NÍNÓ

Õk Európa legkeresettebb bűnözői! Három magyar is a listán!

Egy idén indult honlap naprakész információkat tesz közzé körözött bûnözőkről, akiket Európában súlyos bûncselekmény vagy terrorcselekmény elkövetése miatt ítéltek el, vagy annak elkövetésével gyanúsíthatók. A lista alapján három magyart is keresnek nagy erőkkel Európában.

Az EUROPOL idén indította el az EuMostwanted elnevezésű honlapot, amely várhatóan jelentősen segíti majd az európai tagállamok top körözöttjeinek hatékonyabb és gyorsabb azonosítását és elfogását.

A honlap naprakész információkat tesz közzé körözött bűnözőkről, akiket Európában súlyos bűncselekmény vagy terrorcselekmény elkövetése miatt ítéltek el, vagy annak elkövetésével gyanúsíthatók. A rendőrség tájékoztatója szerint ez az első olyan kezdeményezés, amely a tagállamok körözési listáit

egységesen, közös platformon hozza nyilvánosságra.

Az a cél, hogy a lakosság megismerje és rendszeresen látogassa majd a honlapot, valamint az állampolgárok bejelentésekkel segítsék - akár névtelenül is - a hatóságok munkáját.

A weboldalon lévő 46 bűnöző között három magyar van: Nagy Zsolt, Varjú Tibor és Farkas Róbert - mindannyiukat nagy erőkkel keresik a rendőrök.

A 41 éves dunaszerdahelyi Nagy Zsolt nevéhez legalább négy gyilkosság köthető: az egyiknél saját kezűleg fojtott meg egy egyelőre ismeretlen személyt, a másikhoz asszisztált, a harmadiknál hullát tüntetett el, de jelen volt egy 2003-as kivégzésnél is. Tíz éve egy férfi megölésében és a holttest eltüntetésében is segédkezett:

a férfit konkrétan ledarálták,

majd Nagy Zsolt a test egy részét elásta, a másik részét a Kis-Dunába szórta. Ha elkapják a kegyetlen gyilkost, 25 évtől életfogytig tartó büntetésre számíthat.

Gránát robbant a fővárosban tíz éve

A legkeresettebb bűnözők között van a 43 éves Varjú Tibor is, aki fegyveres rablást kísérelt meg egy páncélozott pénzszállító ellen Budapesten, még 2006-ban. Varjú több lövést adott le egy automata fegyverből, sőt,

kézigránátot is dobott az autóra.

Õ az utolsó szökésben lévő tagja a "Koszi Klán" néven ismertté vált maffiacsoportnak. Varjú Tibort távollétében egyébként 13 év börtönre ítélték.

A 38 éves Farkas Róbert az EuMostwanted szerint 2000-ben és 2001-ben összesen tizenhét fegyveres rablást követett el, összesen 1.600.000 eurót rabolt. Bár a Varjú becenéven ismert zálogházi rabló fegyveres bűnöző, érdekesség, hogy nyomravezetői díjat egyáltalán nem tűztek ki a fejére.

Kicsi ez az ország ahhoz, hogy ennyi idő alatt ne kerüljön elő

– jegyezte meg korábban a Nemzeti Nyomozóiroda főosztályvezetője, aki szerint felvetődött annak a lehetősége is, hogy valakinek az útjában állt Farkas, és meggyilkolták.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?