NÍNÓ

Hihetetlen döntés! Kétszer akart gyilkolni, mégsem küldték rács mögé!

Megöllek - ezt üvöltötte vitapartnerének a részeg férfi késsel a kezében a söröző közepén. Leszúrta a nőt, aki kettejük közé állt, aztán leszúrta a férfit is. Otthon várja a tárgyalást...
  • Szerző: BE

A 23 éves tárnoki férfi egy érdi sörözőben ivott ismerőseivel, amikor egyikükkel összeveszett. G. Dávid előkapta bicskáját, és megindult a férfi felé.

Megöllek!

– kiabálta.

Egy nő próbálta menteni a helyzetet: a két férfi közé állt, hogy megakadályozza a tragédiát. De csak még nagyobb bajt okozott...

A férfi leszúrta a nőt, majd vitapartnere után eredt, és amikor utolérte, hasba szúrta áldozatát. A rendőrség jelentése szerint a helyszínre érkezett orvos megállapította: a megszúrt férfi életveszélyes sérülést szenvedett.

G. Dávidot a helyszínen elfogták a rendőrök, és miután kihallgatták, őrizetbe vették. Ahogy az ilyen súlyos bűncselekményeknél lenni szokott, a rendőrség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását.

A bíróság azonban, a főügyészség indítványára úgy döntött: elegendő, ha a férfi házi őrizetben várja a tárgyalást, így hazamehetett...

Csodálkozik a rutinos ügyvéd

– Ha ilyen bírósági döntést sikerülne egyszer elérnem, nagyot nőne az ázsióm a szakmában – mondta a %%-nak egy neve elhallgatását kérő ügyvéd, aki hasonló büntetőügyekben véd gyanúsítottakat.

– A rendőrség emberölés kísérlete miatt nyomoz. Ha ez a vád a bíróság előtt megáll, az a mostani gyakorlat szerint legalább 3 év elzárást jelent – folytatta az ügyvéd. – Természetesen a törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság így döntsön, de nagyon ritka, szokatlan a házi őrizet elrendelése ilyen esetben – tette hozzá az ügyvéd.

"Alternatív kényszerintézkedés"

A %% megkereste a főügyészséget. Azt szerettük volna megtudni, miért a legenyhébb ítélet, a házi őrizet mellett döntöttek.

– Többek között a bűnügy jellegét, a konkrét cselekményt, a gyanúsított személyi körülményeit, az eljárás során tanúsított magatartását is figyelembe kell venni – így kezdődik a főügyészség válasza. – Házi őrizet alkalmazására akkor van lehetőség, ha az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az alternatív kényszerintézkedéssel is biztosíthatók.

Ebben a bűnügyben – éppen a bűncselekmény súlya miatt – számolni kellett azzal a lehetőséggel, hogy a gyanúsított szabadon hagyva megszökik a hatóságok elől vagy újabb bűncselekményt követ el. A konkrét cselekmény részletei, a gyanúsított személyi körülményei és az eljárás során tanúsított magatartása miatt viszont a Pest Megyei Főügyészség úgy látta, hogy a házi őrizet elegendő a szökés és a bűnismétlés megelőzésére – szól a főügyészség válasza, amelyet szó szerint idéztünk.

Magyarul: a bíróság és az ügyészség bízik abban, hogy a férfi az eddigi életvitelének megfelelően nem vetemedik újra gyilkossági kísérletre...

És ezeket olvastad már?