NÍNÓ

Így menekült ki az óbudai tűzvészből a járókeretes asszony

Négy házat teljesen lakhatatlanná tett, egy épületben pedig komoly károkat okozott a vasárnap esti óbudai tűz. Mivel a hő és a robbanás hatására a házak felett áthaladó nagyfeszültségű elektromos felsővezeték is leszakadt, a tűzoltók csak 20 perc elteltével kezdték meg a vizes oltást, addig az embereket menekítették. Egy idős asszony a szerencsének köszönheti az életét: épp a kertjét rendezte, amikor égő gázpalack csapódott a házába, amit követett a leszakadó vezeték.
  • Szerző: Ripost

Szénné égett bútorok, feketén árválkodó kiságy, hamuvá lett otthon. A hűtő helyét csak a szétszóródott csirkecombok és a ketchup jelzi, a ház többi helyiségét még beazonosítani sem lehet. Csak egy múlt századi, szénnel működő öntöttvas tűzhely élte túl azt a szörnyű pusztítást, amit a vasárnap délutáni tűz okozott: mintha mi sem történt volna, áll a megszokott helyén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Vasárnap délután egy Dinamó utcai faházban csaptak fel a lángok, még mindig nem tudni, mitől. A tűz átterjedt a szomszédos épületekre, és a házban lévő gázpalackok is berobbantak. A hatalmas hő miatt leszakadt a házak fölött haladó nagyfeszültségű elektromos felsővezeték.

Fotó: Katasztrófavédelem

A robbanás ereje egészen a szomszéd utcáig hatott: az egyik kirepülő gázpalack egy idős, mozgásában korlátozott néni otthonában tett borzalmas kárt.
„Az asszonynak szerencséje volt, mert épp a kertben munkálkodott, amikor mindez történt. Egyik pillanatról a másikra egy gázpalack csapódott az otthonába, nem sokkal később leszakadt felette a felsővezeték. Annyira megijedt, hogy kimenekült az utcára, ez mentette meg az életét. A háza azonban lakhatatlanná vált” – mutatta hétfőn az egyik szomszéd.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Nekünk szerencsénk volt, nem esett kár a házban, ahol élünk, pedig a pórul járt szomszédunk és a tűzfészek között vagyunk.” – teszi hozzá.
A neve elhallgatását kérő férfi elárulta: a nagy faházban lakókat már többször is figyelmeztették, hogy tűzveszélyesen élnek. Sőt: úgy tudja, egy ház már leégett itt korábban, azért is laktak faházban.
„Voltak hiányosságok: a kéményük például egészen biztosan nem volt szabályos” – árulta el.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Hogy pontosan mi okozta a tüzet, azt majd a tűzszakértők fogják megállapítani, akik hétfőn délig vizsgálódtak a környéken.
„A tűz összesen öt épületet érintett, ebből négy lakóingatlan” – adott tájékoztatást Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az egyikben felcsaptak a lángok, és több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt, feltehetőleg a tűz miatt pedig leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték, ami jelentősen nehezítette a tűzoltók munkáját. Az oltást ugyanis csak akkor lehetett elkezdeni, amikor már biztosan nem volt áram alatt a vezeték. Nagyjából húsz percet kellett várni erre, addig az emberek mentését végeztük. Egy ember áramütést szenvedett a lezuhanó felsővezetéktől, őt átadtuk a mentőknek.”
A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: eddig nem merült fel, hogy szándékos gyújtogatás történt volna. Az épületekben tizenketten laktak, közülük öten tartózkodtak otthon. Még aznap éjjel sikerült megoldani mindenki elhelyezését. Volt, aki rokonokhoz ment: a mozgásában korlátozott nénit például a fia vette magához. Tízen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától kértek és kaptak átmeneti elhelyezést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?