NÍNÓ

Gyerekeket rabolnak szervkereskedők Magyarországon?

Rettegnek a szülők! Pestlőrincen két gyermeket is megpróbált egy fekete autós idegen magával csalni. Az Együtt az Eltûnt Gyermekekért Alapítvány elnöke szerint százezer forintért már lehet hazánkban gyermeket vásárolni, többségük szervkereskedők karmaiba kerül.
  • Szerző: Ripost

Gyerekrablókról suttog Pestlőrincen mindenki, amióta az elmúlt héten két gyermeket is megpróbált egy fekete autós idegen magával csábítani. „Néhány diákot támadás ért, idegenek autóba akarták ráncigálni őket“ – terjed a hír a Facebookon. A Kassa utcai Általános Iskola igazgatója azt mondja, a hírben rengeteg a túlzás, de igaz: „Két különböző diákunkat is megszólította egy fekete autót vezető férfi. Azt mondta: ingyen hazaviszi őket. A fiúk nemet mondtak, és azonnal szóltak szüleiknek a dologról” - nyilatkozta Horváth Gábor igazgató.

A szülők az iskola rendőrét is értesítették, és bejelentést is tettek. „Az iskolában azóta az osztályfőnökök előadásokat tartottak, és figyelmeztették a gyerekeket, az önkormányzat pedig megerősítette a járőrszolgálatot a pestlőrinci iskolák környékén” – mondja az igazgató.

Rinyu Patrik már nem él?

A környékbeli Gyálon sem jobb a helyzet, ahonnan április 12-én tűnt el Rinyu Patrik. A 19 éves fiú egy barátjával ment le a közeli trafikba. Útközben egy ukrán férfi csapódott melléjük. A barát végül hazament, Patriknak pedig csak fél cipőjét találták meg egy árokban. Bár a család nem adja fel a keresést, Sinka Vivien az Együtt az Eltűnt Gyerekekért Alapítvány elnöke azt mondja:

nem sok esély lehet rá, hogy Patrik még életben van.

A csellengők 2%-a veszik el örökre

A szakember azt mondja, évente nagyjából 12-14 ezer gyermek tűnik el, 98%-uk azonban meg is kerül. „Azt szoktuk mondani, hogy ha 2 hónap eltelik, onnantól már egyre nehezebb megtalálni őket” – mondja Sinka, aki szerint sok gyermek magától indul világgá a jobb élet, vagy szabadság reményében.

Látóval is dolgoznak

Sinka Vivien ennek kapcsán egy meglepő történetet mesél. „Dolgoztunk együtt látóval is. Kételkedtem, mikor megkeresett minket, de azt mondtam, teszteljük le. Az egyik éppen eltűnt lányról 500 méteres pontossággal megmondta hol van: egy templom melletti utcában. A szülőket azonnal riasztottuk, valóban ott találták a lányt, és haza is tudták vinni” – meséli az elnök, majd hozzáteszi: ez a 15 éves lány visszaszökött fogvatartóihoz. Igaz, hogy ott szexre kényszerítették, de otthon hatan vannak testvérek, éheztek, menekülni akart a szegénységből.

Nagy a veszély

Sinka szerint eddig is voltak gyermekrablások, most talán csak nagyobb figyelem irányul erre. „Az a 2%, aki nem kerül elő, vagy szervkereskedők, vagy emberkereskedők karmaiba kerül.” Ma Magyarországon már százezer forintért is lehet gyermeket venni, a fiatalkorúakra egészséges szerveik miatt különös veszély leselkedik.

És ezeket olvastad már?