NÍNÓ

Elképesztő, mit műveltek a kalauzokkal

Egyre durvább a helyzet a vonatokon, a MÁV kénytelen megvédeni a kalauzait. Hihetetlen történetek!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egyre durvább a helyzet a vonatokon, a MÁV kénytelen megvédeni a kalauzait: a mátészalkai vonatokon mostantól testkamerával járnak a jegyellenőrök, és minden kalauz pánikgombot nyomhat meg a jegyvizsgáló készülékén, ha megtámadják.

Napi szinten beszéljük a kollégákkal, hogy épp hol volt megint balhé. Minden nap kapjuk a szidalmazást a kötözködő utasoktól.

Sokan nem akarnak fizetni az utazásért, de felháborodnak, ha le akarjuk őket szállítani.

De hetente többször köpködésig és verekedésig fajuló esetek is vannak.

Bár nem kötelező az új testkamerák használata, de sok kolléga fog kérni a főnökségtől

– mesélte egy a neve elhallgatását kérő MÁV-os dolgozó.

 

Eltörte a kalauz állkapcsát egy férfi

Naponta éri szóbeli konfliktus a MÁV jegyvizsgálóit, de hetente többször tettlegességig is fajulnak a dolgok. Az agresszív, néha drogos vagy részeg utasok verekednek és köpködnek.

A vasúttársaság sem titkolja, hogy gyakran megtámadják a kalauzaikat, friss közleményükből kiderül: csak idén 19 eset történt, de egy év alatt általában 80-100 ilyen eset van, vagyis hetente kettő. Márciusban a székesfehérvári vonalon például eltörte a kalauz állkapcsát egy kötözködő utas Gárdonynál, az áldozatot meg kellett műteni.

Tavaly Zuglónál, a kecskeméti vonalon az ellenőr a jegyeket kérte, amikor rátámadt egy férfi.

Úgy megverte, hogy három helyen eltört a bokája, a teste pedig több helyen megzúzódott, meg is kellett műteni. A férfi annyira agresszív volt, hogy az utasok nem mertek közbeavatkozni.

A %% információi szerint nagyon gyakori az agresszió a monori, a váci és a székesfehérvári elővárosi vonalakon.

 

8 ellenőr testkamerával jár a mátészalkai vonalon

A MÁV megelégelte a kollégáit ért támadásokat: idéntől „pánikgombbal” szerelték fel a jegyvizsgáló készülékeiket. A gomb megnyomásával a kalauz jelezhet a vonaton lévő társának, akinek ilyenkor sípoló hanggal jelez a saját eszköze, hogy kollégája bajban van. De a forgalomirányítóhoz is érkezik ilyenkor segélykérés, aki egyből értesítheti a rendőrséget.

A másik intézkedés: mostantól testkamerával járnak az ellenőrök a mátészalkai vonalon.  A strapabíró, egyszerre képet és hangot is felvevő kamerákat egyelőre önkéntesen, több műszakban hordják az ellenőrök, de fokozatosan országosra terjesztik ki a rendszert: újabb testkamerákat vesznek, és várhatóan ősztől vetik be őket Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon.

A MÁV Flirt motorvonatai is fel vannak szerelve kamerákkal, amelyek folyamatosan rögzítenek és a felvett anyagot 24 órán keresztül tárolják. Idéntől sok vonalon párosával járnak a kalauzok, és sokszor rendőrök vagy biztonsági őrök kísérik őket, emellett bemondják a hangosbemondókban is, hogy a kalauz megtámadásáért akár 5 éves börtönbüntetés is járhat.

Arról, hogy joga van-e felvenni minket a MÁV-nak, a szombati napilapban olvashat, mint ahogy arról is, hol vannak még kamerák és mi a helyzet a fővárosi tömegközlekedésben!

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres, a karácsonyi asztal dísze
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?