NÍNÓ

Lebuktattuk a nyugdíjasokat átverő országos bűnszervezetet

A Ripost lebuktatta őket, és most 52 ember ellen emeltek vádat! Százezrekre húzták le a nyugdíjasokat a bûnbanda tagjai. Kamu egészségvizsgálatokkal vették rá őket, hogy több százezres készülékeket vegyenek.
  • Szerző: Ripost

A segített a rendőrségnek lebuktatni azt az országos bűnbandát, amely kamu egészségügyi vizsgálatok álcájával sok százezres készülékeket sózott rá nyugdíjasok százaira a termékbemutatónak álcázott átveréseken. Az ügyészség most 52 ember ellen emelt vádat: a bűnözők elképesztően szervezett országos hálózatot hoztak létre az idős emberek megtévesztésére, majd átvágására.

Telefonon hívják ingyenes vizsgálatra az időseket

A csalók módszere országszerte ugyanaz: telefonon ingyenes szűrővizsgálatra hívják be a beteges, idős embereket, majd ott azt mondják nekik, hamis eredményekre hivatkozva, hogy súlyos bajuk lesz – le kell vágni a lábukat vagy akár meg is halnak -, hacsak meg nem vesznek súlyos százezrekért egy bizonyos egészségügyi terméket. Gondolkodásra nem hagynak időt, szinte kiterelik az áldozatot az épületből, kocsiba ültetik és már viszik is haza a pénzért.

 

Látványos iroda a belvárosban, kamu orvosok

A bűnözők mindig az adott város központjában bérelnek irodát, kamu „orvosokat” használnak fel, hogy bizalmat keltsenek, cégeik pedig olyan nevet választanak maguknak, ami azt az érzetet kelti, hogy gyógyítással foglalkoznak.

Az ügyészség részletesen leírta a banda működési módját, pontosan úgy, ahogy azt a az elmúlt egy év során cikkek egész sorában.

 

Gyógyításra alkalmatlan eszközöket sóztak az idősekre

Az ügyészség leírása szerint két vádlott elhatározta, hogy elsősorban idős, egészségügyi problémákkal küzdő sértettek részére adnak el gyógyhatás kiváltására alkalmatlan eszközöket, és az értékesítés során a sértetteket megtévesztik. Az egyik vádlott ehhez különböző cégeket szerzett meg, gyakorlatilag okirat-hamisítással, más vádlottak neve alatt.

Kamu volt az egészségügyi vizsgálat

A vádlottak telefonos központokat működtettek Budapesten, Tatabányán és Győrben, melyek feladata az volt, hogy ingyenes egészségügyi felmérésre hívják meg a leendő ügyfeleket – írja az ügyészség. A vádlottak helyiségeket béreltek Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden, és alkalmazottakat vettek fel azért, hogy az ügyfeleknek egészségügyi felmérést színleljenek, a sértetteket megtévesszék az egészségügyi állapotuk súlyosságáról és a gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékeket értékesítsék.

 

Részletes parancsok: hazudják magukat orvosnak!

Két vádlott és a városokban a csoportvezetők utasításokat adtak, hogy az üzletekben megjelenő időseket hogyan verjék át. Az is utasítás volt, hogy olyan látszatot kell kelteni, hogy a terméket kínáló egy orvos vagy egészségügyi dolgozó, ezért viseljen fehér köpenyt, a nyakukban lehetőleg legyen fonendoszkóp, keltsék orvosi vizsgálat látszatát, és a kamu vizsgálat után közöljék az ügyféllel, hogy súlyos beteg, de betegsége javulni fog, ha megveszi a kínált terméket.

 

Matrac, légtisztító, masszírozók…

Az ügyészség szerint a vádlottak azt állították, hogy a kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra és különböző masszírozó készülékek alkalmasak a kamu állapotfelmérés során megállapított súlyos, életveszélyes állapot kezelésére, gyógyítására.

Mint a %% megírta, a kamu termékbemutatókon hihetetlenül erőszakos módszereket használtak: rögtön hitelszerződéseket is aláírattak a nyugdíjasokkal, néha elkísérték őket a lakásukig vagy a bankautomatáig.

 

A a nyomukban volt: országszerte 52 vádlott

Most a szombathelyi ügyészség emelt vádat: 45 ember ellen bűnszervezetben elkövetett több rendbeli csalás miatt, és fegyház-, illetve börtönbüntetést kértek rájuk. További 7 vádlottat közokirat-hamisítással vádolnak.

Cikksorozatunkkal végig a banda nyomában voltunk: a %% leleplezte a bűnbanda mögött álló céghálózatot, és bizonyítékainkat átadtuk a rendőrségnek. Voltak nyugdíjasok, akik nálunk jelentkeztek, mert megkárosították őket, és olyanok is, akik tőlünk tudták meg, hogy egy bűnbanda áldozatául estek.

A %% lebuktatta a cég kaposvári és budapesti, Blaha Lujza téri kamu „rendelőit” is.

Úgy tűnik, ezt az országos bandát sikerült felszámolni. De az eset mindenkinek tanulságos: ne ugorjunk be, ha ingyenes szűrővizsgálat ígéretével hívnak fel minket, és ne vegyünk súlyos százezrekért bizonytalan hatású „gyógyító” eszközöket…

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?