetetlen feladat, de maga a koldulásra rábírás sem bűncselekmény.  A rendőrségnek intézkedési joga csak akkor van, ha ehhez bűncselekmény is kapcsolódik, pl. kiskorúakat bírnak rá koldulásra, vagy például lopás, csalás kapcsolódik a koldulás mellé.

Az alapítványok nevében pénzgyűjtő csalók esetében már más a helyzet. Mert itt egyértelműen csalás bűncselekményét követik el, és ha tetten érik az elkövetőt, azonnal eljárás alá vonhatók, hiszen a Ripost által megszerzett kép alapján, dokumentálják is tevékenységüket

Ilyen íveken "gyűjtik  pénzt a nem létező alapítványok nevében kéregetők.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Rohantak a tűzoltók: felborult egy autó az M1-esen

NÍNÓ

Eltűnt a 12 éves Lóránt, nem ment haza az iskolából – Látta valaki?

NÍNÓ

Rohammentő érkezett egy iskolához: kizuhant egy 16 éves diáklány

NÍNÓ

Rohantak a mentők: súlyos baleset történt Budapest VII. kerületében

NÍNÓ

Felkavaró fotók: tragédia történt az M3-ason, rommá tört autó utasa halt meg

NÍNÓ

Kizuhant egy ember Csepelen

NÍNÓ

Egy nap alatt nyolc riasztás: holtan találtak egy embert a mentők

NÍNÓ

Több kilométeres a torlódás, járhatatlan a Megyeri híd