Létrehozva: 2020.01.14.

Így menekült ki az óbudai tűzvészből a járókeretes asszony

Négy házat teljesen lakhatatlanná tett, egy épületben pedig komoly károkat okozott a vasárnap esti óbudai tűz. Mivel a hő és a robbanás hatására a házak felett áthaladó nagyfeszültségű elektromos felsővezeték is leszakadt, a tűzoltók csak 20 perc elteltével kezdték meg a vizes oltást, addig az embereket menekítették. Egy idős asszony a szerencsének köszönheti az életét: épp a kertjét rendezte, amikor égő gázpalack csapódott a házába, amit követett a leszakadó vezeték.

Szénné égett bútorok, feketén árválkodó kiságy, hamuvá lett otthon. A hűtő helyét csak a szétszóródott csirkecombok és a ketchup jelzi, a ház többi helyiségét még beazonosítani sem lehet. Csak egy múlt századi, szénnel működő öntöttvas tűzhely élte túl azt a szörnyű pusztítást, amit a vasárnap délutáni tűz okozott: mintha mi sem történt volna, áll a megszokott helyén.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Vasárnap délután egy Dinamó utcai faházban csaptak fel a lángok, még mindig nem tudni, mitől. A tűz átterjedt a szomszédos épületekre, és a házban lévő gázpalackok is berobbantak. A hatalmas hő miatt leszakadt a házak fölött haladó nagyfeszültségű elektromos felsővezeték.

Fotó: Katasztrófavédelem

A robbanás ereje egészen a szomszéd utcáig hatott: az egyik kirepülő gázpalack egy idős, mozgásában korlátozott néni otthonában tett borzalmas kárt.

„Az asszonynak szerencséje volt, mert épp a kertben munkálkodott, amikor mindez történt. Egyik pillanatról a másikra egy gázpalack csapódott az otthonába, nem sokkal később leszakadt felette a felsővezeték. Annyira megijedt, hogy kimenekült az utcára, ez mentette meg az életét. A háza azonban lakhatatlanná vált” – mutatta hétfőn az egyik szomszéd.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Nekünk szerencsénk volt, nem esett kár a házban, ahol élünk, pedig a pórul járt szomszédunk és a tűzfészek között vagyunk.” – teszi hozzá.

A neve elhallgatását kérő férfi elárulta: a nagy faházban lakókat már többször is figyelmeztették, hogy tűzveszélyesen élnek. Sőt: úgy tudja, egy ház már leégett itt korábban, azért is laktak faházban.

„Voltak hiányosságok: a kéményük például egészen biztosan nem volt szabályos” – árulta el.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Hogy pontosan mi okozta a tüzet, azt majd a tűzszakértők fogják megállapítani, akik hétfőn délig vizsgálódtak a környéken.

„A tűz összesen öt épületet érintett, ebből négy lakóingatlan” – adott tájékoztatást Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az egyikben felcsaptak a lángok, és több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt, feltehetőleg a tűz miatt pedig leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték, ami jelentősen nehezítette a tűzoltók munkáját. Az oltást ugyanis csak akkor lehetett elkezdeni, amikor már biztosan nem volt áram alatt a vezeték. Nagyjából húsz percet kellett várni erre, addig az emberek mentését végeztük. Egy ember áramütést szenvedett a lezuhanó felsővezetéktől, őt átadtuk a mentőknek.”

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: eddig nem merült fel, hogy szándékos gyújtogatás történt volna. Az épületekben tizenketten laktak, közülük öten tartózkodtak otthon. Még aznap éjjel sikerült megoldani mindenki elhelyezését. Volt, aki rokonokhoz ment: a mozgásában korlátozott nénit például a fia vette magához. Tízen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától kértek és kaptak átmeneti elhelyezést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

ripost.hu

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Lassan 2 hónapja nem találják a 17 éves zalaegerszegi fiút, tudja valaki, hogy hol van Brendon?

NÍNÓ

Most jött: őket keresi a rendőrség a gyorsforgalmi úti tragédia miatt, 7 nepáli állampolgár ellen adtak ki elfogatóparancsot

NÍNÓ

Hajtóvadászat Budapesten: Halálos közlekedési balesetet okozott a gyorsforgalmin, most üldözi a rendőrség

NÍNÓ

Sokk Pestlőrincen: agresszív hajléktalanok zaklatták a vásárlókat a Lidlben

NÍNÓ

Halálra marcangolták az 1 éves fiút a bébiszitter megvadult kutyái

NÍNÓ

Gyilkosság Demecseren: gyerekeik szeme láttára végzett Zoltánnal a felesége

NÍNÓ

Nem tudták felébreszteni: az utcán lett rosszul egy bicikliző, idős nő

NÍNÓ

Mindenki a 16 éves Martint keresi, tudja valaki, hogy hol van?