NÍNÓ

Karácsony-káosz: parlagfűdzsungel lett a méhlegelőkből

Egyre több az elhanyagolt zöldterület Budapesten: Karácsony Gergelyék nem vágják le a gazt, hanem inkább átkeresztelik “méhlegelőnek”. De sajnos félmillió budapesti allergiásnak van oka a szitkozódásra: már megjelent a parlagfű!
címkék:
  • Szerző: ripost

Egyre nagyobb területeken veszi át a méretes gyom az uralmat. Úgy látszik, sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a kerületek által megbízott cégek nem látják el megfelelően a dolgukat. Eközben beköszöntött a parlagfűszezon, amely minden 20. embernek okoz kellemetlen tüneteket, sokaknak hetekre, hónapokra pokollá téve az életüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

Budán szörnyű a helyzet

Korábban a Metropol megírta, hogy a főváros egyik szimbólumán a Gellérthegyen is „elszabadultak” a gyomok.

Hasonlóan rossz a helyzet a 11. kerületben a Szerémi úton végi, ahol a kétszer kétsávos utat elválasztó részen és az út mellett is óriási a gyom. Nem is beszélve a szintúgy 11. kerületben lévő Etele parkról, ahol a nagy gaz mellett jócskán találtunk méretes parlagfüvet is.

Törvény írja elő a parlagfű irtását

A parlagfű kaszálását, irtását törvény szabályozza. Az, aki a háza előtt vagy a tulajdonában lévő földterületen nem gondoskodik a parlagfüvek irtásáról komoly, több milliós bírságra is számíthat. Ennek ellenére a fővárosi közterületeken hemzsegnek ezek a növények.

20210728 Parlagfű a Máriássy utcaban a Rákóczi híd lábánál Budapest, Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost
Fotó: Metropol

A méhész szerint ez így hülyeség

„Egy igazi, virágos méhlegelő még segítene is az allergiásokon, de helyette ez a budapesti gaztenger nagyon durva” – mondta Szabó Olivér méhész a 7-nek, hozzátéve: a méhlegelőknek szánt magkeverékek nem allergének.

A makói méhész tudja, miről beszél: neki is van saját méhlegelője, de ehhez olyan magkeveréket használ, amiben 44 féle növény van. De ahol csak zöld van, tarack vagy parlagfű, oda a méhek és beporzók nem mennek, hiszen nincs táplálékuk.

„Egy rendes méhlegelő az allergiások helyzetén inkább javítana, hiszen a magkeverékben lévő növények kiszorítanák a fűféléket, amikre allergiásak az emberek. De ehhez gondozni kell a területet: egyszer át kell szántatni, rendes magkeveréket kell kiszórni, és utána rendszeresen locsolni kell. Nem bonyolult és nem is igazán drága, csak foglalkozni kéne vele. Az nem megoldás, hogy egyszerűen „úgy hagyom” a területet, mert abból csak allergén gaztenger lesz” – teszi hozzá a méhész.

Mit tehetünk a parlagfűallergia ellen?

Ha augusztus első felében elkap mindkét a csillapíthatatlan tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés és a könnyezés, jó eséllyel mi is allergiásak vagyunk a növényre. Az allergiások számára ez egészen október közepéig gyakran maga a pokol, van aki ilyenkor meg sem tud maradni a szabadban. De mit tehetünk az életünket megkeserítő tünetek ellen?

- Hazaérkezve azonnal dobjuk a szennyesbe az utcai ruhánkat, zuhanyozzunk le, és alaposan mossunk hajat.

- Ha otthon vagyunk, tartsuk zárva a nyílászárókat. A lakásban ajánlatos légtisztító berendezést vagy pollenszűrős klímaberendezést működtetni.

- Akik megtehetik, a válasszák a menekülést: egy két hetes tengerparti nyaralás során biztosan tünetmentesen vészelhetjük át a szezon tetőzését.

- Ha nagyon elviselhetetlen a helyzet, érdemes szakemberhez fordulni. Ugyanakkor a patikákban recept nélkül is kaphatók allergia elleni gyógyszerek, szemcseppek és orrspray-k.

- A legjobb módszer azonban, ha magát a gyomnövényt irtjuk ki a környezetünkben.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?