NÍNÓ

Elszíneződtek a magyar fiú végtagjai, majd elájult: kis híján meghalt anyja miatt

A nő saját gyógyszertapaszát tette gyermekére, ami azonban szigorúan tilos lett volna.
  • Szerző: Ripost

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádiratot adott be az esztergomi anyával szemben, aki orvosi javallat nélkül, a saját részére felírt tapaszt tett gyermekére, aki emiatt eszméletét vesztette.

A vádirat szerint a nő nyolc éves gyermeke a nyári napközis táborban megsérült, erős hasi, majd hátfájdalmai lettek, ezért az anya a gyermekét a háziorvoshoz elvitte. Az orvos a gyermek súlyának megfelelő cseppeket írt fel a fájdalom csillapításaként. A cseppek ellenére a gyermeknek erős fájdalmai voltak, ezért az anya a saját részére felírt tapaszból rakott fel egy darabot a gyerek hátára, majd a gyermekkel a munkahelyére ment.

A munkahelyen a gyerek nehezen vette a levegőt, végtagjai elszíneződtek, elvesztette az eszméletét. A mentők kiérkezéséig a dolgozók szájon át lélegeztették őt.

Az asszony az orvosoknak sem számolt be a tapaszról, azt a kiérkező légimentő egység orvosa vette észre, és távolította el. Az ellenanyag beadása után a gyerek állapota normalizálódott, életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A közlemény szerint a nő nem olvasta végig a betegtájékoztatót, ezért nem tudta, hogy a tapaszt csak az használhatja, akinek az orvos azt felírta, a készítmény nem adható át másnak akkor sem, ha a betegsége tünetei azonosak, mert a helytelen alkalmazása túladagoláshoz és/vagy halálhoz vezethet.

Az ügyészség indítványt tett arra, hogy a nőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítéljék.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?