NÍNÓ

Halálos kutyatámadás: nem lehet az állatot hibáztatni?

Kutyatámadás történt szombaton délután a Fejér megyei Nádasdladányban, egy idős nőt mart halálra egy staffordshire terrier. A szakértő szerint ezek az állatok sosem támadnak ok nélkül.

Ahogy a %% is beszámolt róla, halálos kutyatámadás történt szombat délután a Fejér megyei Nádasdladányban, a vasútállomás közelében. Egy családi ház udvaráról szabadult ki egy staffordshire terrier és nekirontott az idős szomszédasszonynak. A 65 éves néni olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

Lapértesülések szerint a nőt a nyakánál támadta meg a kutya és percek alatt végzett vele. Amikor kiértek a mentők, már csak a holttestet találták meg, a kutya pedig békésen visszavonult a szomszéd tanyára.

A négylábú gazdáját, egy 33 éves férfit még a halálos támadás napján gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Valami történhetett, ami a kutya viselkedését kiváltotta

A %% megtudta, hogy a megtámadott néni a helyiek szerint furcsa asszony volt. Kiabált és dobálta a kutyát, minden ok nélkül. Nézeteltérésük is volt már emiatt a szomszéddal. Azt, hogy az ominózus szombaton pontosan mi történhetett, mi előzte meg a kutya támadását, még vizsgálják.

Nem a fajtája tesz agresszívvé egy kutyát, sokszor egy kistestű is úgy megy el az ember mellett, hogy azonnal támadna. A nevelés a nagy titok!

- védik a kommentelők a halálos harapásokat ejtő terriert és gazdáját.

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány ügyvivője is úgy látja, hogy az állatot nem lehet hibáztatni, viszont a tulajdonosát annál inkább. Tornóczky Anita szerint amit a kutya tett, az egy teljesen jogos reakció volt, viszont a gazda felelőssége nem elhanyagolható az ügyben, hiszen a kutya közterületen volt felügyelet nélkül.

Ezek a kutyák a róluk szóló rémhírek ellenére kedvesek, emberközpontúak. Ezeknek az állatoknak egyébként magasabb az ingerküszöbük, nem véletlenül alkalmazzák sérült gyermekeknél terápiás kutyaként is

- mondta a %%-nak az ügyvivő, aki arra is rámutatott, hogy a bull típusú kutyafajták támadásai az első tízben sem szerepelnek a hazai, harapás okozta sérülésekről szóló statisztikában.

Ha jól van tartva, ha megfelelő nevelést kap egy staffordshire, akkor nagyon békés, okos, türelmes állat válik belőle. Lehet, hogy ez a kutya sem tett mást, csak védte magát egy számára fenyegetőnek tűnő helyzetben. Az, hogy hol volt eközben a gazda, már más kérdés

- zárta le a beszélgetést Tornóczky Anita.

Ez a videó pedig jól bemutatja, milyen jól neveltek, tanulékonyak tudnak lenni a köznyelvben helytelenül "harci kutyáknak" nevezett négylábúak.

 

Just messing around with Trauma excuse my messy garage.

Közzétette: Larry Brodanex – 2016. február 19.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?