Létrehozva: 2016.04.09.

Ez várna a 12 éves lányra a nevelőintézetben!

Ha marad az elsõfokú ítélet, falakon belüli oktatás, rácsos ablakok, "börtönélet" várna Zsófira, aki példátlan módon két év letöltendõ büntetést kapott, mert féltékenységbõl megverte társát.

Teljesen elképesztő és a magyar jogtörténetben is egyedülálló elsőfokú ítéletet hozott a magyar bíróság egy 12 éves és egy 14 éves lánnyal szemben. A két lány még tavaly egy Milán nevű fiún veszett össze a velük egykorú sértettel, Kittivel. A hamar bűnesetté váló tinibalhé alapja az volt végeredményben, hogy az egyik tettesnek és a sértettnek is tetszett a fiú, akinek utóbbi megfogta a kezét.

Ezt kérték rajta számon a tettesek, akik nemcsak összevesztek, hanem össze is verekedtek a lánnyal. Ezután, nyilván, hogy megleckéztessék a kislányt, elvették a gyűrűjét, miután megfenyegették, hogy még jobban elverik, ha nem adja oda. Az eldobható gyűrű egyébként egy műanyag kis óra volt, ami a benne lévő elem lemerüléséig működik.

A lecke azonban a magyar jog szerint rablásnak számít, a 13 éves lány nővérével a rendőrségre ment, és feljelentést tett, az ügy pedig már első fokon a bíróság elé jutott. A szigorú bírónő pedig talán meg akarta leckéztetni a lányokat, talán precedenst akart teremteni,  mindenesetre

két év javító-nevelő intézetben letöltendő büntetést rótt ki a kislányokra.

Zsófi szülei az első fok után ügyvédet váltottak, a kislány új védője Dr. Lichy József, aki maga is elképesztőnek tartja a kiszabott büntetést. „Az a baj, hogy ebben a korban még jogfogalmilag nem tudják, hogy mit csinálnak, hiszen nem ismerik a büntetőtörvénykönyvet.  Természetesen tudniuk kell, hogy helytelen, amit cselekedtek. Nem a felelősségre vonással van a baj, és Kitti mellett is egyértelműen ki kell állni” – mondja az ügyvéd, aki szerint azonban ehhez nincs szükség ilyen kemény büntetésre.

„Súlyozni kell, egy lánygyermek a bíróság előtt már eleve megreccsen, és rájön tette súlyára.

Kapjon erős megrovást, próbára bocsájtást, és az biztosan belevésődik egy életre. De a javítóintézet rémálom”

– mondja az ügyvéd, aki szerint csak olyan gyereket lenne szabad ilyen intézménybe kényszeríteni, akinek otthonhagyása már tényleg életveszélyes. „Bár nem így hívják, ez egy fogva tartó intézet, börtönkapun lehet ki-be közlekedni, az ablakokon rács van. Az oktatás is a falakon belül zajlik” – sorolja az ügyvéd. Ráadásul az oktatás nyilván nem közelíti meg egy jobb általános iskola szintjét.

Arról már nem is beszélve, hogy a kislány ott tartózkodása alatt fejezi be a nyolcadik osztályt, tehát az intézetben kellene megkezdenie a középfokú oktatást is. Kimenni pedig szinte lehetetlen. „Teljesen kivonják a családi légkörből, csak a szülővel való kapcsolattartás érdekében engedik néha néhány napos eltávozásra a gyerekeket” – beszél Lichy a gyerekbörtönről.

Pont ezért rendelkezik úgy a magyar jog - melyben egyébként 2013-ban csökkentették a büntethetőség alsó korhatárát 12 évre -, hogy korlátlanul enyhíthető a büntetés 12 és 14 év között. Tehát a gyermek akár egy ejnye-bejnyével is megúszhatja, mivel a büntetéssel elsősorban a helyes útra terelés a cél. Dr. Lichy József szerint a bírónő túllőtt a célon, az ügyvéd reménykedik abban, hogy másodfokon megváltoztatják a büntetést, akár még a próbára bocsájtást is elképzelhetőnek tartja végső ítéletként.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Mindenhol a 14 éves Milánt keresik, otthonról tűnt el a fiú

NÍNÓ

Most jött: összeütközött egy villamos és egy busz az I. kerületben

NÍNÓ

Megtörtént a legrosszabb, holtan találták a 23 éves eltűntet

NÍNÓ

Nagy az aggodalom, angyalarcú kisfiúnak veszett nyoma

NÍNÓ

Gázolás miatt nem jár a 2-es metró Budapesten

NÍNÓ

"Senkinek nem kívánom, amit átéltünk" - kettészakadt a hídnak száguldó Mercedes Szegeden - Fotó

NÍNÓ

Busz és kamion ütközött össze az M1-esen Biatorbágynál, érkeznek a mentők

NÍNÓ

Most érkezett: Felcsaptak a lángok a Népligetben, kigyulladt egy elhagyatott pavilon