Létrehozva: 2016.07.17.

Helyesen járt-e el a rendőrség, amikor futni hagyta a botrányos DJ-duót?

A rendõrség hagyta, hogy kiutazzon az országból a Balaton Sound fesztiválon fellépõ testvérpár, bár a fiúk öltözõjében ájult lányokat találtak. A Ripost utánajárt, hogy ez miért történhetett így.

Hatalmas felháborodást keltett országszerte az a hír, hogy elengedték a DVBBS nevű formáció tagjait, holott az ő öltözőjükben találták meg az eszméletüket vesztett, valószínűleg bedrogozott lányokat a Balaton Soundon. A nagy port kavart üggyel kapcsolatban a %RIPOST% kiderítette, hogy bármilyen bosszantó is, a rendőrök helyesen jártak el, amikor útjukra engedték a testvérpárt.

Mint ismert, a fesztivál helyszínéről, Zamárdiból külföldre tartó duót még Budapesten érte utol a rendőrség. A hatóságok ruhájuk átvizsgálásakor drogot találtak a fiúknál, ezért eljárást indítottak ellenük.

A droghasználat miatt nem indokolt, hogy őrizetbe is vegyék őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem kapják meg büntetésüket.

Az eljárás tehát folyik, azt pedig még vizsgálják, hogy a zenészeknek  pontosan mi közük volt az öltözőben ájultan talált lányokhoz. Az ugyanis a felelősségüket tekintve nem mindegy, hogy a lányok drogtól vagy alkoholtól lettek-e rosszul, illetve kényszerítették-e őket a szerhasználatra, esetleg a figyelmetlenségüket kihasználva bedrogozták őket. Az is nagy kérdés, hogy felmerül-e a szexuális erőszak gyanúja. Bár a lányok vallomásában állítólag ez nem szerepel, és kezdetben a rendőrség sem gyanúsította meg ezzel a dj-ket, egy az öltözőben talált óvszer más irányba terelheti a nyomozást.

A megbotránkoztató esettel kapcsolatban egy ügyvédet is megkerestünk. Kardos Tamás a várható büntetésről azt mondta, hogyha a fellépőknek nem volt közük a lányok rosszullétéhez, és csekély mennyiségű kábítószert találtak náluk, akkor

az ügynek valószínűleg nem sok következménye lesz.

 

Legfeljebb egy-két évre kiutasítják őket az országból. Ha a legszörnyűbb forgatókönyv valósul meg, és kiderül, hogy ők adtak drogot a fiatal lányoknak, akkor akár három év börtönt is kaphatnak. Erre azonban egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték. Az üggyel kapcsolatban külön vádpont lehet, hogy a zenészek eszméletlen állapotban magukra hagyták a lányokat.

De hogyan is kezeli a jog az ilyen eseteket? Erre a kérdésekre a Btk. testi sértésről rendelkező paragrafusa ad választ, ami a másik testi épségének vagy egészségének veszélyeztetését is magában foglalja.

A Büntető törvénykönyv nyolc napon belül és nyolc napon túl gyógyuló testi sértést/sérülést/betegséget különböztet meg. Előbbi magánindítvány alapján maximum két év, utóbbi pedig három év börtönnel büntethető. Tehát ha a fiúk adtak drogot a lányoknak, akkor maximum három évet kaphatnak.

Nagyobb büntetésre akkor számíthatnának, ha a könnyű testi sértés maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz. Ebben az esetben ugyanis egytől öt évig terjedhet a büntetés.

További súlyosbító körülmény lehet, ha a testi sértést aljas indokból és/vagy védekezésre, esetleg beszédre is képtelen ember ellen követik el. Ha tehát kifosztották volna a lányokat, vagy meg is erőszakolták volna őket, akkor a büntetés mértéke tovább nőne.

A törvény szerint, ha a testi sértés odáig fajul, hogy életveszélyt vagy a legrosszabb esetben halált okoz, akkor 2-8 év büntetés szabható ki.

És ha mindez fiatalkorúakkal történik? Furcsa módon a testi sértés paragrafus nem tér ki a fiatalkorúakra, csak az idős koruk miatt védekezésre képtelenek esetére, amit súlyosbító körülményként kezel.

Fontos tehát, hogy elfogásukkor szexuális erőszakkal nem voltak gyanúsíthatók a kanadai fiatalemberek, mint ahogy az sem bizonyított még, hogy ők adták a kábítószert a lányoknak. A dj-k egyelőre csak droghasználattal gyanúsíthatók, így papírforma szerint a rendőrök helyesen jártak el elengedésükkor, még akkor is, ha a két potmétertekergető viselkedése - ájult fiatal lányok magukra hagyása - a normális emberek számára erkölcsileg védhetetlen és megmagyarázhatatlan.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Busz és kamion ütközött össze az M1-esen Biatorbágynál, érkeznek a mentők

NÍNÓ

Most érkezett: Felcsaptak a lángok a Népligetben, kigyulladt egy elhagyatott pavilon

NÍNÓ

Most jött: Ki kellett üríteni egy budapesti általános iskolát, 70 gyerek rosszul lett

NÍNÓ

Megrázó videón a maláj helikopter-szerencsétlenség, mindenkit ledöbbentett a tragédia

NÍNÓ

Rohantak a tűzoltók: felborult egy autó az M1-esen

NÍNÓ

Eltűnt a 12 éves Lóránt, nem ment haza az iskolából – Látta valaki?

NÍNÓ

Rohammentő érkezett egy iskolához: kizuhant egy 16 éves diáklány

NÍNÓ

Rohantak a mentők: súlyos baleset történt Budapest VII. kerületében